Reportaasi Espoosta: Tältä näytti espoolaisten paluu liigakartalle

LIIGA / Artikkeli
Kiekko-Espoon kannattajat odottivat innolla paluuta Liigaan.
Kuva © Ville Tohka

Urheilupuiston metroaseman aukio vilisee jääkiekkoiltaan valmistautuvia faneja, vaikka ottelun alkuun on vielä yli puolitoista tuntia. He ovat matkalla Espoon Metro Areenalle, jossa pelataan ensimmäinen miesten Liiga-ottelu sitten maaliskuun 2016.

Kaukalossa toisensa kohtaavat Kiekko-Espoo ja HIFK. Paikalle saavuttuamme ovilla on jo pitkät jonot. Hetken tunnelmaa haisteltuamme kauempaa alkaa kuulua rumpujen pärinää ja kannatushuutoja. Kiekko-Espoon fanit marssivat sankoin joukoin kohti illan mittelöä.

Yksi heistä on Nino Korpela, joka on matkalla otteluun ystäviensä kanssa. Hän myöntää seuranneensa tarkasti Kiekko-Espoon nousua kohti Liigaa, sillä hänellä on pitkä tausta espoolaisesta jääkiekosta.

Nino Korpela on pelannut Espoossa jääkiekkoa pitkään.
Kuva © Milja Huotari

Fanilauman valuessa kohti hallin ovia, pysäytämme fanin, joka esittelee itsensä Jarkiksi. Hän tunnustautuu pitkän linjan espoolaiskiekkoilun kannattajaksi ja onkin seurannut kaikkia kaupungin seuroja Bluesista Espoo Unitediin.

Jarkki odottaa tulevalta kaudelta paljon, mutta tiedostaa realiteetit.

– Ainakin pudotuspelit ovat toiveissa, mutta en ehkä vielä innostuisi haaveilemaan mestaruudesta.

Jarkki ja hänen puolisonsa lähtevät illan otteluun odottavaisin mielin.
Kuva © Milja Huotari

Ihmisvirta jatkuu edelleen, mutta aiempaa väljempänä. Matkalla peliin ovat myös Pasi Pekkarinen ja Mervi Sunqvist. Kuten edelliset haastateltavat, myös Pekkarinen on seurannut Espoon kiekkoylpeyksiä jo pitkään. Myöhemmin hän on innostanut myös puolisonsa Sunqvistin jääkiekon saloihin, mistä kertoo myös hänen yllään komeileva fanihuppari.

Pekkarisella (vasemmalla) ja Sunqvistilla oli päällään fanivaatetusta.
Kuva © Milja Huotari

Samaan aikaan HIFK:n kannattajat saapuvat paikalle ääntä ja innostusta pihistelemättä. Matkalla hallille ovat myös Niklas ja Kimi Pajarinen. He ovat iloisia uudesta paikallisvastustajastaan, koska sellaista ei HIFK:lla ole ollut Bluesin konkurssin jälkeen.

He pitävät Kiekko-Espoota laadukkaana joukkueena, mutta uskovat lujasti omaan joukkueeseensa tulevana kautena.

–Tavoitteena on tietysti mestaruus. Luotamme HIFK:n jengiin, että he osaavat hommansa ja tulemme menemään loppuun asti.

Niklas Pajarinen (vasemmalla) ja Kimi Pajarinen (oikealla) odottavat HIFK:lta menestystä tulevalla kaudella.
Kuva © Milja Huotari

Palaamme halliin, joka on täyttynyt haastattelujemme aikana hyvin. Katsomossa on yksittäisiä tyhjiä paikkoja, kun aloituskiekon pudotus lähestyy. Ennen ottelun alkamista pääsee ääneen Liigan toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen, joka saa tuhatpäiseltä yleisöltä kylmän vastaanoton. Pitkin puhetta eri puolilta yleisöä kuuluu buuauksia, jotka on osoitettu puheenjohtaja Pulkkiselle.

Vielä ennen ottelun alkua nousee Metro Areenan kattoon viiri, jossa lukee "Oikein, yhdessä, sydämellä". Tämän jälkeen Kiekko-Espoon fanikatsomo laskee esiin tifon, joka tuo esiin espoolaista seuraidentiteettiä.

Ensimmäistä erää väritti kentän vallannut sumu, jonka vuoksi kaikki pelaajat joutuivat kahteen kertaan hyppäämään kentälle luistelemaan sitä pois. Edes pleksejä tasaisesti lastoilla kuuranneet työntekijät eivät saaneet estettyä sumun muodostumista.

