Topit
1) Mikko Rantanen, Colorado Avalanche
Rantanen on syyskauden esityksillään kiilannut itsensä jääkiekkomaailman todellisten supertähtien joukkoon. Suomalainen on tehnyt 41 ottelussa peräti 62 (17+45) tehopistettä ja on NHL:n pistepörssin kakkonen Nikita Kutšerovin jälkeen. Syöttöpisteissä (45) Rantanen on myös toisena ja tasakentällisin tehdyissä pisteissä (41) kolmantena.
Nathan MacKinnonin, Gabriel Landeskogin ja Rantasen muodostama Colorado Avalanchen ykkösketju on ollut kauden alkupuoliskolla NHL:n paras ketjukoostumus.
Rantasen ja MacKinnonin miehittäessä pistepörssin kärkisijoja on puolestaan kapteeni Landeskog 24 maalillaan NHL:n maalipörssin jaetulla neljännellä sijalla. Kolmikko on tehnyt yhteensä 167 tehopistettä ja lähes puolet kaikista Avalanchen maaleista.
Parhaalle pistemiehelle kauden päätteeksi jaettavaa Art Ross Trophyä ei Rantasen palkintokaappiin vielä kannata jakaa, mutta historiallisesta suomalaiskaudesta on joka tapauksessa kyse.
Rantanen tulee ehjänä pysyessään rikkomaan sadan tehopisteen rajapyykin ensimmäisenä suomalaispelaajana sitten kauden 1998-99, jolloin Teemu Selänne ylsi vastaavaan.
2) Aleksander Barkov, Florida Panthers
Florida Panthersin uutena kapteenina kauden aloittaneen 23-vuotiaan Barkovin merkitys joukkueelle on ollut jälleen valtava. Barkov on pelannut yli 23 minuuttia ottelua kohden, mikä on eniten hyökkääjistä koko NHL:ssä. Jopa Panthersin luottopuolustajat Aaron Ekblad ja Keith Yandle ovat saaneet vähemmän peliaikaa kuin suomalainen ykkössentteri.
Kaikista Panthersin aloituksista Barkov on ottanut 40 prosenttia ja vain kolmannes suomalaisen aloituksista on tapahtunut hyökkäyspäässä. Koko NHL:ssä ainoastaan Bo Horvat on osallistunut aloituksiin Barkovia useammin.
Barkov on tehnyt 38 pelaamassaan ottelussa 39 tehopistettä ja on Panthersin toiseksi tehokkain pelaaja Jonathan Huberdeaun jälkeen.
Barkovin laitureina ovat kauden aikana eniten pelanneet joukkueen paras maalintekijä Mike Hoffman ja suomalaiselle jo viime kaudelta tuttu Jevgeni Dadonov. Viime otteluissa Huberdeau on tosin ottanut Hoffmanin paikan ketjun kolmantena lenkkinä.
Vincent Trocheckin loukkaantuminen marraskuun puolivälissä ohensi Panthersin sentteriosastoa merkittävästi, ja pudotuspelipaikka alkaa karata jo liian kauas Bob Boughnerin käskyttämältä joukkueelta.
Kasvanut laukaisumäärä yhdistettynä aiempien kausien kaltaisena pysyneeseen laukaisuprosenttiin enteilee Laineelle uutta maaliennätystä tällä kaudella.
3) Pekka Rinne, Nashville Predators
Viime kauden päätteeksi parhaalle maalivahdille ojennettavan Vezina Trophyn pokannut Rinne on jatkanut tällä kaudella varmoja otteitaan Nashville Predatorsin maalilla.
Kokeneen maalivahdin torjuntaprosentti 29 pelatussa ottelussa on ollut 92,0 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,25 ottelua kohden. Rinne piti pitkään kärkipaikkaa molemmissa tilastoissa koko NHL:ssä, mutta Predatorsin joulukuinen tappioputki heikensi hieman suomalaisen numeroita.
Marraskuun alussa 35-vuotias Rinne teki kahden vuoden ja arvoltaan kymmenen miljoonan dollarin jatkosopimuksen Predatorsin kanssa. Saman kuukauden aikana Rinne siirtyi suomalaismaalivahtien kaikkien aikojen voittotilaston ykköseksi ohi Miikka Kiprusoffin.
4) Sebastian Aho, Carolina Hurricanes
Carolina Hurricanesin hyökkäyspeli on kauden alkupuoliskolla ollut tehotonta, ja onnistumiset ovat olleet lähes yksinomaan Ahon varassa. Sentterin pelipaikalle täksi kaudeksi siirtynyt Aho on tehnyt 37 pelaamassaan ottelussa 39 (15+24) tehopistettä ja on joukkueensa ykkönen niin tehopisteissä, maaleissa kuin syöttöpisteissäkin.
