Rangaistuslaukaukset eivät saa hyväksyntää

NHL / Artikkeli
AHL:ssä nähdään tällä kaudella uudistuksia, joita kokeillaan lähinnä NHL:ää varten. Pelaajissa ja valmentajissa uudet säännöt ja muutokset tuovat esiin yllättävän vähän ristiriitaisia tunteita. Puhutuin aihe on ollut jatkoajan jälkeen lauottavat rangaistuslaukaukset, jos peli on tasan.

Springfield Falconsin päävalmentaja Dirk Graham ei ole rangaistuslaukausten ystävä ja on tuonut mielipiteensä usein kuuluviin.

- Mielestäni on typerää, että pelissä pelaa ensin 40 pelaajaa ja sitten ratkaisu haetaan yksilöiden kautta. Se ei ole reilua pelaajia kohtaan. En ymmärrä mitä vikaa on vauhdikkaassa ottelussa, joka päättyy 4-4 -- miksi pitää väkisin saada ottelulle voittaja?

Ryan McGill on Grahamin kanssa samoilla linjoilla.

- Fanit näyttävät pitävän jännittävistä lopuista, mutta valmentajan näkökulmasta on väärin, että esimerkiksi pudotuspelipaikka tai kotietu jouduttaisiin kauden lopulla ratkaisemaan rangaistuslaukauksilla. Olen alusta asti ollut tätä systeemiä vastaan, mutta se on mikä se on ja siihen täytyy vain sopeutua.

Maalivahtina Jason LaBarberalla on hyvä tarkkailuasema kyseiseen sääntöuudistukseen ja myös hänen mielestään uudistus on huono.

- Se on suoraan sanottuna turha ja typerä. Minulle se ei ole tuottanut suuria ongelmia henkisellä puolella, mutta mitä esimerkiksi nuori rookie-maalivahti ajattelee kun hän ensin torjuu 45 laukausta pelissä ja sitten päästää kolme maalia rangaistuslaukauksissa? Jääkiekko-ottelua ei pitäisi ratkaista näin, huokaisee LaBarbera.

Rangaistuslaukaukset eivät ole menneet hyvin läpi muidenkaan valmentajien keskuudessa. Lähes kaikkien suhtautuminen kyseistä kilpailua kohtaan on ollut kylmä; kaikki tuntuvat olevan samaa mieltä siitä, että tapa ei ole urheilullinen. Muun muassa Albany River Ratsin päävalmentaja Robbie Ftorek haukkui systeemin naurettavaksi jo ennen kauden alkua. Playoffseissa tosin pelataan vanhaan tapaan jatkoaikaa niin kauan kunnes voittaja löytyy.

Muihin sääntöuudistuksiin ollaan tyytyväisiä

Uusia sääntöjä ovat myös "vanhan" paitsiosäännön palauttaminen ja automaattinen pitkä kiekko. Toisin kuin rangaistuslaukaukset, ne saavat hyväksynnän useammilta pelaajilta. Falconsin laitahyökkääjä Shane Willisin mielestä molemmat säännöt pitäisi ottaa käyttöön myös NHL:ssä.

- Tämä paitsiosääntö tekee mielestäni pelistä yllättävän paljon nopeampaa. Automaattinen pitkä kiekko on myös parempi kuin NHL:ssa käytettävä. Se säästää esimerkiksi pelin lopussa aikaa, koska enää puolustajan ei tarvitse luistella omaan päähän. Kolme tai neljä sekuntia lisää peliaikaa voi joskus olla erittäin ratkaiseva.

NHL:ssä käytettävää pitkää kiekkoa puolustavat sanovat, että automaattinen pitkä kiekko poistaisi pelistä intensiteettiä, mutta todellisuudessa vauhdikkaita luistelukilpailuja puolustajan ja hyökkääjän välillä pitkään kiekkoon nähdään nykyään aika harvoin.

Ensimmäiset seitsemän viikkoa AHL:ssa on myös käytössä kokeilu, jolla rajoitetaan maalivahtien mahdollisuutta pelata kiekkoa maalin takana. Ryan McGillin mielestä kokeilu on osoittautunut hyväksi, mutta Jason LaBarbera ei ole vielä päättänyt pitääkö hän siitä vai ei.

- Olen tyytyväinen tähän sääntöön siksi, että se saa pelaajat ajattelemaan tarkemmin kentällä ollessaan. Puolustajien on pelattava tilanteet loppuun asti ja muidenkin on osallistuttava peliin enemmän, koska he eivät saa enää maalivahdilta apua entiseen tapaan.

LaBarbera ei pidä itseään juurikaan ihmeellisenä mailankäsittelijänä, mutta ei haluaisi rajoittaa sitä liikaa.

- Esimerkiksi Martin Brodeurin mailapeliä on mahtavaa katsoa, koska hän on kiekon kanssa uskomaton ja hänestä on puolustajille suuri apu.

Mutta kerrottaessa McGillin kommenteista LaBarbera hiljenee miettimään ja muuttaa vähän kantaansa.

- Tuo on kyllä ihan totta. Mutta toisaalta en halua, että maalivahdeilta viedään kokonaan pois mahdollisuus pelata kiekkoa mailallaan. Olemmehan mekin osa joukkuetta ja jos joku meistä osaa [mailapelin] hyvin niin hänen pitäisi saada myös hyödyntää sitä. Tämä on mielenkiintoinen puheenaihe. En ole huomannut sen kuitenkaan muuttavan omaa pelityyliäni juuri lainkaan.

Neljäs sääntömuutos koskee puna- ja siniviivoja, joiden kokoa suurennettiin 61 senttiin. Aluksi viivat näyttävät katsomosta uskomattoman leveiltä, mutta niihin tottuu lopulta hyvin nopeasti. Myös tämä kokeilu saa pelaajien hyväksynnän.

- Maalintekopaikkoja tuntuu syntyvän entistä enemmän, koska nykyään tilanteet, jotka ennen olisivat juuri ja juuri paitsiota eivät niitä enää ole. Hyökkääjänä pidän tätä muutosta hyvänä, sanoo Jed Ortmeyer.

- Kaukalosta on tullut uusien viivojen myötä 'suurempi' ja nyt avauksissa voi ottaa vähän enemmän riskejä kuin aiemmin, myöntää Wolf Pack-puolustaja Fedor Tjutin.

McGill haluaa kuitenkin lopuksi nostaa esiin hänen mielestään parhaimman sääntöuudistuksen, josta ei hänen mukaansa puhuta tarpeeksi: AHL-joukkueet saavat nimetä otteluun 18 pelaajaa niin kauan kuin NHL:n työsulku kestää vanhan 17 sijaan. McGillin mukaan tämä muutos on ylitse muiden.

- Kyllä, se on loistava, koska se mahdollistaa sen, että pystymme peluuttamaan neljää ketjua läpi ottelun. Se lisää pelin intensiteettiä ja tuo ehdottomasti lisää energiaa jäälle. Pystymme kierrättämään kaikkia pelaajiamme mahdollisuuksien mukaan pitämällä ketjut ehjinä, jos vain pysymme pois jäähyaitiosta. Tietysti peluuttamiseen on reagoitava ottelun tapahtumien mukaan, mutta meille neljän täyden ketjun saaminen jäälle on ollut erittäin tärkeää.

» Lähetä palautetta toimitukselle