Hyvät, pahat ja rumat: Suomen alivoiman sulaminen ja venäläisvalmentajan mussutukset

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomi juhli, mutta ei yltänyt lohkovoittoon asti.
Jatkoajan kisatoimitus niputti alkulohkojen perusteella jokaisesta joukkueesta hyvät, pahat ja rumat. Listalle kelpasivat niin yksilöt kuin keskeisimmät käännekohdatkin, ja Suomen B-lohkosta asiaa riitti enemmän kuin listalle mahtui.

B-lohkon voittoon kirmasi Suomen ja kumppanien nokan edestä Venäjä. Jatkoajan kisatoimitus kokosi alkulohkon keskeisimmät onnistumiset, epäonnistumiset ja floppaukset jokaisesta joukkueesta.

Venäjä

Hyvät: Sitkeys ja peräänantamattomuus! Venäjä menetti vain yhden pisteen alkulohkossa. Kahdessa ottelussa se tuli takaa-ajoasemasta voittoon. Venäjää ei vieläkään lasketa turnauksen voittajasuosikiksi, tai edes kolmen suurimman suosikin joukkoon, mutta ehkä pitäisi. Kunniamaininta Ivan Provorovin persoonalliselle tavalle tiputtaa karvaaja kyydistä.

Pahat: Venäjän valmentaja Valeri Bragin valmensi lohkon voittanutta joukkuetta, mutta jaksoi silti mussuttaa tuomaritoiminnasta Slovakia-voiton jälkeen. Asiasta voitaisiin suositella valmentajalle foliohattua, Nessuja tai jatkopeleihin keskittymistä.

Rumat: Huippulupaavan Denis Gurjanovin viikate harjoituspelissä yltää edelleen Venäjän rumaksi teoksi. Venäjän joukkue on toistaiseksi tehnyt tarpeeksi maaleja, mutta joukkueen rakenteen kannalta hölmöily ja siitä seurannut maalintekijän tiputtaminen ei tehnyt hyvää. Se teki rumaa.

Suomi

Hyvät: Koska kaikki muu on lähes käsitelty, täytyy kehua suomalaispelaajien rehtiä mutta asiallista esiintymistä median edessä. Toisin kuin tylsät pohjoisamerikkalaiset, suomalaispelaajilla ei ole samanlaista lätkäjargon-koulutusta takanaan. Typeryyksiä suomalaisten suusta ei kuitenkaan päässyt. Fiksuja nuoria miehiä!

Pahat: Puolustuspelaamisen sulaminen sekä alivoimapelin sulaminen. Venäjä-ottelun häviäminen oli Suomen omaa hölmöyttä. Jopa Sebastian Aholle sattui yksi tai kaksi puolustusvirhettä, vaikka muuten pelaaminen on ollut liki täydellistä.

Rumat: Aijai. Nuuskakohu. Kalervo Kummolan määräysten, anteeksi, siis jyrähdysten vastainen toiminta. Ei hyvä, nuorten esikuvat. Huomio, toimituksen nuuskalakko ei vaikuttanut tähän kannanottoon.

Tšekki

Hyvät: Kunnon tykit. Michael Spacek oli hyvällä pelipäällä lohkon tärkeimmissä peleissä Venäjää ja Suomea vastaan, vaikka Tšekki joutuikin pettymään molemmilla kerroilla. Yhdessä David Pastrnakin kanssa hän voi onnistuessaan tuoda vaikeuksia myös puolivälierävastustaja USA:lle. Kunniamaininta ajoittain hyvin toimineelle kiekkokontrollille.

Pahat: Tšekin pelaaminen johtoasemassa on herättänyt kysymyksiä. Sekä Venäjä että Suomi onnistuivat tulemaan kolmannessa erässä rinnalle, Suomi myös ohi. Molemmissa peleissä Tšekki oli merkittävän osan ottelusta parempi joukkue. Pienet asiat, kuten huolimaton peli ottelun lopussa johtoa varjellessa, voivat kostautua vielä uudestaankin.

Rumat: Boston Bruinsin viime kesän ykkösvaraus Jakub Zboril joutui suihkuun avausottelun ensimmäisessä erässä. Muissakin otteluissa hänen pelaamisensa on ollut paikoin erittäin ylimielistä ja sisältänyt todella huonoja syöttöjä omalla puolustusalueella. Don Sweeney...voisimmeko jutella?

Slovakia

Hyvät: Matus Sukel oli pronssimitalia puolustavan maan vahvin hyökkäyspään ase. Neljä tehopistettä on tuplasti enemmän kuin kenelläkään muulla joukkueessa. Vieläkö tulee lisää?

Pahat: Slovakian ylivoima onnistui ainoastaan Suomea vastaan. Kolmessa muussa pelissä ylivoimaa tarjottiin yhteensä yli 26 minuuttia ilman tulosta. Asia korostui erityisesti Venäjää vastaan, vaikka ottelu olikin merkityksetön.

Rumat: Puolustaja Patrik Koch koki kovia Venäjä-ottelussa. Ensimmäisessä erässä leukaperiin osunut kiekko aiheutti muutaman minuutin tauon. Ottelun "kruunasi" loppuhetkien törmäys joukkuetoveri Erik Cernakin kanssa, joka vei Kochilta ilmat pihalle. Tämäkään ei lannistanut puolustajaa, joka pelasi ottelun loppuun. Koch kommentoi pelin jälkeen: "Kyse on nuorten MM-kisoista. Jos vain voin, minun täytyy pelata". Rockyn jatko-osista saattaisi lohjeta pikkurooli.

Valko-Venäjä

Hyvät: Pohjois-Amerikan kaukaloissa kouliintunut Stepan Falkovski oli alakerran isäntä. Ei hänkään täydellisesti pelannut, mutta oli kuitenkin tärkeässä roolissa vastustajien pysäyttämisessä. Ovatko Duudsonit hereillä? Lähettäkää yksi "Isäntä"-paita, tai ainakin bokserit.

Pahat: Voi, voi. Ilja Suškolla oli suuria ongelmia puolustuksessa. Erityisesti ylipelaaminen oli moneen kertaan iso ongelma joukkueen nuorimmalle puolustajalle.

Rumat: Ivan Kulbakov oli itsensä pahin vihollinen. Muuten loistavasti pelannut maalivahti hyppäsi vaihtoaitiosta kentälle Slovakia-pelissä estääkseen kiekon laittamisen tyhjään maaliin. Tilanne koitui kohtalokkaksi, sillä Kulbakov loukkasi itseään kaatuessaan. Kaiken lisäksi tilanteesta tuomittiin maali, vaikka kiekko ei tolppien väliin mennytkään. Kannattiko?

» Lähetä palautetta toimitukselle