Suuri osa Suomen nuorten MM-joukkueen pelaajista tuleekin Pohjois-Amerikan kapeista kaukaloista. Suomesta MM-leirille lähteneillä pelaajilla riittää kuitenkin totuttelua pienempään tilaan. Päävalmentaja Jukka Rautakorven mukaan pelin täytyy olla kapeassa kaukalossa erilaista.
− Pitää olla nopeampi ja pystyä suojaamaan kiekkoa paremmin kuin eurooppalaisissa kaukaloissa. Lisäksi mailalla pitää pelata vahvemmin kapeassa kaukalossa.
− Tämä on kauhean työteliäs ja intohimoinen joukkue.
Suomen joukkueen suurin vahvuus on päävalmentajan arvion mukaan joukkuepelissä.
− Kimpassa pelaaminen on varmasti meidän suurin vahvuus. Se on näkynyt jo meidän harjoituspeleissämme.
Toinen vahvuus on nuorten suhtautumisessa kisoihin.
− Tämä on kauhean työteliäs ja intohimoinen joukkue. Nämä nuoret pelaajat suorastaan lentävät jäällä. Se on meidän vahvuus, kun siihen liitetään vielä viisaus, Rautakorpi uskoo.
Varsinaisia heikkouksia päävalmentaja ei suostu luettelemaan. Mahdollisia kompastuskiviä turnauksessa voivat olla vain vastustajat.
− Omia kompastuskiviä ei ole olemassakaan. Itsellä pitää olla pelkkiä vahvuuksia, Rautakorpi painottaa.
Menestyksestä voimaa
Suomen nuoret pärjäsivät viime kaudella erinomaisesti maailmanmestaruuskilpailuissa. Sekä alle 20-vuotiaiden että alle 18-vuotiaiden MM-joukkueet ottivat kultaa. Rautakorpi ei usko, että viime kauden menestys toisi tämän kauden pelaajille paineita.
− Menneisyydestä on hyvää se kokemus, että pärjää maailman parhaita vastaan, Rautakorpi sanoo.
Parhaillaan viimeisellä leirityksellään Kanadassa olevassa Suomen joukkueessa on kolmea eri ikäluokkaa: vuonna 1997, 1998 ja 1999 syntyneitä nuoria. Tänä vuonna Suomen nuorten MM-joukkueeseen on ollut tarjolla todella kovia nimiä.
− Nämä ikäluokat ovat kaikki hyviä. Vuonna 1997 ja 1998 syntyneillä pelaajilla on hyvä menestystausta.
Erityiskehut Rautakorpi antaa joukkueen tähtipelaajille.
− Meidän parhaat pelaajamme ovat todella jalat maassa -tyyppejä työnteon suhteen. He ovat ylpeitä ja heillä on kova itseluottamus.
Helsingin-kisoissa Patrik Laine, Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi muodostivat Suomen tehokkaimman hyökkäysketjun. Rautakorpi uskoo, että maaleja nähdään näissäkin kisoissa, mutta ei suostu nostamaan uutta PuLa-Ahoa esille ennen kisoja.
− Jokainen joukkue tekee oman tarinansa. Hyökkääminen ja maalien tekeminen ovat jääkiekon suola. Niiden perässä aina ollaan ja niitä yritetään rakentaa.
Mallia A-maajoukkueesta
Viime kaudella A-maajoukkuetta valmentanut Rautakorpi haluaa tuoda miesten maajoukkueessa käytettyjä periaatteita myös nuorten joukkueeseen.
− Meidän tarkoituksemme on osallistaa pelaajia.
− Meidän tarkoituksemme on osallistaa pelaajia, sillä he ovat ammattilaisia, vaikka ovat nuoria. He saavat osallistua esimerkiksi pelin rakentamiseen ja päivärytmitysten tekemiseen, Rautakorpi kertoo.
Rautakorpi ei halua kaataa omia ajatuksiaan nuorten päähän, vaan haluaa päästää pelaajat itse vaikuttamaan asioihin MM-kilpailuissa.
− Meidän valmentajien tehtävä on auttaa pelaajia hektisiin tilanteisiin, jotta pelaajat voivat nauttia tästä reissusta.
Innostus tarttuu nuorista
Rautakorpi on valmentanut viimeksi nuoria maajoukkueessa kuusi vuotta sitten, kun hän oli alle 18-vuotiaiden MM-joukkueen päävalmentaja. Kokemus nuorten peräsimessä on ollut tähän asti mieleinen.
− Maajoukkuehomma on nautinnollista, kun ympärillä on erittäin motivoituneita ja lahjakkaita pelaajia, Rautakorpi kehuu.
Valmentajat ovat saaneet uutta energiaa nuorista pelaajista ympärillään.
− Ilo ja innostus tulee tässä esille, kun menemme turnaukseen. Tämä on ainutlaatuista näille pelaajilla, ja heidän innostuksensa tarttuu meihin muihinkin.
Nuorten MM-joukkueessa on nimekkäitä valmentajia Rautakorven apuna. Valmennustiimiin kuuluvat Aleksander Barkov, Rauli Urama ja Marko Ojanen. Työnjako nelikon välillä on selvä.
− Itse olen jokapaikanhöylä, autan koutseja ja pelaajia. Rauli peluuttaa pakit, Make hyökkääjät ja Sasha on meidän erikoistilannemiehemme. Sasha tekee töitä erityisesti ylivoiman ympärillä, Rautakorpi listaa.
"Aina Kanadassa on hienoa pelata jääkiekkoa"
Suomen lohkossa Montrealissa pelaavat Ruotsi, Tšekki, Tanska ja Sveitsi. Alkusarjassa on Rautakorven mukaan aikaa vielä rakentaa peliä uomiinsa.
− Alkusarjassa rakentuu voittamisen kulttuuri. Se antaa itseluottamusbuustin jatkoon.
Suomen lohkosta Rautakorpi nostaa esille Tšekin, jonka joukkue on samankaltainen kuin Suomellakin.
− Heillä on myös paljon pelaajia Pohjois-Amerikasta. Ruotsalaisia ja venäläisiä pelaa Pohjois-Amerikassa paljon vähemmän.
Rautakorpi uskoo, että rakkaan naapurimaan Ruotsin kanssa Suomi pelaa tasaväkisesti.
− Ruotsin kanssa olemme pelanneet todella kireitä pelejä treenipeleissä. Heillä kokoonpano on ollut jo pitkään aika lailla kasassa.
Erityisen hienoa Rautakorven mielestä on päästä MM-kilpailuihin Kanadaan.
− Aina Kanadassa on hienoa pelata jääkiekkoa. Suomi ja Kanada ovat ehkä kaksi parasta paikkaa pelata jääkiekkoa.
Isäntämaa Kanada aloittaa urakkansa Torontosta. Rautakorpi uskookin, että Suomi saa pelata oman alkusarjansa melko rauhassa.
− Varmaan tietynlainen kisojen hehkutus näkyy enemmän Torontossa alkuvaiheessa. Totta kai Montrealkin on tietynlainen kiekkoilun kehto ja sielläkin myllerrystä riittää.