Pitsiturnaus 2024: Raumalla halutaan muutakin kuin Knypyl-pokaali

LIIGA / Artikkeli
Lukko lähtee isännöimäänsä turnaukseen hallitsevana mestarina.
Kuva © Tiia Mahkonen

Paljon on vettä virrannut Rauman kanaalissa vuoden takaiseen Pitsiturnaukseen verrattuna. Valmentaja on sama, kun mielipiteitä herättänyt Tomi Lämsä jatkaa joukkueen peräsimessä, mutta puolustuspää on mennyt lähes kokonaan uusiksi. Mukaan on haalittu vahvistuksia Pohjois-Amerikasta, ja odotukset ovat erittäin korkealla epäonnistuneen viime kauden päätteeksi.

Lukko lähtee isännöimäänsä turnaukseen hallitsevana mestarina, mutta Raumalla halutaan muutakin kuin turnauksen voittajalle jaettava Knypyl-patsas. 

Sinikeltaisten maalivahtitandemista vaihtui toinen pyörä, kun John Lethemon saapui Raumalle ECHL:stä. Ovi kävi Pohjois-Amerikan suunnasta tiuhaan tahtiin, sillä Atlantin yli loikkasivat myös hyökkääjät Karson Kuhlman, Antti Saarela, Patrick Khodorenko, sekä puolustajat Kim Nousiainen ja Alex Peters.

Muista sarjoista Lukko naarasi Nuutti Viitasalon, Anton Olssonin, Antti Virtasen ja Otto Heinosen. Viime kauden lähtijöiden joukossa olivat maalivahtikaksikko Christopher Gibson–Samuel Harvey ja puolustajat Matthew Abt, Josh Brook, Joonas Järvinen, Samuli Piipponen sekä Tarmo Reunanen.

Hyökkäyksessä lähtijöitä oli vähemmän suhteessa pelipaikkojen määrään, kun Brayden Burke, Gabriel Fontaine, Julius Mattila, Tuukka Tieksola ja Venni Tolppola pukevat uusien joukkueiden pelipaidat ylleen.

Nyt jos koskaan ennen joukkueen räjäyttämistä

Raumalla kaupungin ylpeys ei ole yltänyt toivottuun vireeseen kevään 2021 mestaruuden jälkeen. Viime kauden päätteeksi kohtalona oli putoaminen TPS:lle jo hyvin aikaisessa vaiheessa, ja Lämsällekin toivottiin jo potkuja. Joukkueen johto otti kuitenkin heikon sijoituksen vastaan ja tarjosi Liiga-tasolla tuoreelle valmentajalle uuden mahdollisuuden. Joukkue on iskukykyinen, etenkin, jos kaikki pelaajat yltävät parhaimpaansa tai lähes sen pintaan.

Puolustus on tasapainoinen, sillä jokaiseen kaksikkoon on asettaa sekä puolustava puolustaja että hyökkäyspään taidot omaava pakki. Jakob Stenqvistin pitäminen oli tärkeä asia, ja Raumalla odotetaan, että satakiloinen Peters nostaa kavereita seinille. Niclas Almari on kahden edellisen kauden aikana ollut yksi joukkueen tasaisimmista pelaajista ja Onni Korkalta sekä Kalle Ervastilta odotetaan viimeisiä askeleita kohti huippua.

Hyökkäyksen peruspilarit ovat tallella, kun Liigan pienimmässä kaupungissa saadaan tulevallakin kaudella nauttia Steven Jandricin, Sebastian Revon, Antoine Morandin sekä Ponthus ja Pathrik Westerholmin otteista. Ruotsalaisveljeksiltä tosin odotetaan tasonnostoa, sillä viime kaudella otteet ja tulos jäivät piippuun.

Potentiaalia on tuloksentekoon laajalla skaalalla, sillä esimerkiksi yli 150 NHL-ottelun Kuhlman taitaa maalinteon, ja hänen odotetaan olevan yksi parhaimmista hankinnoista alkavalla kaudella. Raumalaisten mieltä ilahduttaa myös Saarelan paluu, kunhan askeleita on otettu eteenpäin AHL-kauden aikana.

Lukon sopimuksista ainoastaan neljä on voimassa ensi kauden ylitse, ja esimerkiksi hyökkääjistä vain yhdellä on muu kuin yksivuotinen lappu. Tämä on ihmetyttänyt Raumalla, eikä syyttä. Joukkue on pysynyt suhteellisen hyvin kasassa, mutta tulevaisuutta ajatellen tulosta on saatava nyt, sillä vuoden kuluttua kaikki palaset on räjäytetty ilmaan.

Ja tässä tapauksessa menestystä halutaan nimenomaan Liigasta. Nyt joukkue ei joudu kovaan otteluruuhkaan, kun se jäi CHL:n ulkopuolelle, joten sitäkään selityskorttia ei voi enää käyttää. Pelaajien on yllettävä viime kautta parempaan tasoon ja viimeinen näytönpaikka on myös Lämsällä kätyreineen. Raumalla ei haluta enää odottaa huipputulosta.

Juttua muokattu 1.8.2024 klo 8.20: Korjattu Kim Nousiaisen pelipaikka.

» Lähetä palautetta toimitukselle