Teemu Selänne ja tärkeimmät joukkuekaverit NHL:ssä − Winnipeg Jetsin väriläiskät

NHL / Artikkeli
Domi suojeli Selännettä ja piti kuria Jetsissä.
Kuva © Getty Images

Teemu Selänteen huikea NHL-ura lähti liikkelle Winnipeg Jetsistä, jatkui Anaheim Mighty Ducksissa, sisälsi visiitit San Jose Sharksiin ja Colorado Avalancheen, ja päättyi lopulta Anaheim Ducksissa. Matkalle mahtui monta tärkeää joukkuekaveria − montako sinä heistä muistat?

Winnipeg Jets 1992-96

Selänteen huikea tulokaskausi Winnipegissä nosti Jetsin suomalaislasten suosikkijoukkueeksi kaudella 1992-93. Suosiota lisäsi joukkueen luottopakin suomalaisuus, eikä Teppo Nummisen osuutta kokeneempana Pohjois-Amerikan oppaana sovi vähätellä.

Joukkueen valmentajana toimi alkuvuodet John Paddock, joka vaihtui heikosti sujuneella työsulkukaudella 1994-95 Terry Simpsoniin. Joukkue ei menestynyt kuitenkaan kertaakaan pudotuspeleissä, joissa ainoa visiitti tulokaskaudella johti putoamiseen Vancouver Canucksia vastaan.

Selänteen tarina Winnipegissä päättyi keväällä 1996, kun hänen vammojen vakavuutta sekä palkankorotuksia pelännyt toimitusjohtajansa kauppasi Selänteen Anaheim Mighty Ducksiin vaihdossa Oleg Tverdovskiin, Chad Kilgeriin ja kolmannen kierroksen varausoikeuteen. Sitä ennen Selänteellä ehti olla kuitenkin monta ikimuistoista pelikaveria Jetsissä.

Housley syötti Selänteen tulokaskauden maaleista ison osan.
Housley syötti Selänteen tulokaskauden maaleista ison osan.
Kuva © Getty Images

Housley, pehmeä syöttökone

Maalinennätyksen takana oli erityisesti puolustaja Phil Housley, jonka läpisyötöt ja muut oivallukset alustivat Selänteen maaleista monta. Housley oli viimeisen päälle hyökkäävä puolustaja, joka aloitti uransa Buffalo Sabresissa 80-luvulla. Hänet hankittiin Jetsiin suuressa pelaajakaupassa, jossa pääpalasena toiseen suuntaan oli Dale Hawerchuk.

Jets sai kaupassa myös varausoikeuden, jolla se poimi Selänteen ketjukaverina Jetsissä pelanneen Keith Tkachukin. Erikoinen yksityiskohta oli se, että Sabres poimi saamallaan varausoikeudella kulttipelaaja Brad Mayn, joka puolestaan oli Selänteen ketjukaveri myöhemmin Ducksissa.

Housley keräsi Selänteen ennätyskaudella peräti 79 syöttöpistettä ja 94 tehopistettä. Ilo jäi lopulta lyhytaikaiseksi, sillä Housley kaupattiin seuraavana kesänä St. Louis Bluesiin. Aktiivinen osapuoli siirrossa oli itse Housley, joka ei huhujen mukaan ollut tyytyväinen Kanadan korkeampaan verotukseen ja halusi siirron Yhdysvaltain puolelle.

Housley keräsi urallaan huikeat 1232 pistettä runkosarjassa. Hän edusti Yhdysvaltoja maajoukkueessa useaan otteeseen, ja valittiin myös tähdistöotteluun lukuisia kertoja. Kirkkaimmasta kärjestä, Stanley Cupista ja kenties myös NHL:n Hall of Famesta Housleyn on pitänyt kuitenkin poissa hänen yksipuolisuutensa, sillä puolustuspäähän Housley oli heikko. Vuoden 1998 Stanley Cup -finaaleissa Housley pelasi Washington Capitalsissa jämäminuutteja.

Tämän jälkeen Housley ehti olla vielä Calgary Flamesin kapteeninakin, mutta pudotuspelimenestys kiersi Housleyn joukkueita läpi uran. Sittemmin Housley on toiminut Yhdysvaltojen maajoukkueen sekä Nashville Predatorsin apuvalmentajana.

Keith Tkachuk, voimahyökkääjä USA:sta.
Keith Tkachuk, voimahyökkääjä USA:sta.
Kuva © Getty Images

Tulokasketju tulessa

Selänteen ensimmäinen huippuketju oli yhdysvaltalaisen Keith Tkachkukin ja venäläisen Aleksei Žamnovin kanssa muodostettu "The Olympic Line" eli olympiaketju. Kuten arvata saattaa, ketju sai nimensä vuoden 1992 olympialaisista, joissa kolmikko oli mukana.