Tasaisen ensimmäisen erän lopussa HIFK nousi johtoon Leo Komarovin kauden avausmaalilla. Sankoin joukoin otteluun saapuneet helsinkiläiskannattajat repesivät liitoksistaan maalin synnyttyä.

Erätauon alettua hallin käytävät täytti iloinen pöhinä. Käytävällä oli muun muassa Helmeri Salmi, joka on todennut pelin olleen Kiekko-Espoon osalta vielä hakemista. Kaikesta huolimatta hän odottaa pelin lähtevän rullaamaan paremmin.

Siinä missä moni muu haastateltava kertoo odottavansa pudotuspelipaikkaa, olisi Salmi tyytyväinen, mikäli karsinnoilta vältyttäisiin. Hän kokee, että niin tuoreelta joukkueelta ei voida odottaa heti pudotuspelipaikkaa.

Helmeri Salmi suhtautuu pudotuspelihaaveisiin muita pessimistisemmin

Jim Forsbom on poikansa Sam Forsbomin kanssa tullut kannattamaan HIFK:ta. Heidän mukanaan on myös Markus Wiro. Seurue on tyytyväinen helsinkiläisseuran pelaamiseen ensimmäisessä erässä, mutta odotukset seuraavia eriä varten ovat korkealla. 

He toivovat myös jäämestarilta skarppausta loppupeliin, jotta jään sumuisuus saataisiin kuriin.

Kuvassa HIFK:n kannattajat Jim Forsbom (vasemmalla), Sam Forsbom ja Markus Wiro

Seuraavaksi käytävällä tulee vastaan erikoinen näky ottaen huomioon kentällä pelaavat joukkueet, Rasmus Virtanen, Jokereiden kannattaja. Hän kertoo asettaneensa tavoitteeksi käydä kaikki Liigan hallit tällä kaudella.

Vaikka Virtanen on jokerifani, myöntää hän kentällä pelaavista joukkueista HIFK:n sytyttävän enemmän. Virtanen kävi lapsena isoisänsä kanssa helsinkiläisseuran peleissä, mutta HIFK-fania ei miehestä kuitenkaan tullut.

Rasmus Virtanen eksyi Espooseen Jokereiden kannattajana.

Jokerifanin lisäksi myös ainakin yksi ilvesfani, Antti Latvakokko, on päätynyt Metro Areenalle, tosin tänään hän kannattaa Kiekko-Espoota.

– HIFK hallitsi ensimmäistä erää ja pelasi tapansa mukaan kovaa ja suoraviivaista peliä. Erän loppua kohden Kiekko-Espoo kuitenkin alkoi saamaan pelistä kiinni. Toivottavasti seuraavissa erissä se nostaa profiiliaan, ja saadaan Who let the dogs out -kappale soimaan.

Latvakokko nauttii siitä, että pääkaupunkiseudulle saadaan paikalliskamppailua Espoon ja Helsingin välille.

Antti Latvakokko kannattaa Kiekko-Espoota kamppailussa.

Toinen erä oli ensimmäistä vauhdikkaampi musiikin pauhatessa täpötäydellä Metro Areenalla. Myös Latvakokon toiveeseen vastataan, kun HIFK-vahti Roope Taponen saa kaivaa kiekkoa selkänsä takaa kahdesti Baha Menin hitistä tehdyn remixin soidessa taustalla.

Myös HIFK-kannattajilla oli toisessa erässä syytä juhlaan, kun maaliverkot soivat kertaalleen myös toisessa päässä.

Cheerleaderit tanssivat ja yleisö nautti vauhdikkaasta viikonlopun aloituksesta. Viimeisessä erässä vierasjoukkue onnistui ainoana maalinteossa, minkä vuoksi kolme pistettä matkaa Helsinkiin. Ottelu päättyi 3–2, HIFK:n voittoon.

Vaikka joukkueiden kannattajat olivat tänään eri puolella, yhdestä asiasta he ovat kaikki samaa mieltä.

Kaikki haluavat Jokerit takaisin Liigaan. Vaikka moni ilmaisi inhonsa narripaitoja kohtaan, myönsivät he kaikki, että Liiga tarvitsee Jokereita.

Riemukas ilta on päättynyt, ja jääkiekkokansa matkaa kotiin syyskuisessa tihkusateessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle