Sharks, kohtalon ivaa

NHL / Artikkeli
Sharks lähtee ottelusarjaan kotiedun turvin, ja käyttää varmasti alusta lähtien samaa kaavaa jolla menestystä on tällä kaudella satanut joukkueelle ennätyksellinen määrä. Neljä lähes tasavahvaa ketjua jyrää tauotta maalille, jonne kiekko toimitetaan lähes konemaisen mekaanisella varmuudella.

Sarjan avainmiehiä joukkueelle ovat kolmosketjun laituri Jonathan Cheechoo jonka äärimmäisen röyhkeä pelityyli tuottaa usein tulosta. Cree-intiaani ei osaa luistella NHL-mittapuun mukaan, mutta tasapaino ei petä. Se vauhti mitä on, ei lopu ennen maalinedustaa.

Maalissa Evgeny Nabokov pelaa huippukautta, ja hänellä alkaa olla jo kokemustakin pudotuspeleistä. Nabokov on ollut mies paikallaan silloin kun Sharks on sitä häneltä tarvinnut, ja ensimmäisen kierroksen päästettyjen maalien keskiarvo olikin vaivainen 1,56. Tiukka puolustus auttaa, mutta mm. nollapeli ensimmäisessä ottelussa kertoo kovasta kunnosta.

Edellisen kerran joukkueiden kohdatessa Scott Hannan ei ollut vielä kovin kokenut puolustaja. Hänet määrättiin täten helpon tehtävän eteen, vahtimaan Peter Forsbergiä. Muutamaan otteeseen nähtiinkin, kuinka nuori puolustaja ystävällisesti hieman niisti ruotsalaisen supertähden nenää, mistä hyvästä Forsberg yltyi hankkiutumaan jäähyaitioon. Silti Forsberg oli liikaa, ja johti tähtien rynnistystä lopulta Sharksin ohi. Kuinka käy tällä kertaa? Scott Hannan on kokeneempi, ja pelaa paljon vastustajien ykkösviisikkoja vastaan. Hannan on myös liigan parhaimmistoon kuuluvan alivoiman avainmiehiä. Tämä pari nähdäänkin siis vastakkain erittäin usein.

Sarja kärjistyy siihen kuinka Sharks pystyy jyräämään kolmos- ja nelosketjujen voimalla Coloradon kenties heikompien vastaavien yli. Myös joukkueen fyysinen osaaminen verrattuna Coloradoon on hieman parempaa. Ensimmäisen kierroksen otteluissa loukkaantuneet Alyn McCauley ja Scott Thornton ovat palanneet harjoituksiin ja liittyvät joukkueen vahvuuteen jossain vaiheessa sarjaa. McCauleyn ”kakkosketju” Nils Ekmanin ja Alexander Korolyukin kanssa on nopea, puolustaa äärimmäisen hyvin ja tekee hyökkäyspäässä hyvin tulosta.

Joukkueilla on myös keskinäistä historiaa

Kaksi kautta sitten Suomen kirkkain jääkiekkotähti Teemu Selänne pelasi Pohjois-Kalifornian ylpeyden San Jose Sharksin riveissä pudotuspelisarjaa Colorado Avalanchea vastaan. Sharks oli useiden asiantuntijoiden mielissä nostettu kauden mustaksi hevoseksi, mahdolliseksi mestariksi jopa. Selänteen haave todellisesta menestyksestä oli lähempänä kuin ikinä, itse asiassa maalin päässä. Ja Selänne laukoi siitä ohi, tyhjästä maalista. Colorado meni jatkoon voitoin 4-3, ja Sharks suunnisti kohti kesäisempiä harrastuksia.

Suomen kiekkoyleisö ei ole päässyt tapahtuneesta ylitse. Teemu on julkisesti leimattu epäonnen lähettilääksi, runkosarjapelaajaksi ja niin edelleen. Tänä vuonna Teemun pisteistä ei ole voinut kirjoittaa artikkeleita, joten media onkin kärttänyt häneltä lausuntoja milloin mistäkin kiekkoiluun liittyvästä lieveilmiöstä. Yksipuolinen tarjonta antaa yksipuolisen kuvan. Oli Teemu sitten ollut itse aktiivisesti tuomassa itseään esille tai ei, nykyinen tilanne tarjoaa Sharksille oivallisen sauman. Yksi Coloradon kovista nimistä keskittyy johonkin muuhunkin kuin jääkiekkoon.

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen pudotuspeleissä muistetaan Columbinen verilöylystä, ja kuinka Colorado siirsi ensimmäiset kaksi ottelua kotikentältään San Joseen. Tällöin Avs meni jatkoon voitoin 4-2.

Teemulla ei ole onni myötä

Kokonaisuutena Sharksilta puuttuu samanlainen liuta isoja nimiä kuin Coloradolla on. Samalla onkin kohtalon ivaa, että tämä nimetön lauma muiden joukkueiden hylkimiä pelaajia tiputtaa Selänteen playoffeista, voitoin 4-2. Tämän joukkueenhan Selänne juuri jätti jotta voisi menestyä.

Voisi kuvitella kyynelten olevan pinnassa siinä vaiheessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle