Siinä, missä huippumaiden joukkueet ja ketjut nidotaan yhteen vasta pari päivää ennen kisoja, ovat sveitsiläiset harjoitelleet jo vuosikausia samalla rungolla. Tämä paikkaa osaltaan tasoeroa, joka kasvaa muihin maihin tulleiden supertähtien takia.
Myös joukkueen valmennusosastolla uskotaan kokemukseen. Edellinen, monivuotinen valmentaja Ralph Krüger opetti sveitsiläisille viisikkopelaamista, ja samalla linjalla on jatkanut viime olympialaisista asti vastuussa ollut Sean Simpson. Hänen valmennuspestinsä aikana Sveitsin peli on kuitenkin aktivoitunut - mutta viisikkopelin tiiviys on säilynyt.
Kaikkein nimekkäimpiä eivät sveitsiläiskiekkoilijat ole, mutta joukkueessa on muutakin, kuin rivimiehiä. Puolustus on kova - samaa, jollei jopa parempaa tasoa kuin esimerkiksi Suomen. Ykkösvahdin paikasta kisailee kaksi NHL-torjujaa. Sveitsin hyökkäyskalustokin on vihdoin saamassa kauan kaipaamiansa profiilipelaajia, kun Nino Niederreiter ja Damien Brunner ovat lyöneet itsensä kunnolla läpi myös Pohjois-Amerikassa.
Sveitsi avaa olympialaiset keskiviikkona Latviaa vastaan ottelussa, joka maan tulisi ehdottomasti voittaa. Lohkon muut maat ovat kovat Ruotsi ja Tšekki, joista erityisesti jälkimmäisestä Sveitsi lähtee tosissaan hakemaan yllätysvoittoa.
Huippuosaamista puolustuspäässä
Sveitsin ylivoima on aiemmissa kisoissa ollut helppo pimentää, kun joukkue on pelannut vetopaikkoja viivaan Mark Streitille. Nuoren Roman Josin nousu tähdeksi on kuitenkin tarjonnut maalle eväät monipuolisempaan juonitteluun. Josi oli viime kevään hopeajoukkueen paras puolustaja ja hänet nimettiin kisojen tähdistökentälliseen. Mies on pelannut hyvin myös tällä kaudella Nashville Predatorsin riveissä.
Streitkaan ei ole hävinnyt mihinkään. Philadelphia Flyers-puolustaja on yhä johtaja jäällä ja tärkeä palanen sveitsiläisylivoimaa.
Myös puolustuksen muut NHL-vahvistukset Raphael Díaz ja Yannick Weber ovat tottuneita pelaamaan NHL-supertähtiä vastaan.
Hyökkäysvoimaa - kärkipelaajat kehittymässä
Sveitsiläishyökkäys on perinteisesti ollut tasapaksu ryhmä, josta ovat puuttuneet kunnolliset profiilipelaajat. Niederreiterin ja Brunnerin NHL-läpilyöntien seurauksena myös hyökkäys alkaa kuitenkin näyttää todella vaaralliselta.
Pohjois-Amerikan vahvistuksiin lukeutuu myös pääasiassa AHL:ää tällä kaudella pelannut Simon Moser, joka pääsi tekemään NHL-debyyttinsä Predatorsin riveissä vain muutamaa viikkoa ennen uransa ensimmäistä olympiamatkaa.
Miesten takana on tasainen ja laaja Sveitsin liigassa vaikuttava hyökkäysosasto, joka saa pistetehtailuun tukea myös Josin kaltaisilta hyökkääviltä puolustajilta. Kokemusta sveitsiläisryhmään tuo esimerkiksi maajoukkuepelien vakiokävijä Martin Plüss, joka pelaa jo neljänsissä olympiakisoissaan.
Hopeajoukkueessa maalinteossa onnistuttiin laajalla rintamalla, ja moni kisajoukkuessa loistanut pelaaja on nytkin pelaamassa henkilökohtaisella tasolla vahvaa kautta.
Tasokas maalivahtikaksikko
Maalivahtipeli ei ole ollut Sveitsin joukkueen suurin vahvuus viime vuosina, mutta viime MM-kisoissa Reto Berra otti jopa hieman yllättäen torjuntavastuun ja selvisi urakasta komeasti. Kisojen jälkeen Calgary Flames otti miehen palkkalistoilleen, ja joidenkin mielestä miehen otteet ovat nostaneet hänet jopa haastamaan Jonas Hillerin ykkösvahdin paikan.
Anaheim Ducks-vahti Hiller tunnetaan ailahtelevaisena torjujana, mutta parhaimmillaan mies on maailman eliittiä.
Vedenjakaja: Maha täynnä menestyksestä?
Jääkiekko on Sveitsissä nosteessa, ja hopean jälkeen ikuiselta puolivälieräjoukkueelta odotetaan jälleen menestystä. MM-kisoissa Sveitsiltä onnistui kaikki, mutta tuon kaltaista virettä ei ole helppo saada päälle - etenkään lyhyessä turnauksessa, jossa mahdolliset tappiot tulisi käsitellä todella nopeasti.
Niin Berra kuin Hillerkin ovat ajoittain epävarmoja, ja paineet sveitsiläismaalilla nousevat valtaviksi. Pelaajat eivät voi nyt muistella hienoa hopeasaavutustaan, sillä tähän turnaukseen on tehty uudet jaot.