Varttuneempi väki muistaa vielä varmasti elävästi 1970- ja 1980-lukujen talviolympialaisten miesten kiekkoturnaukset, joissa Neuvostoliitto yhtä poikkeusta lukuun ottamatta marssi kullasta kultaan ylivoimaisilla esityksillä.
Tuon ajan "punakoneen" menestyksen mahdollisti ympärivuotinen keskitetty harjoittelu armeijan palveluksessa, minkä myötä Neuvostoliitto oli dominoiva kiekkomahti kansainvälisissä peleissä.
Vaikka vertailu vuosikymmenten takaiseen dynastiaan onkin sinänsä turhaa, niin Kanadan naisten maajoukkueessa oli Pekingissä vahvasti samanlaisia piirteitä kuin Neuvostoliiton punakoneessa.
Kanadan dominoivat peliesitykset pitkälti mahdollisti Kanadan olympiakomitean ja jääkiekkoliiton iso satsaus naisten maajoukkuetoimintaan.
Maajoukkue harjoitteli olympialaisia varten keskitetysti useita kuukausia Calgaryssä ja pelasi kovatasoisia harjoitusotteluita poikajoukkueita vastaan.
– Nämä naiset löivät kaiken likoon joka päivä sen ajan, kun valmistauduimme tähän turnaukseen. Nyt he saivat siitä palkinnon, Kanadan päävalmentaja Troy Ryan iloitsi voitetun loppuottelun jälkeen.
– Meillä oli päivittäinen harjoitusohjelma, jonka mukaan teimme johdonmukaisesti töitä, Ryan jatkoi.
Ylivertainen ykkösketju
Eivät yhteneväisyydet punakoneeseen lopu pelkästään harjoittelun näkökulmasta. Sarah Nursen, Marie-Philip Poulinin ja Brianne Jennerin ykkösketju kieputti vastustajiaan melkeinpä kuin Neuvostoliiton KLM-ketju aikoinaan.
– Kun ympärillä on upeita ihmisiä, niin hyviä asioita tapahtuu. Jennerin ja Nursen kanssa pelaaminen sai minut näyttämään hyvältä, joukkueen kapteeni Poulin kehui.
Yhteensä ketju takoi seitsemään otteluun uskomattomat 49 tehopistettä. Loppuottelussa eniten esiin nousi Poulin, joka teki jo peräti uransa kolmannen olympiakullan ratkaisseen maalin.
– Hän on supertähti – niin kiekon kanssa kuin ilman kiekkoa. Kaiken lisäksi hän on upea johtaja. Erittäin erityinen pelaaja, Jenner kehui Poulinia.
Nurse puolestaan rikkoi loppuottelussa yksittäisen naisten olympiaturnauksen piste-ennätyksen, joka oli ollut Hayley Wickenheiserin nimissä vuoden 2006 Torinon turnauksesta.
Seitsemässä ottelussa tehot 5+13=18 iskeneen Nursen suoritus osaltaan symbolisoi Kanadan jopa historiallisen kovaa tasoa naisten arvoturnauksessa.
– Nurse oli ilmiömäinen tässä turnauksessa, ja hän teki ketjumme pelin helpoksi. Mahtava maali ja syöttö häneltä finaalissa, Jenner kertoi.
"Tämä joukkue on todella erityinen"
Päävalmentaja Terry korosti voitetun kultamitalin jälkeen, kuinka kovien haasteiden ja sitoutumisen jälkeen työ sai palkintonsa.
– Monet näkevät yleensä vain kultamitalin, mutta he eivät näe ylä- ja alamäkiä, joita tämä ryhmä on kohdannut.
Loisteliaan uransa kolmannen olympiakultansa voittanut Poulin puolestaan nosti esille edellisten olympialaisten hopeamitalin jättämän voitonnälän.
– Etenkin viime kisojen hopean jälkeen tämä voitto maistuu erittäin hyvälle, Poulin riemuitsi.
– Tämä joukkue on todella erityinen. Nautimme toistemme menestyksestä ja seurasta myös jään ulkopuolella, Poulin iloitsi.
Naiskiekkoilijoille olympiakulta on kutakuinkin Stanley Cupiin vertautuva asia. Kanadan joukkueesta todellakin näki, että suuren unelman eteen käännettiin kaikki kivet jopa otteluissa selvästi heikompia maita vastaan.
– Kaikki voiton eteen tehty, kuten alivoimat ja laukausten blokkaukset, olivat merkitykseltään valtavia, Poulin kertoi.
Ehkäpä Kanada tekikin jopa enemmän kuin tarvittavan, mutta yhtä kaikki. Jääkiekon olympiakulta on palannut kahdeksan vuoden tauon jälkeen lajin synnyinmaahan.