Heistä Žamnov voitti olympiakultaa Neuvostoliiton tilalle muodostetussa IVY:n joukkueessa. Selänne keräsi kisoissa 11 pistettä seitsemässä ottelussa. Tkachukin Yhdysvallat voitti alkulohkonsa ja kukisti keskinäisessä kohtaamisessa Suomen.

Tkachuk edusti Jetsiä kymmenen kauden ajan. Parhaalla kaudellaan 1995-96 hän rikkoi melkein sadan pisteen rajan (98), mutta tämän lisäksi fyysinen voimahyökkääjä rikkoi myös 200 jäähyminuutin rajan kolme kertaa. Tkachuk oli rakastettu pelaaja myös St. Louis Bluesissa, jota jenkkilaituri edusti yhdeksän kauden ajan. Tuhat tehopistettä meni rikki uran toiseksi viimeisen kauden aikana.

Žamnov jäi pisteineen (72) tulokaskaudellaan Selänteen varjoon, mutta ei täysin huomaamatta. Kyseinen pistemäärä jäi Žamnovin uran parhaaksi yhteispistemääräksi, mutta luotettavia yli 60 pisteen kausia hän ehti pelata kuusi kappaletta. Venäläinen oli suorastaa liekeissä työsulkukaudella 1994-95, jolloin uran paras pistekeskiarvo oikeutti kolmanteen sijaan koko liigan pistepörssissä. Tehot 30+35 kertyivät 48:ssa ottelussa.

Žamnovin ura Jetsissä päättyi 1996, jolloin hänet vaihdettiin Chicago Blackhawksin ykköshyökkääjään Jeremy Roenickiin. Vuonna 1995 Blackhawks oli yrittänyt kaapata riveihinsä Tkachukin, joka oli tuolloin rajoitettu vapaa agentti. Jets kuitenkin piti yhdysvaltalaisen vastaamalla sopimustarjoukseen. Tarjous oli niin rahakas, että vain Wayne Gretzkyn ja Mark Messierin palkat vetivät vertoja Tkachukille kaudella 1995-96.

− 76 maalia, se oli jotain ennenkuulumatonta. Selänteeltä onnistui kaikki. Hän sai normaalia enemmän läpiajoja nopeutensa ja Housleyn ansiosta. Housley syötti tarkasti aina hänelle. Se oli uskomatonta, ja oli mahtavaa olla osa sitä, muisteli Tkachuk Selänteen tulokaskautta vuonna 2011.

Kris King suojeli joukkuetovereitaan.
Kris King suojeli joukkuetovereitaan.
Kuva © Getty Images

Suojelijat liikkeellä

Selänteen menestys teki hänestä myös kohteen sikailuille ja koville taklauksille. Jetsin valmennusjohto reagoi tilanteeseen kauppaamalla Ed Olczykin New York Rangersiin, joka maksoi 30 maalin miehestä kovanaamat Kris Kingin ja Tie Domin.

Domista tuli etenkin Winnipegissä rakastettu pelaaja ja Selänteen ystävä, mutta Rangersissa hän ehti nostattaa myös pahaa verta. Domi keräsi kritiikkiä mainostamalla tappelemistaan Bob Probertin kanssa etukäteen lehdistössä, sekä tuulettamalla tasaista tappeluaan Probertin kanssa voittajan elkein. "Vanhan liiton" tappelufanit eivät pitäneet tempusta, eikä myöskään jonkinlaisessa auktoriteetin maineessa ollut tv-kasvo Don Cherry.

Selänne arvosti suojelijoiden saapumista suuresti. Domin mukaan Selänne tuli kättelemään ja halaamaan kovanaamaa ensimmäisissä yhteisissä harjoituksissa.

− Tarvitsemme heitä, koska toiset joukkueet yrittävät vahingoittaa minua, kiteytti Selänne iloaan kaksikon hankinnasta.

Domi oli mukana myös ennätyksen teossa, sillä hän kaivoi kiekon omasta päästä ja syötti sen Teemulle, kun Selänne iski tulokasennätyksen rikkoneen 53. maalin Quebec Nordiquesia vastaan. Useat suomalaiset muistavat Domin vielä tänäkin päivänä. Nyrkkimies ylitti myös Suomessa uutiskynnyksen, kun Jets-poliisi tappeli Tampereella harjoituksissa joukkuekaverinsa Neil Wilkinsonin kanssa. Jets pelasi tuolloin harjoitusottelut Jokereita ja Tapparaa vastaan.

Lähteet: "A Season in time", Buffalo Sabres legends, ESPN, Hockey DB, NHL.com, Wikipedia, Winnipeg Jets Legends, Jouni Niemisen NHL-blogi (HS.fi)

» Lähetä palautetta toimitukselle