Aho on ollut mukana maalintekijänä tai syöttäjänä yli 40 prosentissa Hurricanesin maaleista. Suomalaisen tärkeydestä joukkueelle kertoo jotain sekin, että Ahon ja Teuvo Teräväisen jälkeen joukkueen kolmanneksi tehokkain pelaaja Justin Williams on tehnyt vain 20 tehopistettä.
Alkukaudesta Ahon kanssa toimivan ketjun muodostivat pitkään Teräväinen ja voimahyökkääjä Micheal Ferland, kunnes kanadalainen loukkaantui marraskuun lopulla. Tämän jälkeen Ahon toinen laituri on vaihtunut tiuhaan tahtiin ja ainoastaan Jordan Martinook on pysynyt ketjun kolmantena lenkkinä muutamaa ottelua pidempään.
Päävalmentaja Rod Brind'Amourilla riittää mietittävää, miten saada hyökkäyspeli toimimaan muiden kenttien osalta, jos joukkue aikoo vielä taistella pudotuspelipaikasta.
5) Patrik Laine, Winnipeg Jets
Laineen kaksijakoinen alkukausi on sisältänyt maalittomuuden kanssa tuskailua ja yhden huippukuukauden. Marraskuussa suomalainen ampui peräti 18 maalia mutta loka- ja joulukuussa maaleja syntyi yhteensä vain kuusi. Laine on kuitenkin Winnipeg Jetsin paras maalintekijä 24 maalillaan ja kolmanneksi paras pistemies 31 tehopisteellään.
NHL:n maalipörssissä 20-vuotias suomalainen on jaetulla neljännellä sijalla, viisi maalia jäljessä johtavasta Aleksandr Ovetškinista. Ylivoimalla maaliverkko on pöllynnyt suomalaisen toimesta 11 kertaa, mikä on eniten koko NHL:ssä yhdessä David Pastrnakin kanssa.
Läntisen konferenssin jaetulla kärkipaikalla majailevalla Jetsillä hyökkäyspään tulivoimaa on riittänyt Laineen kuivista kausista huolimattakin. Päävalmentaja Paul Maurice onkin pitänyt marraskuun puolivälissä kasatun Kyle Connorin, Bryan Littlen ja Laineen muodostaman ketjun yhdessä suomalaisen maalittomuudesta huolimatta.
Maaleja Laine on tehnyt syyskaudella enemmän kuin aiemmilla kahdella kaudella vastaavalla ajanjaksolla. Kasvanut laukaisumäärä yhdistettynä aiempien kausien kaltaisena pysyneeseen laukaisuprosenttiin enteilee Laineelle uutta maaliennätystä tällä kaudella.
Loukkaantumiset välttäessään Granlund on rikkomassa parin kauden takaista piste-ennätystään.
Lähellä valintaa
Mikko Koskinen nappasi Edmonton Oilersin ykkösmaalivahdin aseman marraskuun aikana vaikka kauden kahdeksan ensimmäistä ottelua kului vaihtoaitiossa Cam Talbotin varamaalivahtina. Lokakuun jälkeen Oilers on voittanut vain kaksi ottelua Talbotin ollessa maalissa, kun Koskisen kanssa voittoja on kertynyt 11.
Oilersin heikon puolustuksen takana Koskinen on torjunut kiekkoja 21 ottelussa torjuntaprosentilla 91,9 ja päästettyjen maalien keskiarvolla 2,52. Talbotin vastaavat lukemat 21 pelaamassaan ottelussa ovat 89,2 ja 3,30. 30-vuotias suomalainen on pelannut kauden aikana myös kolme nollapeliä.
Miro Heiskanen on ottanut ison roolin Dallas Starsin puolustuksessa ja on pelaamassa loistavaa tulokaskautta. Lähes 23 minuuttia ottelua kohden vastuuta saanut Heiskanen on pelannut yli kaksi minuuttia enemmän kuin toiseksi eniten peliaikaa saanut tulokaspelaaja Rasmus Dahlin.
Heiskanen on tehnyt pelaamissaan 41 ottelussa 19 tehopistettä ja on tulokaspuolustajien paras maalintekijä yhdeksällä osumallaan. Tulokaspuolustajien pistepörssissä Heiskanen on yhden tehopisteen päässä johtavasta Dahlinista.
Starsin ykköspuolustajan John Klingbergin ollessa loukkaantumisen takia poissa kokoonpanosta lähes kuusi viikkoa muodostivat Heiskanen ja Esa Lindell joukkueen ykköspakkiparin.
