Liigan syöttäjäeliittiin itseoikeutetusti kuuluvan Jori Lehterän työkalu on monestakin syystä osa suomalaista kiekkohistoriaa. Tappara-hyökkääjä aloitti ammattilaisuransa suomalaisen Montreal-mailatehtaan varvulla ja on pysynyt sillä tiellä pitkälti tähän päivään asti.
− Tällä samalla mailalla olen pelannut siitä lähtien, kun Warrior osti Montrealin. Lapa on tosin jo niiltä Montrealin ajoilta, Lehterä avaa.
Lapa on toden totta alkujaan 1960-luvulla perustetun suomalaisen Montreal-mailatehtaan peruja. Tappara toimi pitkän aikaa Kalevi Nummisen perustaman mailayhtiön markkinoijana, ja mitä todennäköisimmin tätä kautta maila- ja lapamalli löysivät tiensä Lehterän käsiin. Nykyisin Montreal on erikoistunut maalivahdin mailoihin.
Kun Montreal siirtyi vuonna 2008 yhdysvaltalaisen urheiluvälinevalmistaja Warriorin omistukseen, myös Lehterän maila vaihtui.
Mysteerivarpu
Lehterän mailaan liittyy melkoista mystiikkaa: vaikka sama varpu on kulkenut suurimman osan urasta hyökkääjän mukana, mailan virallista mallia ei tiedä Lehterä itsekään.
Työväline on naamioitunut vuosien varrella moneksikin Warriorin olomuodoksi. Tällä kaudella ulkokuorena on toiminut Alpha DX sekä Novium, joista on löytynyt hämmentävän vähän tietoa esimerkiksi siitä, minkä jäykkyinen varsi mailassa on.
− Tämä on nyt Warrior Noviumin väreissä. Näitä samoja mailoja minulle on lähetetty. En edes tiedä minkä flexinen tämä on, mutta saman jäykkyinen se on ollut nyt jo yli kymmenen vuoden ajan, Lehterä tarinoi.
Pitäjänmäen Tarmon kasvatille mailat ovat tulleet jo pidemmän aikaa tehdasmitoilla, joka tässä tapauksessa tarkoittaa pituudessa ilman luistimia hieman nenän yläpuolelle ylettyvää tikkua.
Mailan virallista mallia ei tiedä Lehterä itsekään.
Montreal-lavasta erikoisen tekee sen kannan muoto. Lapojen kannat ovat järjestään normaaleissa mailoissa hieman kulmikkaita. Lehterän mailassa kannan kulma on sen sijaan todella loiva, mikä mahdollistaa esimerkiksi paremman kiekon hallinnan, kun peliväline on kauempana vartalosta.
Lehterän lapa on käytännössä käyrempi versio Bauerin P88-lavasta. Molemmissa tapauksissa lavan kannat ovat miltei identtiset, mutta Tappara-hyökkääjällä on lavassaan hiukan enemmän "peiliä".
Myös tuppi on Lehterän mailassa hyvin erikoista sorttia. Hyökkääjätähti on nimittäin pyöristänyt varren yläosan soikion malliseksi, sillä kulmikas varsi ei asettunut hyvin yläkädelle. Liekö tähän syynä vahva salibandytausta?
− Silloin puumailojen aikaan hioin tämän mailan tupin nelikulmaisesta pyöreäksi. Sitten komposiittimailojen tullessa en enää voinut hioa, joten pyöristin tupin erkkarilla, Lehterä kertoo.
Tapparan kultakypärä on ollut tällä kaudella vahva etenkin ylivoimalla syöttäjän roolissa. Hieman epätyypillisesti myös maaliverkko on viime aikoina heilunut, ja kauden puolen välin tienoilla Lehterä on viimeistellyt keskimäärin hieman yli pisteen per peli. Koko urallaan viidellä Liiga-kaudella Lehterä on tehoillut 242 otteluun 56+155=211 pistettä.