Juuso Toivola, 50, on intohimoinen kiekkomies. Hän on valmentanut lajia jo 1990-luvun puolivälistä saakka ja nykyään hän työskentelee naisten maajoukkueen apuvalmentajana. Pekingin olympialaisten jälkeen hän nousee päävastuuseen maajoukkueen peräsimessä.
Jatkoaika haastatteli Toivolaa Rovaniemellä osana juttukokonaisuutta, jonka tarkoituksena oli selvittää, millaista on lappilainen jääkiekko ja millaisia ovat lappilaiset jääkiekkoilijat.
Toivola innostui kuullessaan ivalolaisten Tunturi-Kiekon toimintatavoista ja piti muuten yksittäisistä joukkueista koostuvan Lapin alueen tyttö- ja naiskiekkokentän kehitysideaa hyvänä.
− Jos ja kun Ivalossa on tuollainen erinomainen tyttökiekkokulttuuri, on todella hyvä idea jalkauttaa sitä muidenkin hyödynnettäväksi. Täytyypä ottaa puheeksi tyttökiekkokouluttajan, aluepäällikön ja tyttökiekkotoimijoiden kanssa. Myös RoKilla on suunnitelmia tyttökiekon paikalliseen ja alueelliseen kehittämiseen.
RoKin naisten edustusjoukkue pelaa tällä kaudella Naisten Liigaa ja kamppailee viimeiseen asti alkusarjassa paikasta ylempään jatkosarjaan.
− On loistavaa, että RoKin naisten edustus on Naisten Liigassa ja näyttää siltä, että pelit jatkuvat. On ainakin mahdollisuus jatkaa. Ivalossa on hyvä kulttuuri ja täällä sellainen on rakenteilla nykyisen liigajoukkueen myötä. Moni ihminen on ollut sitä rakentamassa. Alue vaatii lippulaivan, jota tulisi sitten hyödyntää.
Muille on hyvä näyttää mallia
Takavuosilta nousee esiin yksi pohjoinen esimerkki siitä, millainen suunnannäyttäjä RoKin naisten edustusjoukkue voisi alueelleen olla.
− Uskon, että lähelle tuotu lippulaiva auttaa. Juha Junnon Kärpät teki sitä aikanaan hyvin. Tästä voisi miettiä samanlaista ajatusta. Liiga, näkyvyys, positiivisuus ja koko alue hyödyksi, Toivola näkee.
Rovaniemeläisissä pelaa tällä kaudella lukuisia alle 18-vuotiaita pelaajia ja Toivola pääsee aitiopaikalta seuraamaan nuorten kiekkoilijoiden toimintaa.
− N18-leirityksessä on ollut tällä kaudella neljä pelaajaa. Aika näyttää, ketkä heistä pääsevät kisoihin. Samoin sen, kuinka nopeasti sieltä noustaan naisten maajoukkueeseen. On todella kiva nähdä heitä tässä lähellä ja pystyä vaikuttamaan heidän polkuunsa.
Koronavirus ja sen aiheuttamat järjestelyt, olympialaiset ja aikataulu muutenkin asettavat tulevalle vuodelle omat raaminsa. Rovaniemi on Toivolan mukaan erinomainen paikka kehittyä maajoukkuepelaajaksi.
− Täälläkin on hyvät olosuhteet. Täällä on kaikki mahdollisuudet urheilla ja ponnistaa huipulle. Nuoria tulee katsoa. Realiteetti on se, että kun uusi pesti alkaa keväällä ja MM-kisat ovat jo elokuussa niin täytyy katsoa, että kuinka laajasti ehdimme kokeilla. Se on toinen juttu. Täytyy keksiä keinoja kannustaa näitä nuoria.
Olympialaiset ovat jo nurkan takana
Pasi Mustonen toimii Naisleijonien päävalmentajana vielä Pekingin turnauksessa, mutta Toivolalla on oma tärkeä roolinsa valmennusryhmässä.
− Jääharjoittelu, tietysti Pasin kanssa keskustelut ja sparrauspuheet siitä, mitä tavoitellaan treeneillä, yhteistyö pelaajien kanssa ja heistä välittäminen. Myös hyökkääjien peluuttaminen ja heidän harjoitteensa, Toivola kuvailee.
Toivola keskittyy vielä täysillä olympiaprojektiin, mutta ajatus menee silloin tällöin jo oman päävalmentaja-ajan pohtimiseen.
− Olen omaksunut sen, mitä toivon jatkossa, että toinen valmentaja pystyisi päävalmentajalle tuomaan konkreettisia asioita siitä, mitä halutaan tehdä ja kehittää. Kakkosvalmentajan on helppo heitellä, mutta perusteltuja ehdotuksia pitäisi voida tehdä.
Naisleijonien viime vuosien hyvät otteet antavat odottaa olympiavuodelta paljon. Maailman kärki menee lujaa, mutta Suomi yrittää parhaansa mukaan pysyä perässä.
− Todella mielenkiintoisilla fiiliksillä kohti olympialaisia. On ollut näitä koronahommia, poikkeukselliset elokuun kisat ja alla Espoon hopea, joka pitää käsitellä niin, että väki odottaa, että menestystä tulisi. Meidän pitää pystyä kasaamaan hyvin yhteen puhaltava joukkue. Positiivisen jännittävällä mielellä kohti isoja kisoja.
− Fakta on, että Kanada ja Yhdysvallat sekä myös Euroopan maat omalla tavallaan leirittävät joukkueen yhteen ja menevät kovaa. Hiki saa tulla, että heidät päihittää, kuten MM-kisat ja marraskuun pelit osoittivat, Toivola huomauttaa.
Olympialaisten naisten jääkiekkoturnaus alkaa Pekingissä 3. helmikuuta ja kultamitalien kohtalo selviää 17. helmikuuta. Suomen kanssa kovassa alkulohkossa pelaavat Yhdysvallat, Kanada, Venäjän olympiakomitean joukkue sekä Sveitsi.