Mikael Granlund on tehnyt tehopisteitä tasaisesti koko syyskauden ajan ja on kuin varkain noussut neljänneksi tehokkaimmaksi suomalaispelaajaksi NHL:ssä.
Granlund on tehnyt pelaamissaan 38 ottelussa 37 (11+26) tehopistettä ja on Minnesota Wildin tehokkain pelaaja. Loukkaantumiset välttäessään Granlund on rikkomassa parin kauden takaista piste-ennätystään.
Päävalmentaja Bruce Boudreau siirsi marraskuun alkupuolella Granlundin tutusta Mikko Koivun ketjusta Eric Staalin johtamaan ykkösketjuun. Siirto on mahdollistanut Granlundille aiempaa enemmän keskittymistä hyökkäyspeliin ja myös alivoimapelivastuu on jäänyt vähemmälle.
Flopit
1) Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers
Läpimurtokauttaan hakemaan lähteneen Puljujärven syyskausi on ollut vaikea, yksi maali kuukautta kohden ei ole sitä mitä Oilers vuoden 2016 ykköskierroksen varaukseltaan odottaa.
Alkukauden 29 ottelussaan Puljujärvi on onnistunut maalinteossa vain kolmesti ja kasannut vaatimattomat viisi tehopistettä. Plus/miinus-lukema on suomalaisella kymmenen astetta pakkasella ja laukaisuhallintaa kuvaava corsi-lukema joukkueen heikoimpia.
Alkukaudesta viisi Oilersin ottelua katsomon puolelta seurannut nuori suomalainen pelasi marraskuussa myös pari viikkoa farmin puolella.
Puljujärven pelipaikka oli alkukaudesta pitkälti Oilersin pohjaketjuissa, mutta Ken Hitchcockin astuttua päävalmentajan paikalle marraskuun lopulla nousi suomalainen joukkueen kärkiketjuihin. Puljujärvi on koko syyskauden aikana pelannut eniten Ryan Nugent-Hopkinsin ketjussa, jossa tulosta pitäisi kyetä tekemään.
2) Julius Honka, Dallas Stars
Hongan viides kausi Stars-organisaatiossa ja ensimmäinen uuden päävalmentajan Jim Montgomeryn alaisuudessa piti olla suomalaisen läpimurtokausi. Alkukauden aikana Honka mahtui Starsin pelaavaan kokoonpanoon kuitenkin vain 24 ottelussa, ja jääaika on jäänyt puolustajalle vaatimattomaan hieman runsaaseen 14 minuuttiin ottelua kohden.
Valmennusjohdon luotto Honkaan on jäänyt vähiin mitä pidemmälle kausi on edennyt, ja 23-vuotias suomalainen onkin pelannut Starsin viimeisistä 20 ottelusta vain kuudessa.
Puolustuksen suurimpien peliminuuttien mennessä Klingbergille, Heiskaselle ja Lindellille on Starsin pakistossa vielä Roman Polak ja Connor Carrick, jotka menevät nokkimisjärjestyksessä Hongan edelle.
Loukkaantuneina olevien Marc Methot'n ja Stephen Johnsin mahdollisesti palatessa Starsin kokoonpanoon ei Hongalla juurikaan ole enää käyttöä joukkueessa.
Viimeiset kuusi kautta Boston Bruinsin ykkösmaalivahdin asemasta nauttinut Rask on saanut kovan kilpailijan kesällä hankitusta Jaroslav Halakista.
3) Jori Lehterä, Philadelphia Flyers
Philadelphia Flyersin valmennusjohto ei ole marraskuun puolenvälin jälkeen juurikaan nähnyt käyttöä Lehterän palveluksille, ja kokenut suomalainen on istunut katsomossa peräti 15 ottelua. Pelaamaan päästessään on Lehterän peliaika jäänyt alle kymmeneen minuuttiin ottelua kohden.
Kolme tehopistettä 24 pelaamassaan ottelussa koonnut Lehterä on viimeksi tehnyt tehopisteen marraskuun alussa. Lokakuun jälkeen suomalainen on saanut aikaiseksi neljä laukausta kohti vastustajan maalia.
Lehterä pelasi Flyersin ensimmäiset 18 ottelua neljännen hyökkäysketjun sentterinä ja piti plus/miinus-lukemansa nollilla. Lehterä kuului myös Flyersin jäähyntappajiin pelaten keskimäärin yli kaksi minuuttia alivoimalla ottelua kohden.
Puolustavan hyökkääjän rooli joukkueen pohjaketjuissa on kuitenkin vähäinen pelaajalle, joka nauttii viiden miljoonan dollarin palkkaa kaudesta.
