NHL:n siirtotakarajan lähestyessä pudotuspeleihin tähtäävät ja siellä menestymään pyrkivät joukkueet vahvistavat vielä rivejään. Jatkoaika loi katsauksen Tyynenmeren divisioonassa pelaavista pelaajista, jotka saattavat vielä siirtyä joukkueesta toiseen.
Siirtoikkuna sulkeutuu 25. helmikuuta kello 22 Suomen aikaa.
Adam Henrique, Anaheim Ducks
Henriquen nimi on ollut vakituisesti osana erilaisia siirtohuhuja siitä huolimatta, että 29-vuotias hyökkääjä allekirjoitti Ducksin kanssa rahakkaan viiden vuoden jatkosopimuksen viime kesänä. Tämä kausi on kuitenkin näyttänyt anaheimilaisjoukkueen olevan ainakin jonkinlaisen uudelleenrakennuksen tarpeessa, ja vaihdossa Henriquesta joukkue voisi saada useita palasia tulevaisuutta varten ennen kun hyökkääjän uusi sopimus ja rajoitettu siirron estävä pykälä tulevat voimaan.
Henrique on kohtalainen kahden suunnan sentteri, joka on tehnyt tasaisesti 40–50 tehopistettä kuuden edelliskauden ajan. Hän olisi vuokrapelaajana kohtuullinen vahvistus monelle keskikaistalle vahvistusta kaipaavalle joukkueelle. Henriquen ja Ducksin viime kesänä solmima sopimus rajoittaa kuitenkin mahdollisten kiinnostuneiden määrää, sillä ensi kaudesta alkaen hyökkääjän sopimus vaikuttaa palkkakattoon lähes kuuden miljoonan dollarin verran.
Jakob Silfverberg, Anaheim Ducks
Ruotsalainen laitahyökkääjä on yksi varmimmista liikkujista siirtotakarajalla. Silfverbergin piste-ennätys runkosarjasta on 49, joten varsinaisesta tähtipelaajasta ei voi puhua. Silti Silfverberg on usean joukkueen hankintalistalla, sillä hän on lähes poikkeuksetta pystynyt nostamaan merkittävästi tasoaan pudotuspeleihin.
Viimeisellä kaudellaan Ruotsissa Silfverberg johdatti Brynäsin mestaruuteen ja hänet valittiin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi. Ducksin paidassa Silfverberg oli huimassa vireessä keväinä 2015 ja 2017, kun Ducks ylsi kummallakin kerralla konferenssifinaaleihin asti. Tämä kausi on ollut Silfverbergille koko joukkueen tapaan pettymys, mutta siitä huolimatta hän on ollut Ducksin paras maalintekijä.
Huhujen mukaan Kovaltšukin entinen esimies New York Islandersin GM Lou Lamoriello olisi kiinnostunut hankkimaan hänet Islandersiin tuomaan leveyttä hyökkäykseen.
Alex Chiasson, Edmonton Oilers
Oilers on tälläkin kertaa siirtotakarajalla tilanteessa, jossa se tuskin kuvitteli ennen kauden alkua olevansa. Vaikka teoriassa joukkueella on edelleen mahdollisuudet pudotuspelipaikkaan äärimmäisen tasaisessa Läntisessä konferenssissa, tulisi esimerkiksi Chiassonin tapaisten vuokrapelaajien kauppaamisen olla Oilersin agendalla seuraavien päivien aikana.
Oilersin laituripulan johdosta Chiasson on päässyt pelaamaan paljon Connor McDavidin sekä Leon Draisaitlin kanssa, millä on luonnollisesti ollut huomattava vaikutus 28-vuotiaan voimahyökkääjän suorituksiin. Tämän lisäksi Chiassonin laukaisuprosentti 23,29 on epätavallisen korkea jopa NHL:n parhaille maalintekijöille, eikä ole mitään syytä olettaa, että hyökkääjä pystyisi ylläpitämään tuota tehokkuutta jatkossa.
Oilersin tulisikin yrittää tämän kauden maalimäärään vedoten naarata Chiassonista esimerkiksi toisen tai kolmannen kierroksen varausvuoro, sillä potentiaalisia ottajia varmasti löytyy.
Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers
Suomalaislupaus ei ole toistaiseksi vakuuttanut NHL-tasolla, mutta ei myöskään ole saanut asiallista kohtelua. Puljujärveä on pompoteltu Oilersin ja farmin välillä sekä peluutettu alemmissa ketjuissa pienellä jääajalla.
Potentiaali on edelleen olemassa, ja jos Oilers haluaa vielä metsästää vahvistuksia riveihinsä, Puljujärvi on mahdollinen vastine. Sekasortoisen organisaation kannalta tulevaisuuden rakennuspalikoiden kauppaaminen voi kuitenkin helposti kostautua.
Tobias Rieder, Edmonton Oilers
Nolla maalia 42 ottelussa ei ole vahva meriitti pelaajamarkkinoilla. Tuulennopea saksalaishyökkääjä on kuitenkin parhaalla kaudellaan tehnyt 16 maalia ja on arvostettu alivoimapelaaja sekä alempien ketjujen työmyyrä.
Halpa ja päättyvä sopimus voi houkutella joukkueita, jotka etsivät hyökkäykseensä syvyyttä. 26-vuotiaan Riederin sopimus vie palkkakatosta tilaa vain kaksi miljoonaa dollaria, ja tehottomuudestaan huolimatta saksalaisella on annettavaa Oilersia paremmassa joukkueessa.
Heikossa Canucksin puolustuksessa Edler on joutunut olemaan johtava pelaaja, mikä ei välttämättä ole ikääntyvälle pelaajalle optimaalisin rooli.
Jeff Carter, Los Angeles Kings
34-vuotiaan kanadalaisen ura on väistämättä kääntynyt kohti auringonlaskua. Erityisesti tämä ja loukkaantumisten värittämä viime kausi ovat osoittaneet, että Carter ei enää pärjää luistelussa parhaimpien vuosiensa tapaan. Tämän kauden kymmenen maalia 51 ottelussa ovat ehdoton pettymys, eikä Carter enää kuulu nuorentuvan Kingsin tulevaisuuden suunnitelmiin.
Voittamisen kokemusta olympiavoittaja ja kahden Stanley Cupin mies toisi kylläkin roppakaupalla tämän kauden mestariehdokkaisiin. Carterin hankinnalle raskaana esteenä voi monelle seuralle olla pelaajan raskaasti ylihintainen ja vielä vuoteen 2022 asti jatkuva sopimus. Tiettävästi Carterin uudeksi joukkueeksi on vahvimmin huhuiltu Boston Bruinsia, joka hakee vahvistusta hyökkäysosastolleen.
Alec Martinez, Los Angeles Kings
Kings kauppasi jo tammikuun lopussa Jake Muzzinin Toronto Maple Leafsiin, ja on hyvin mahdollista, että joukkueen puolustajista myös Martinez siirtyy ennen siirtotakarajaa. 31-vuotias Martinez on tällä kaudella tehnyt 43 ottelussa tehot 4+11, ja hänen neljä miljoonaa dollaria palkkakattoon vaikuttava sopimuksensa on voimassa vuoteen 2021 asti.
Martinezista potentiaalisen vaihtoehdon tekee ennen kaikkea hänen puolustuspään osaamisensa. Kiekollisena hän on korkeintaan keskinkertainen, mutta vastustajilla on huomattavia vaikeuksia päästä laukomaan parhaalta sektorilta Martinezin ollessa jäällä. Yhdysvaltalaispuolustajalla on myös kokemusta sekä yli- että alivoimalla pelaamisesta.
Carl Hagelin, Los Angeles Kings
Hagelin vaihtoi tällä kaudella seuraa jo kertaalleen, Pittsburgh Penguinsista Kingsiin. 30-vuotiaan ruotsalaisen tehot ovat hiipuneet, mutta alempien ketjujen karvaajana ja alivoimapelaajana hänelle on vielä käyttöä.
Neljän miljoonan dollarin sopimus tehottomasta pörräämisestä saattaa karkottaa ostajaehdokkaita, ellei Kings pidätä osaa palkasta. Hagelinia halvempia − ja parempiakin − laitahyökkääjiä on huhuissa tarjolla, joten ruotsalainen saattaa pysyä Los Angelesissa kahdesta Stanley Cupista huolimatta.
Ilja Kovaltšuk, Los Angeles Kings
Kovaltšuk saapui kesällä KHL:stä Los Angelesiin tehtyään kolmen vuoden mittaisen ja noin 18,75 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen Kingsin kanssa. 35-vuotiaalta laitahyökkääjältä odotettiin luonnollisesti maaleja. Venäläinen on onnistunut joukkueessa tyydyttävästi, mutta Kingsin kausi on sujunut umpisurkeasti, ja uudelleenrakennuksen aika on käsillä.
Huhujen mukaan Kovaltšukin entinen esimies New York Islandersin GM Lou Lamoriello olisi kiinnostunut hankkimaan hänet Islandersiin tuomaan leveyttä hyökkäykseen pitkän pudotuspelikevään varalle. Jotta siirto voisi toteutua, täytyy Kingsin pidättää osa palkasta. Muita hyökkäykseen leveyttä hakevia joukkueita ovat muun muassa Nashville Predators ja Bruins.
Kovaltšuk on ilmoittanut, että hän on valmis luopumaan siirron estävästä pykälästä sopimuksessaan, jos tuleva joukkue on mukana kamppailemassa mestaruudesta.
Alexander Edler, Vancouver Canucks
Canucksin edellisen menestysjakson viimeinen mohikaani vaihtanee maisemaa 13 Vancouverissa vietetyn vuoden jälkeen viimeistään kesällä sopimuksen päättyessä. Tällä kaudella isokokoinen ruotsalaispuolustaja on pystynyt pelaamaan tyydyttävällä tasolla isoilla peliminuuteilla. Heikossa Canucksin puolustuksessa Edler on kuitenkin vielä joutunut olemaan johtava pelaaja, mikä ei välttämättä ole ikääntyvälle pelaajalle optimaalisin rooli.
Tällä hetkellä Edlerille sopivin paikka olisi menestystä tavoittelevan joukkueen kakkos- tai kolmosparissa ilman merkittävää ylivoimavastuuta. Edlerillä on kuitenkin nykyisessä sopimuksessaan siirron estävä pykälä, eli siirto toiseen seuraan on lopulta täysin kodin Vancouverista löytäneen pelaajan päätettävissä.
Nikolai Goldobin, Vancouver Canucks
23-vuotias venäläishyökkääjä on Canucksin neljänneksi paras pistemies, mutta suorittaminen on ollut epätasaista. Goldobinin tulokassopimus päättyy tähän kauteen, eikä pehmeällä taitopelaajalla näytä olevan tulevaisuutta Travis Greenin johtamassa Canucks-miehistössä.
Goldobin on parhaimmillaan tehokas, mutta asenne ei ole NHL-tasolla. Pienikokoisen venäläisen kauppaaminen voikin olla haastavaa. Stanley Cupia tavoittelevat joukkueet etsivät erilaista pelaajaa, eikä Goldobin ole erityisen houkutteleva jälleenrakennusjoukkueillekaan.
Markus Granlund, Vancouver Canucks
Granlund ei ole kyennyt vakiinnuttamaan paikkaansa Canucksin kärkiketjuissa, joten hän on pelannut puolustavassa roolissa alemmissa ketjuissa. Hänen kiekkoilijan ominaisuutensa ovat kuitenkin enemmän taitokiekkoilijan ominaisuuksia, joten Granlundista on tullut eräänlainen väliinputoaja: ei tarpeeksi hyvä vakiorooliin kärkiketjuissa, fysiikaltaan vaillinainen alempiin ketjuihin, mutta liian hyvä AHL:ään.
Canucks voisi harkita Granlundin kauppaamista tehdäkseen tilaa nuorille lupauksilleen, mutta joukkueen loukkaantumistilanteen ja sijoituksen pudotuspeliviivan tuntumassa huomioiden kauppaaminen ei tällä hetkellä vaikuta todennäköiseltä.
Granlund on kesällä rajoitettu vapaa agentti, ja hänellä on juuri nyt etsikkoaika vakuuttaa paitsi oman seuran johto, myös muiden seurojen GM:t omista kyvyistään.