Pienikokoinen taikuri Iikka Kangasniemi pelaa kuluvalla kaudella samalla mailamallilla, joka oli hänellä käytössä jo Liiga-uran alussa. Kyseinen tikku on CCM Super Tacks, jonka varren jäykkyys on 70 flex. Kangasniemellä on käytössään yksi valmistajan yleisimmistä lapamalleista, P29.
− Tämä malli, josta olen pitänyt on varmaan kahdeksan vuotta vanha. Se on jonkin verran painavampi kuin nuo aivan uusimmat mallit ja siksi tuntuu mielestäni paremmalle, Kangasniemi kertoo.
Varpu, jolla Kangasniemi pelaa, painaa noin 420 grammaa. Se on 30 grammaa painavampi kuin valmistajan uusin versio. Ero voi kuulostaa mitättömältä, mutta kiekkomailassa sen pystyy huomaamaan melko helposti.
On yllättävää kuulla, että kaikkien uusien kehittyneiden varusteiden keskellä jonkun mielestä raskaampi työväline tuntuu paremmalle. Miksi näin on?
− Enimmäkseen painavampi maila vaikuttaa kiekonkäsittelyyn. Tuntuu, että kiekko pysyy lavassa paremmin, Kangasniemi valoittaa.
Kangasniemi syntyi Oulussa, mutta muutti varhain pääkaupunkiseudulle. Junioreissa hän edusti K-Vantaata, Karhu-Kissoja sekä Bluesia, joista viimeisimmässä hän teki Liiga-debyytin kaudella 2015−16.
Junioreissa pelatessa Kangasniemelle muovautui tapa teipata maila tietyllä tavalla. Tämä tapa on käytössä tänäkin päivänä.
− Tuppi on aika paksu. Jossain vaiheessa junnuissa kokeilin ja tuntui hyvälle, kun ei tarvitse puristaa niin paljon. Varsierkka tuli mukaan, kun tarvitsin enemmän pitoa märille hanskoille. Aika perinteiseen valkoiseen lapateippiin hieman kiekolla jälkiä ja siinäpä se, Kangasniemi kuvailee.
Mailojen lisäksi osa pelaajista on todella kranttuja myös pelihanskojen suhteen. Esimerkiksi Chicago Blackhawks -tähti Patrick Kanen kerrotaan vaihtavan hanskoja joka erään. Oli tämä totta tai ei, tarkkoja joka tapauksessa ollaan.
TUTOssa "Kupittaan Kaneksi" nimetty Kangasniemi on itse muokannut omia pelihanskojaan sopivammiksi leikkaamalla hanskojen yläosasta pienen palan pois.
− Se auttaa kiekonkäsittelyyn hieman, kun ranne liikkuu paremmin. Minun kohdalla tosin kyseessä on enemmän se ulkonäkö, Kangasniemi naurahtaa.
Tietynlaiset varusteet itsessään eivät tuo mukanaan tuo taiturimaisia otteita, vaikka sopivien henkilökohtaisten viilausten muotoutuminen helpottaakin peliä. Takana on kuitenkin aina järjestään iso määrä työtä, ja tämän myös 27-vuotias Kangasniemi allekirjoittaa.
− Älyttömät määrät olin pienempänä ulkojäillä itsekseen, ja sitten joskus sain kaveritkin mukaan. Aina kun vain ehdin, niin ulkojäille piti mennä. Siitä kaikki on rakentunut, Kangasniemi kertoo.
Kangasniemi on tehnyt Liiga-urallaan 315 otteluun 92+130=222. Parhaalla kaudellaan HIFK:ssa Kangasniemi on iskenyt 22 osumaa, 30 pisteen raja on puolestaan rikkoutunut viidellä kuudesta kokonaisesta Liiga-kaudesta.
Tämän sesongin alku on ollut tehojen osalta hiljaisempi: 11 pelissä Kangasniemi on tehnyt vain kolme pistettä. Vaikka Ihme-Iikan alkukauden tilastot eivät mairittele, on kentällä näkynyt silti tuttu taitava Kangasniemi. Otteet antavatkin odottaa maalihanan aukeamista kauden mittaan.
Taikavarpu on Jatkoajan uusi juttusarja, jossa esitellään Liigan parhaimpien ja persoonallisimpien maalintekijöiden työkaluja. Tämä on sarjan toinen osa.