Pitsiturnaus 2024: Tamperelaiseen menestysreseptiin pelimerkkinsä lyönyt JYP käynnistää jälleen uuden prosessin

LIIGA / Artikkeli
JYPin juhlakausi päättyi jälleen runkosarjaan.
Kuva © Tiia Mahkonen

JYP paistatteli miltei koko 100-vuotisjuhlakautensa otsikoissa – pääosin negatiivisessa valossa. Katastrofista toiseen kulkenut hurrikaani hyytyi lopulta jälleen ennen pudotuspelejä, ja karu loppu kaudelle asetti myös päitä pölkylle organisaation pukuosastolla. Päävalmentaja Mikko Heiskanen väistyi pääkäskijän paikalta takaisin taustarooliin, ja valtavan mediapaineen alla koko kalenterivuoden ollut urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen jätti pestinsä. 

Viitanen johti kuitenkin seuraajansa rekrytointiprosessia, ja seura tiedotti toukokuussa Simo Mälkiän seuraavan Viitasta. Mälkiällä oli iso tehtävä jatkaa Viitasen toukokuulle asti suorittamaa jälleenrakennusprosessia, sillä vaikea juhlakausi päätti myös Jyväskylässä jopa kulttimaineeseen nousseiden pelaajien tarinoita hurrikaaninutussa.

Seurahistorian kolmas maalikuningas ja toiseksi tehokkain ulkomaalaispelaaja Reid Gardiner siirtyi yli 300 kilometriä pohjoiseen pukien kärppänutun ylleen. Viimeisen seitsemän kauden ajan tehokkain JYP-pelaaja Jerry Turkulainen sai joukkueen selässään kantamisesta palkinnoksi rahakkaan sopimuksen Sveitsistä.

Kannattajien suosikkeihin kuuluneet Robert Rooba ja Tobias Winberg jatkoivat myös matkaansa, kuten tekivät myös Jarkko ja Aleksi Malinen, Koskelan veljekset Santeri ja ValtteriAnttoni HonkaBraden Christoffer ja C.J. Smith.

Jyväskylään jääneistä nimistä läpimurtokauden pelanneilla Jere Lassilalla ja Jesse Pulkkisella on edessään uusi harppaus. Suuren osan viime kaudesta jopa kärkisentterinä pelannut Lassila sai tulitukea keskikaistalle, kun taas Pulkkiselle on pedattu jopa kärkipakkiparin roolia. NHL-varauksen myötä jatko Hippoksella on kuitenkin epävarmaa varsinaisen sarjakauden alkaessa, sillä Pulkkinen osallistuu suurella todennäköisyydellä New York Islandersin harjoitusleirille.

Kapteeni Teemu Eroselta odotetaan vahvempaa kiekollista roolia, ja hyökkäyksen nestori Juuso Puustinen kantaa myös merkittävää tulosviittaa selässään. U20 SM-sarjassa viime kaudella tuhoa kylväneet Santeri Huovila ja Balázs Varga solmivat Liiga-sopimukset, ja kaksikko tulee taistelemaan harjoituskaudella pohjaketjujen peliajasta.

Paluumuuttaja Jormakka johtaa uuden ilmeen hyökkäystä

Vaikka peräti kuusi viime kauden kymmenestä tehokkaimmasta pelaajasta vaihtoivat maisemaa, toivat Viitanen ja Mälkiä silti isoja nimiä Hippokselle.

Hyökkäyksessä Pelicansissa Liigan keskushyökkääjäeliittiin pikaisesti noussut Nathan Schnarr istuu täydellisesti kaivattuun ykkössentterin rooliin, ja keskikaistaa vahvistaa myös Otto Mäkinen. Laidoilla Gardinerin valtavia saappaita paikkaa SaiPasta saapuva Valtteri Ojantakanen, kun taas Norjassa kelpo tehoja merkkauttanut Alex Dostie tuo vauhtia tulosyksikköön. Myös Tuukka Tieksola debytoi hurrikaaninutussa viime kauden kotiareenallaan.

Peräpäässä SHL:stä Suomeen siirtyvä Samuel Jonsson lienee varteenotettava ehdokas ykköspuolustajan tontille, kun taas nuori Väinö Liikonen taistelee peliajasta. Tolppien väliin kaivattiin kokeneempaa tukijaa Veini Vehviläiselle, ja Ēriks Vītols omaksuu kirittäjän roolin hyvin.

Isoin pelaajahankinta on kuitenkin kotiinpaluu. Raikkaassa 33 vuoden iässä uransa parhaan kauden pelannut Pekka Jormakka päätti palata kotiin. JYP-kasvatti tuo joukkueeseen hurjasti kokemusta, mutta myös pistepotentiaalia. Schnarrin ja Puustisen kanssa terävimpään kärkeen kuuluvan Jormakan hartioille on kasattu paljon tulospaineita.

Tamperelainen menestysresepti

Isoin muutos JYPin organisaatiossa on kuitenkin nähty penkin takana. Seuran Liiga-ajan ensimmäinen ulkomaalaispäävalmentaja Johan Pennerborn on ottanut joukkonsa kesän aikana haltuun, ja ruotsalainen johdattaa joukkonsa Raumalle suuren mediahuomion alaisena. Tappara herätti vastaavanlaista huomiota viime kaudella palkkaamalla Sveitsissä menestyneen Rikard Grönborgin, joka pokkasi heti ensimmäisellä Liiga-kaudellaan Suomen mestaruuden ja vuoden valmentajan palkinnon.

Pennerborn ei kanna samanlaista CV:tä tai menestysodotusta kuin maanmiehensä vuosi sitten, mutta JYP on toinen joukkue, joka uskaltaa pelata viime vuosina paljon pyydetyn "ruotsalaisarvan". Nähtäväksi jää, millaiseen iskuun 52-vuotias valmentaja piiskaa joukkonsa, mutta viime kaudella pohjamudissa niin jäällä kuin sen ulkopuolella rypenyttä ryhmää ei voi ainakaan syyttää rohkeuden puutteesta.

JYP hyödynsi tamperelaista menestysreseptiä, ja laajentunut pudotuspeliformaatti tarjoaa jälleen uuden alun edessä olevalle organisaatiolle mahdollisuuden karistaa epäilijät ja aiemmat pettymykset harteiltaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle