Vastuu ylivoimalla maistuu Wyatt Kalynukille – kiekkokontrollipelaaminen vaati sopeutumista

LIIGA / Haastattelu
Wyatt Kalynuk pelaa ensimmäistä kauttaan Liigassa.

Pelicansiin tälle kaudelle siirtynyt puolustaja Wyatt Kalynuk on saanut alkukaudesta vastuuta erityisesti ylivoimalla. Tehoja kanadalaispuolustaja on tehnyt 11 otteluun 2+4. Toinen maaleista ratkaisi viime viikolla Pelicansille juuri ylivoimalla voiton Tapparasta.

Eiliseen HPK-peliin Pelicans lähti Kalynukin mukaan parantamaan ennen kaikkea erikoistilannepelaamistaan. Ensimmäinen Hämeen herruus -ottelu päättyi Pelicansin osalta Hämeenlinnassa 5–3-tappioon, kun kotijoukkue rokotti ylivoimalla peräti viidesti vieraita.

– Nyt onnistuimme jäähyjen tapossa sekä ylivoimalla tuli pari maalia. Itse yritin pitää pelin yksinkertaisena ja vakaana, missä onnistuinkin.

Aloimme ajattelemaan vähemmän.

Alkukauden Kalynuk myöntää lähteneen koko joukkueen osalta hitaasti käyntiin. Vähitellen suunta on alkanut kuitenkin muuttua, ja viimeiseen viiteen otteluun onkin tullut jo neljä voittoa.

– Aloimme ajattelemaan vähemmän. Kiekon saadessamme emme enää mieti liikoja, vaan keskitymme pelaamiseen. Tulosta on alkanut tulla, mikä näkyy kyllä joukkueen vapautuneemmassa peli-ilmeessä.

Keskiössä kiekonhallinta

Ylivoimalla sekä hyökkäysten vauhdittamisessa kanadalaispuolustajaa on hyödynnetty, mistä Kalynuk kertoo itse nauttivansa.

– Pyrin olemaan varma puolustaja sekä puolustus- että hyökkäyspäässä, minkä lisäksi pidän ylivoimapelaamisesta siniviivalla.

Ennen Lahteen tuloaan kanadalainen pysytteli Pohjois-Amerikassa, jossa NHL-ottelujakin kertyi kahdella kaudella vajaat 30 kappaletta. Edeltävä kausi meni AHL:ssa Springfield Thunderbirdsissa, ja yhteensä AHL-otteluja Kalynuk on pelannut vajaat 190.

Pohjois-Amerikassa nopeus on kaikki kaikessa

Kysyttäessä eurooppalaisen ja pohjoisamerikkalaisen jääkiekon eroja Kalynuk naurahtaa.

– Pohjois-Amerikassa nopeus on kaikki kaikessa, ja kiekkoa pyritään pitämän mahdollisimman lyhyt aika. Suomessa minulla meni hetki totutellessa siihen, että täällä keskeistä on pitää kiekkoa ja hallita siten peliä.

Myös pelin avaamisessa Kalynuk kuvailee eurooppalaista jääkiekkoa rauhallisemmaksi.

– Jollei täällä ole viittä pelaajaa heti hyökkäämään lähdössä, niin peruutellaan keräämään kenttä kasaan. Pohjois-Amerikassa sen sijaan lähdettäisiin heti hyökkäämään.

Kotiutunut Lahteen hyvin

Tulevaisuuden suunnitelmansa 27-vuotias puolustaja pitää vielä auki ja alleviivaa keskittyvänsä tällä hetkellä Pelicansissa pelaamiseen.

– Kiva olla Lahdessa. Joukkueen suunta on selkeästi parempaan päin.

Kalynuk kertoo kotiutuneensa Lahteen ja Suomeen hyvin, eikä pidä elämäntyyliä juurikaan pohjoisamerikkalaisesta eroavana. Liikenteessä saa kuitenkin olla kotipuolta tarkempana.

Suunta on selkeästi parempaan päin.

– Punaisella valolla ei saa kääntyä oikealle, mikä on puolestaan Pohjois-Amerikassa sallittua. Nopeutta pitää seurata myös tarkemmalla silmällä, sillä teillä on nopeuskameroita.

Jääkiekon ohella kanadalaispuolustaja on tutustunut päijäthämäläisten sielunmaisemaan kesällä golffaten. Lahden keskustakin on tullut tutuksi erityisesti lounasaikaan.

– Käymme usein lounaalla koko joukkueen kanssa paikallisessa italialaisessa ravintolassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle