Pitsiturnaus 2024: Talousongelmainen TPS on laadukas, mutta kapea kuin Turun Kauppahallin käytävä

LIIGA / Artikkeli
TPS:n joukkue on kokenut suuria muutoksia.
Kuva © Tiia Mahkonen

Kasvutavoitteet kaudelle 2023–24 eivät toteudu.

Näin luki TPS:n helmikuussa julkaisemassa tiedotteessa, jossa se päivitti vuoden 2023 syyskuussa aloittamansa talouden tehostamisohjelman etenemiseen liittyviä tietoja. Huoli turkulaisen kiekkoyhteisön keskuudessa oli suuri, sillä se tiesi jo etukäteen TPS:n joutuvan karsimaan pelaajabudjettiaan, vaikka ohjelman tavoitteet olisivat toteutuneetkin. Kun seura oli julkistanut uuden tilannekatsauksen, heräsi kysymys: mitä oikein jää jäljelle?

TPS koki toden totta kauden päätyttyä melkoisen tyhjennyksen. Maalivahtikaksikko Filip Lindberg ja Eetu Anttila vaihtoivat molemmat maisemaa. Niin tekivät myös kapteeni Juhani Jasu, sekä tietynlaisiksi seuran aktiivikulttipelaajiksi nousseet Markus Nurmi ja Ruben Rafkin.

Ensimmäisen ketjun keskushyökkääjä Linus Fröberg jätti Aurajoen rannat taakseen vanavedessään NHL:n vuoden 2024 varaustilaisuudessa ensimmäisellä kierroksella Dallas Starsiin varattu Emil Hemming sekä jatkosopimuksen TPS:ään solminut, mutta kuitenkin Pohjois-Amerikan juniorisarjoihin tulevaksi kaudeksi siirtynyt Kasper Pikkarainen.

Hyökkääjä Kalle Väisänen solmi sopimuksen NHL-organisaatio New York Rangersin kanssa, ja siirtyi sen jälkeen lainasopimuksen turvin Ilvekseen, puolustaja Jimi Suomi vaihtoi TPS:n mustavalkoiset värit KooKoon mustaoransseihin ja pääosin seuran juniorijoukkueita kolunnut Aaron Hakala muutti Mikkeliin aiemmin mainitun Anttilan seurakaveriksi. Hyökkääjä Jere Jokinen ja puolustaja Frans Kulmala puolestaan siirtyivät Mestikseen.

"Tilikauden lopullinen tappio oli hieman arvioitua pienempi"

Väliotsikossa käytetty lainaus on pätkä seuran kauden jälkeen julkaisemasta päivityksestä jo aiemmin mainittuihin taloustiedotteisiin. TPS:n pudotuspelikevät eteni seuran kannalta mieluisan pitkälle, ja sen kannattajat saivat nauttia muutamasta merkittävästä jatkosopimuksesta.

Viljami Marjalan jatkosopimus julkaistiin jo tammikuussa, mutta kauden päätyttyä kesken kauden liittyneet ja erinomaisesti Liigaan sopeutuneet Lukas Wernblom ja Max Lindroth, sekä koko kauden joukkueen matkassa ollut Aidan Dudas kirjoittivat kaikki nimensä jatkosopimuksiin. Seuran junioripolkua kulkenut hyökkääjä Vili Munkki ja viime kaudeksi TPS:ään siirtynyt puolustajajärkäle Oliver Lauridsen allekirjoittivat myös jatkosopimukset.

TPS toi muutaman uuden hankinnan joukkueeseensa. 27-vuotias Adam Werner saapui viime kaudella läpimurtonsa tehneen Noa Valin seuraksi muodostamaan joukkueen maalivahtikaksikkoa. Uusia puolustajia joukkueeseen ei tuotu, mutta hyökkäyspään menetyksiä tilkittiin kolmella laitahyökkääjähankinnalla.

Eetu Päkkilä solmi seuran kanssa kahden vuoden ja Carter Savoie yhden vuoden mittaisen sopimuksen. Kolmas uusi lisäys, Markus Oden, pelaa syyskuun loppuun saakka koeaikasopimuksella, jonka jälkeen seura tekee päätöksen loppukaudesta.

TPS saa hyvänä päivänä jalkeille laadukkaan joukkueen, mutta suuri huolenaihe on joukkueen kapeus. Seuran Liiga-joukkueen sopimuslistalla on kahdeksan puolustajaa ja vain 13 hyökkääjää, joihin kuuluvat esimerkiksi koeaikasopimuksella pelaava Oden sekä viime kaudella ensimmäiset Liiga-ottelunsa pelannut Aatos Koivu.

Ellei uusia hankintoja enää tule, TPS:n kokoonpano ei kestä loukkaantumisen loukkaantumista. Ainakin seuran omat juniorit tulevat saamaan näytönpaikkoja niin Pitsiturnauksessa kuin Liiga-kauden aikanakin.

» Lähetä palautetta toimitukselle