Petri Kontiolan käsissä on nähty vuosien varrella monenlaisia eri mailoja. Matkalla puumailoista sekä vanhoista Vectoreista tämän kauden CCM Jetspeed FT5 pro -mailaan on mahtunut monia erilaisia työvälineitä.
Johtuen aloituksista, uran alkuaikojen tottumuksista sekä vähemmän laukovasta pelityylistä Kontiolan mailan jäykkyys lähentelee 100 flexiä.
– Minulla on 90 flexinen maila, jota vielä myös lyhennän. Joskus mailojen jäykkyysvaihtoehtoina oli vain stiff, x-stiff, xx-stiff... Niihin silloin tottuneena minulla on nykyiselläänkin aika jäykkä maila. Aloituksissa koen myös, että jäykempi maila on parempi, avaa Kontiola jäykän mailan syitä.
Mailan pituutta Seinäjoen S-Kiekon kasvatin ei ole koskaan tarvinnut sen kummemmin vaihdella tai miettiä.
"Minulla tyyli on aina ollut puoli pelaajaa."
– Pikkupoikana sanottiin, että maila pitää olla luistimet jalassa leukaan asti. Sen pituinen se on vieläkin, Kontiola toteaa.
Lyhentämisen lisäksi ennen uuden mailan käyttöönottoa Kontiola hioo varren yläosan pyöreämmäksi, tekee hyvän tuntuisen tupin ja laittaa harsoerkkaria päälle. Lopuksi varteen kirjataan vielä tussilla pelinumero sekä poikien nimet onnea tuomaan.
Kontiolalla oli ammattilaisuransa alkupuolella pitkään oma lapamalli, mutta kansainvälisen uran myötä lapa vaihtui hieman perinteisempään Sakiciin.
– Venäjällä kesti mailojen saannissa todella kauan. Sakic-lapaa oli aina kaupan hyllyssä, ja seura kävi sitten ostamassa näitä, kertoo Kontiola vaihdoksen syiksi.
– Sakic-lapa on Eastonin ajoilta, ja tämä on tosiaan näppärä, kun vastaavaa on missä vain saatavilla, Kontiola kehaisee.
Kontiolan Sakic-lapa kulki Eastonilla viimeisimmäksi nimellä "Hall", ennen kuin BSP (Bauer Performance Sports) hankki Eastonin 330 miljoonalla vuonna 2014. Nykyään lähes vastaava lapa on Bauerilla P92, CCM:llä P29, Warriorilla W03 ja Truella TC2.
Lavan teippauksen suhteen Kontiola on etsinyt tyyliään ja lopulta löytänyt omanlaisensa.
– Lapaerkoissa on tullut varmaan kaikkea kokeiltua, mutta nyt jo pidempään on pysynyt koko lavan musta erkka. Otin jälkeenpäin käyttöön myös vahan. Kärjestä kantaan erkataan, mikä vähän eroaa monesta joukkuekaverista, Konna kuvailee.
Kontiolan ura on komea, vaikkei eteläpohjalainen pystynytkään lyömään NHL:ssä itseään läpi. Asia harmitti varmastikin miestä aikanaan, mutta nykyään siitä irtoaa jo huumoria.
– Minulla tyyli on aina ollut puoli pelaajaa. Pohjois-Amerikkaan lähtiessäni tein uuden sopimuksen mailavalmistajan kanssa. Pelasin sellaisella valkoisella mailalla. Oikeastaan syytän sitä, ettei Amerikan valloitus onnistunut. Väärän värinen maila; miehessä ei ollut vikaa, Kontiola leukailee.
Tarina vanhasta Vectorista saa myös haastattelupaikalle sattuneen Ilves-legenda Timo Peltomaan hymyilemään.
Kymmeniä pareja luistimia
Kun näkee Kontiolan kyyristyvän aloitukseen televisiokuvassa, huomio kiinnittyy herkästi luistimiin. Ne ovat Bauer Vapor 1x -malliset – tätä nykyä todella harvinaiset ammattilaisjääkiekossa.
Lisäksi miehen tavaramerkkinä pitkään olleet keltaiset nauhat ovat oma tarinansa: niin luistin- kuin nauhavalinnalla on syynsä. Niistä toinen on osaltaan tukemassa miehen lopettamispäätöstä tämän kauden jälkeen.
– Joskus Craftilla oli sellaisia keltaisia nauhoja, joissa oli niin paljon vahaa, että ne jäivät melkein pystyyn kun ne nosti ylös. Kun ne nauhat kertaalleen kiristi, niin ne eivät olleet löystyneet vielä seuraavana päivänäkään. Minä tykkäsin niistä, Kontiola muistelee.
– Näitä luistimia tilasin noin seitsemän vuotta sitten monta kymmentä paria, ja nyt on viimeinen pari uunista ulkona. Moni kyllä aina kysyy, että mistä näitä saa. Siihenkin loppuu tämä ura, kun ei ole luistimia, Konna tarinoi.
"Siihenkin loppuu tämä ura, kun ei ole luistimia."
– Merkin miehet ehdottelevat aina uusia, kevyempiä ja parempia luistimia, mutta nämä ovat olleet minun jalalle juuri sopivat.
Vaikka 38-vuotiaan hyökkääjän pistetehtailussa ei ole näkynyt hiipumista, tulee Kontiolan hieno ura mitä todennäköisimmin päättymään tämän kauden jälkeen. Kultakypäränsä johdolla Ilveksellä on hyvät mahdollisuudet mennä aina Suomen mestaruuteen saakka.
Taikavarpu on Jatkoajan juttusarja, jossa esitellään Liigan parhaimpien ja persoonallisimpien maalintekijöiden työkaluja.