Nokia Arenan esteettömyys sai kisakävijältä hyvän arvosanan − yksi käytännön seikka ärsytti

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Katsoja oli tyytyväinen Nokia Arenan esteettömyyteen.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Saku Hakala matkusti perheineen katsomaan Suomen ja Ranskan MM-kisaottelua Nokia Arenalle. Invalidipalveluita käyttävä kannattaja oli yhtä seikkaa lukuun ottamatta tyytyväinen kokemukseensa.

Saku Hakala saapui katsomaan Suomen ja Ranskan välistä MM-kisaottelua Tampereelle. Invalidipalveluita käyttävä Hakala kertoi kokemuksestaan esteettömyysnäkökulmasta, sekä antoi arvosanan hallin inva-järjestelyille.

Lippu pyörätuolikatsomoon maksoi 70 euroa ja hintaan kuului paikka avustajalle. Kulku hallille ohjattiin muun ihmismassan mukana, mutta liikkuminen sujui ongelmitta. Järjestyksenvalvojat auttoivat Hakalaa ruuhkassa ja Fan Zonella oli otettu esteettömyysasiat hyvin huomioon.

− Kulku kävi Sorin siltaa pitkin hallille muiden katsojien mukana, mutta järjestyksenvalvojat ohjeistivat ruuhkien ohitse. Kävin myös Fan Zonella, mikä oli tehty hyvin esteettömäksi. Kaikkialle pääsi vaivatta ja tilaa oli paljon. Zonelta pääsi myös hallin pihalle todella kätevästi.

Myös kulku halliin sisälle ja pääsy katsomoon sujui ongelmitta yhtä pientä virhettä lukuun ottamatta.

− Hallin pihalla minut ohjattiin jonon ohi erilliseen turvatarkastukseen, jossa tarkistettiin perusasiat, kuten reppuni sisältö. Sitten pääsin keskellä pihaa olevasta inva-sisäänkäynnistä hallin aulaan, mistä minut ohjattiin hissiin.

− Hissistä minut ohjattiin suoraan katsomoon. Ohjauksessa kävi pieni virhe, sillä alun perin minut osoitettiin väärälle paikalle. Asia saatiin kuitenkin korjattua.

Matkan ensimmäinen ongelma tuli katsomossa. Hieman kookkaammalla pyörätuolilla liikenteessä ollut katsoja joutui ahtaaseen paikkaan useamman kerran, kun toiset katsojat yrittivät päästä paikalleen.

− Minkäänlaisen inva-WC:n sijainnista ei ollut erillistä ohjeistusta, tosin en sitä kysynytkään. Invakatsomossa oli yksi miinus, nimittäin siellä oli ahdasta. Katsomon suulla on pienet portaat, jotka tekevät hieman isomman pyörätuolin käytöstä hankalaa.

Hakalan tuoli on 65,5 cm leveä ja 114 cm pitkä.

− Pyörätuolilla piti erikseen kääntyä joka kerta, kun joku koitti päästä takaa ohitse. Mahduin juuri ja juuri portaiden aidan välistä katsomoon. Jos ensimmäisen paikan ottaisi pois, näkisin että tilaa tulisi tarpeeksi.

Visusti paikoillaan

Hakala ei poistunut katsomosta kertaakaan ottelun aikana. Syynä tähän oli tilan puute.

− En poistunut katsomosta ottelun aikana, sillä käytävien kapeuden vuoksi olisi ollut todella vaikeaa liikkua ruuhkassa. Käytävien kapeus hieman ihmetytti minua, on kuitenkin kyse uudesta hallista.

Pois hallilta pääsi Hakalan mukaan todella kätevästi. Järjestyksenvalvojat auttoivat katsojan kadulle saakka ja siitä oli helppo jatkaa kotia kohti. Kaiken kaikkiaan Hakala on tyytyväinen kokemukseensa.

− Ulos pääsi todella helposti. Minut ohjattiin katsomosta suoraan väkijoukon läpi hissille ja siitä ulos samasta ovesta, kuin mistä tulimmekin. Sen jälkeen poistuin massan mukana ongelmitta. Kokonaisuutena antaisin hallille esteettömyysluokituksen 8/10.

» Lähetä palautetta toimitukselle