4) Tuukka Rask, Boston Bruins
Viimeiset kuusi kautta Boston Bruinsin ykkösmaalivahdin asemasta nauttinut Rask on saanut kovan kilpailijan kesällä hankitusta Jaroslav Halakista. Slovakkimaalivahti on aloittanut Bruinsin maalilla Raskia useammin ja voittanut otteluita suomalaista enemmän.
Raskin asemaa ei helpota sekään, että Halakin torjuntaprosentti ja päästettyjen maalien keskiarvo ovat koko NHL:n parhaimmistoa.
Raskin tämän hetkinen torjuntaprosentti 91,4 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,63 eivät ole sellaisia lukemia, joita suomalaismaalivahdilta on totuttu näkemään. Huonompi päästettyjen maalien keskiarvo Raskilla on kahdeksan kauden takaa ja huonompi torjuntaprosentti kaudelta 2007-08, jolloin suomalainen vasta aloitteli NHL-uraansa.
Bruinsin palkkakattoa 31-vuotias Rask rasittaa seitsemällä miljoonalla dollarilla, kun Halakin vastaava on vain vajaat kolme miljoonaa.
5) Antti Suomela, San Jose Sharks
Suomela otti hienosti pelipaikan San Jose Sharksin kokoonpanosta heti kauden alkaessa pelaten joukkueen pohjaketjujen sentterinä runsaan 11 minuutin peliajalla ottelua kohden. Liigan pistepörssin viime kaudella voittanut Suomela sai aikaiseksi 27 pelaamassaan NHL-ottelussa kuitenkin vain kahdeksan tehopistettä, joista kolme oli maaleja.
Marraskuun lopussa tulokkaalla alkoi olla vaikeuksia mahtua Sharksin pelaavaan kokoonpanoon, ja joulukuussa Suomela lähetettiin farmiin.
Suomelan tilanne ei näytä kovinkaan hyvältä tarkasteltaessa Sharksin sentterikalustoa. Joe Pavelskin, Logan Couturen, Tomas Hertlin ja Joe Thorntonin syrjäyttäminen tuntuu mahdottomalta ilman edellämainittujen loukkaantumisia.
Viime otteluissa Pavelskin pelatessa laitahyökkääjänä ovat Joonas Donskoi, Barclay Goodrow ja Melker Karlsson vieläpä muodostaneet tehokkaan neljännen Sharks-ketjun.
jos Wild mielii pudotuspeleihin, on kapteenin nostettava tasoaan ja pelattava jatkossa joukkueen kärkiketjuissa.
Lähellä valintaa
Antti Niemi on jäänyt täysin Carey Pricen varjoon Montreal Canadiensissa ja pelannut vain 11 ottelua syyskauden aikana. Näistäkin otteluista Niemi on pelannut kolme Pricen ollessa loukkaantuneena. Niemen torjuntaprosentti 88,1 ja päästettyjen maalien keskiarvo 4,01 eivät ole myöskään kovinkaan mairittelevia lukemia.
Viime kaudella kolmea eri seuraa edustaneen 35-vuotiaan konkarimaalivahdin sopimus Canadiensin kanssa päättyy kuluvan kauden jälkeen.
Juho Lammikko nousi Panthersin pelaajarinkiin heti kauden toisessa ottelussa ja on pelannut tällä kaudella 34 NHL-ottelua. Lammikko on onnistunut tekemään tehopisteitä kuitenkin vain kolmessa Panthersin ottelussa ja nuorukaisen ensimmäinen NHL-maali antaa vielä odottaa itseään.
Trocheckin loukkaantuessa marraskuun puolivälissä tarjoutui Lammikolle suurempaa roolia Panthersin sentteriosastolla. Lammikko ei kuitenkaan onnistunut käyttämään tilaisuuttaan hyväksi, ja joulukuussa suomalainen joutui seuraamaan kolme ottelua katsomon puolelta. Samalla toinen nuori suomalainen Henrik Borgström puolestaan nousi suoraan Panthersin kakkossentteriksi.
Mikko Koivun vastuu Wildin joukkueessa on pienentynyt, mitä pidemmälle kausi on edennyt. Joulukuussa Koivu pelasi ottelua kohden yli kaksi minuuttia vähemmän kuin lokakuussa ja tippui joukkueen sentterihierarkiassa Charlie Coylen taakse kolmanteen hyökkäysketjuun.
Koivun koko alkukauden 23 tehopisteestään 35-vuotias konkari teki marraskuussa peräti 15. Joulukuussa Wild-kapteeni teki tehopisteitä vain yhdessä ottelussa joutuen tosin olemaan neljä ottelua sivussa loukkaantumisen vuoksi.
Jos Wild mielii pudotuspeleihin, on kapteenin nostettava tasoaan ja pelattava jatkossa joukkueen kärkiketjuissa.