Nuorten Leijonien maalivahti Aku Koskenvuo aloitti syksyllä opiskelun Bostonissa sijaitsevassa Harvardin yliopistossa. Huippuyliopistosta jo pitkään haaveillut Koskenvuo on päässyt mainiosti mukaan yhdysvaltalaiseen yliopistoelämään.
Päivät pyörivät koulun ja urheilun ympärillä, ja kun kyse on Harvardin tasoisesta opinahjosta, opintoihin kuluu aikaa. Luennot alkavat aamuisin ja kestävät usein 3-4 tuntia, jonka jälkeen vanhat kunnon lukuläksyt ottavat oman aikansa.
– Ensimmäinen jakso kesti kokonaisuudessaan elokuun lopusta joulukuun puoleen väliin. Jakson keskivaiheilla oli välikokeet eli midtermit, viimeiset kaksi viikkoa puolestaan tenttiviikkoja eli finalseja.
– Koulun viemä aika on hyvin pitkälti kiinni siitä, mitä kursseja ottaa ja miten tunnollisesti ne tekee. Sanoisin, että arkipäivänä koulun eteen tulee tehtyä töitä 6–8 tuntia, Koskenvuo arvioi.
Harvardissa puolen vuoden opiskelun jälkeen täytyy tietää, mihin alaan haluaa erikoistua.
Koskenvuota on pitkään kiinnostanut filosofia. Vaikka hän on päässyt oppimaan kuuluisan filosofin Michael Sandelin luennolla, hän ei usko lähtevänsä erikoistumaan kyseiseen alaan.
– Etiikkaa ja filosofiaa on hauska pohtia. Otin yhden Sandelin filosofian kurssin, joka oli todella mielenkiintoinen. Silti uskon, että lähden erikoistumaan kauppatieteisiin, Koskenvuo pohtii.
Asuminen ja harjoittelu
19-vuotias Koskenvuo asuu ensimmäisen vuoden opiskelijoiden tapaan Harvardin pääalueella lähellä luentosaleja Matthews-nimisessä rakennuksessa kahden muun urheilijan kanssa.
Yliopistojääkiekkoilijoilla luennot sijoittuvat usein aamuun, ja siitä syystä aamuharjoittelu ei ole mahdollista. Harvardissa yhteisiä jääharjoitustapahtumia on viikon aikana viisi, joka on selkeästi vähemmän kuin esimerkiksi U20-joukkueilla Suomessa.
Koskenvuon viikko harjoitusten parissa jakautuu kahteen pidempään harjoitussessioon sekä kolmeen normaaliin jääharjoitukseen joukkueen kanssa. Ottelut sijoittuvat lähes poikkeuksetta viikonlopuille.
– Maanantaisin ja keskiviikkoisin maalivahtien jääharjoitus alkaa kahdelta ja kestää tunnin. Heti sen perään alkaa puolentoista tunnin jäätreeni joukkueen kanssa. Näiden jälkeen vielä tunnin punttisaliharjoitus, Koskenvuo kuvailee rankempia harjoittelupäiviään.
Ravinto NCAA-urheilijoilla Harvardissa on samanlaista kuin Pohjois-Amerikassa ylipäänsä. Urheilijat tarvitsevat energiaa, ja sitä jos jotain Harvardin aamupala, lounas, päivällinen sekä iltapala sisältää.
– Ei siellä paljoa ruisleipää ole. Aamiaisella on yleensä pannukakkuja ja pekonia. Lounaalla sekä päivällisellä on jonkin verran valikoimaa, mutta ne sisältävät lähes aina ranskalaisia ja jotain friteerattuja juttuja, Koskenvuo naurahtaa.
Illasta on vielä tarjolla brain breakiksi kutsuttu iltapala. Kyseisellä aterialla Koskenvuon havaintojen mukaan leivän päälle laitetaan kinkun ja juuston sijasta jotain aivan muuta.
"Ei siellä paljoa ruisleipää ole. Aamiaisella on yleensä pannukakkuja ja pekonia."
– Iltapalalla on tarjolla yleensä bageleita, suklaavoita ja peanut butteria. Sitten siellä laitetaan hilloa leivän päälle ja huuhdellaan limsalla alas.
Harjoittelun sekä kaloreiden siivittämän ravinnon jälkeen on hyvä käydä läpi pelipäivää. Niin kuin aikaisemmin mainittiin, ottelut pelataan lähes aina viikonloppuisin. Ajankohta asettuu alkuillalle, sillä se on kaikkein otollisin aika niin faneille kuin pelaajillekin.
– Ottelut pelataan aina seitsemältä illalla, jotta yleisöä pääsee mahdollisimman paljon paikalle. Kotipelipäivinä on vapaaehtoinen jää kello 12, jossa lähinnä fiilistellään tuulipuvut päällä, Koskenvuo kertoo.
Harvardin suomalaisvahti ilmestyy pelipäivänä hallille vapaaehtoiseen jääharjoitukseen ja jatkaa videopalaverin kautta matkaa kohti päiväunia. Hän saapuu hallille noin kaksi tuntia ennen ottelun alkua ja aloittaa valmistelut.
– Ensin kuunnellessani musiikkia katselen varusteet kuntoon. Sitten jotain välipalaa, pallorinkiä ja 30 minuutin ulkoilu, johon sisältyy hölkkä ja avaavia liikkeitä. Jäälämmittelyssä haluan ottaa paljon laukauksia, ja siitä sitten suuntaan kohti ottelua.
Vahvuudet ja kehityskohteet
Vancouver Canucks varasi Koskenvuon kesän 2021 varaustilaisuudessa. Kyseisen seuran tämänhetkinen ykköstorjuja Thatcher Demko on ollut Koskenvuon seurantalistalla yhdessä Tampa Bay Lightningin Andrei Vasilevskin kanssa.
– Demkoa ja Vasilevskia olen seurannut paljon. Olen katsonut heidän systeemiä ja pyrkinyt pelaamaan tilanteita samalla tavalla.
Melkein kaksimetrinen maalivahti kokee vahvuuksiinsa koon lisäksi atleettisuuden sekä tilanteissa periksiantamattomuuden. Kehityskohtana hän näkee rauhallisuuden.
– Haluaisin rauhallisuuden kautta kolmivaiheisuutta pelaamiseen. Yleisen rauhallisuuden avulla pääsisin myös paremmin valmiiksi tilanteisiin ja sitä kautta joutuisin mahdollisimman vähän venyttämään, Koskenvuo kertoo kehityskohteestaan.