Raimo Helminen korostaa SaiPan peräsimessä paikallista identiteettiä – ”Petmanin veljekset olivat todella tärkeitä”

LIIGA / Haastattelu
Helminen nähtiin viimeksi Liigassa Ilveksen apuvalmentajana.
Kuva © Jarno Hietanen
60-vuotias päävalmentaja on aloittamassa jälleen uutta projektia vain kevääseen asti ulottuvalla sopimuksella. Kiekkolegenda ei kuitenkaan ole tilanteesta moksiskaan.

– Ihan hyvä fiilis. Kuukaudenpäivät on yritetty rykiä menee, hyväntuulinen Raimo Helminen vastaa kysymykseen tunnelmistaan SaiPan peräsimessä kauden alla.

"Raipe" päävalmensi TPS:n hopealle keväällä 2021. Tämän jälkeen hän apuvalmensi kotiseuraansa Ilvestä kaudella 2022–23 ja ehti käydä myös Italiassa ICEHL:ssä sekä Slovakian pääsarjassa päävalmentajan roolissa ennen SaiPa-pestiään.

Pienemmissä kiekkomaissa kaikkien laji-ihmisten Suomessa tuntema kiekkoleijona sai olla rauhassa.

– Oli aika mukavaa, Helminen naurahtaa.

SaiPa tarvitsee muutosta

Liigaan päävalmentajaksi palannut Helminen on useammassa paikassa tuonut joukkueeseensa positiivisen muutoksen. Sarjan pohjalle jumbosijoillaan valahtanut SaiPa tarvitsee tätä enemmän kuin koskaan.

Päävalmentajan vastauksista voi päätellä, että kokenut kiekkomies on jo tuonut muutoksen tuulet lappeenrantalaisseuraan. Pelitavasta kysyttäessä Helminen ei paljasta mitään, vaan ohjaa huomion joukkueen identiteettiin.

– Pelitapaa on nyt vähän vaikeaa sanoa. Identiteettiä yritetään rakentaa koko ajan päivä päivältä, että löytyisi semmoinen, millä taisteltaisiin pisteistä.

Yksi identiteettiä rakentava tekijä tämän kauden SaiPassa on Ville ja Mikko Petmanin veljesten paluu kasvattiseuraansa. Joukkueessa on muutenkin ratkaisurooleissa useampia Etelä-Karjalan kasvatteja, kuten Janne Naukkarinen ja Santeri Airola.

– Petmanin veljekset olivat todella tärkeitä, että ne saatiin siihen. Nimenomaan saipalaisia tulee siihen ryhmään. Se on todella tärkeää meille.

Veljeksistä vanhempi eli Ville valittiin kuin tätä kuvastamaan joukkueen kapteeniksi. Helminen kertoo päätöksen takana olleen valmennus ja urheilujohtaja Harri Aho.

– Tulen todella hyvin toimeen Ahon kanssa, Helminen avaa valmennuksen ja toimiston välejä.

Helmiselle onnistuminenkin syntyy identiteetistä

Harjoituskaudella yksi SaiPan ongelmista oli tehoton ylivoima. Elokuun puolivälin tienoilla KooKoo-tappion jälkeen Helminen kommentoi Etelä-Saimaalle uutta tuomarilinjaa sanoin "jos se tällaista on kauden alkaessa, sitten ylivoima- ja alivoimapelin merkitys on aivan hirveä".

Jatkoajan haastattelussa sävy on kuitenkin toinen, sillä Helminen vastaa uuden linjan olevan ihan hyvä asia, ennen kuin toimittaja ehtii kysyä kysymyksen kokonaan loppuun.

Ylivoimassa tamperelainen näkee edelleen parannettavaa.

– Ihan ei ole siihen vieläkään niin paljon satsattu kuin olisi ehkä pitänyt, mutta yritetään nyt tällä viikolla (viikko ennen runkosarjan alkua) vähän sen sijaan sitten.

Tuoreita ykköskorin vahvistuksia SaiPaan ei tullut kauden kynnyksellä, lukuun ottamatta Filip Lindbergin loukkaantumista paikkaavaa Oskari Salmista. Joukkueen vahvistaminen kauden kuluessa on kuitenkin mahdollista, vaikka Helminen toppuutteleekin hankintaprosessia.

– Koko valmennustiimi ollaan siinä ihan hereillä. Mutta ne eivät ole niin yksinkertaisia asioita, että "tuosta vain äijää sisään". Siinä on monta monessa.

Mutta mikä olisi onnistuminen Helmisen SaiPalle vaikeiden kausien jälkeen? Päävalmentajalla on tähänkin tietyllä tapaa "raipemainen" vastaus.

– Onnistumista en mitenkään sijoituksena, enkä minään ajattele. Onnistuminen on, että me saadaan sellainen uskottava joukkue, joka pelaa joka ilta SaiPan näköistä kiekkoa. Mun mielestä se on sitten jo onnistuminen.

» Lähetä palautetta toimitukselle