Sammalkankaan juhlapeleissä putket on tehty katkeaviksi

LIIGA / Haastattelu
Tapio Sammalkangas luuti lauantaina 500. liigaottelunsa.
Kuva © Julia Heino - julia.heino@jatkoaika.com
Tapio Sammalkankaan juhlaottelut tietävät näemmä Ässille putkien päättymistä. Hänen 500. liigaottelunsa oli Padan kannalta hilpeämpi kuin edellinen kamppailu, jossa Sammalkangas sai muistolaatan tasaluvun kunniaksi.

4.11.2010, Jyväskylä. Tapio Sammalkangas saa täyteen 400 liigaottelua. JYP voittaa ottelun 2-0, ja Ässien 12 ottelun mittainen pisteputki katkeaa.

20.10.2012 Pori. Sammalkangas on pelannut tällä välin 100 peliä lisää. Ässät voittaa Ilves-ottelun 6-1 ja katkaisee kolmen ottelun tappioputkensa.

- Hyvät tunnelmat tietysti, kun alettiin saada omaa peliä kuntoon. Juhlahumu oli siinä ennen peliä, mutta eipä sitä tuossa tiimellyksen aikana tule ajatelleeksi, 500 liigaottelun puolustaja pohti.

Sammalkangas oli ennen lauantain peliä luutinut puoli ikuisuutta Ville Uusitalon pakkiparina, mutta juhlapeliin pakkipariksi valikoitui Jani Honkanen.

- Onhan se selvä, että muutoksia pitää tehdä, jos peli ei kulje. Alussa oli vähän hakemista, mutta lopussa olikin sitten jo ihan selvät sävelet.

32-vuotiaan puolustajan liigauran tilastoihin mahtuu pari kummallisuutta. Hänen tehotilastonsa näytti 499 ottelun jälkeen lukemaa -88. Vaikka Ässät mässäili lauantaina maaleilla, Sammalkankaan lukema ei siitä muuttunut. Palattuaan Poriin kaudeksi 2006-07 pakki merkkautti itselleen sesongin aikana yhdeksän maalia. Sen jälkeen hän on tahkonnut patapaidassa 247 ottelua, joissa tilille on karttunut... niin, yhdeksän maalia. Täh?

- Pelasin sillä kaudella säännöllisesti ylivoimaa, ei kai siinä sen kummempia. Silloin minunkin on hiukan helpompia osua, Sammalkangas naurahti.

Nykyisillä pelimäärillä 600 otteluakaan ei ole ässäpakin tavoittamattomissa. Vuosi sitten Sammalkangas totesi Jatkoajan haastattelussa olevansa kiekkoilijana parhaassa iässä.

- Toivottavasti pelivuosia olisi edessä mahdollisimman paljon. Omasta kropasta täytyy pitää huolta ja varjella sitä kuin temppeliä. Jossain vaiheessa ikä alkaa painaa, mutta kyllä sitä vastaan pystyy taistelemaan.

Tapio Sammalkangas on Ilveksen juniorimyllyn läpikäynyt jääkiekkoilija. Se, että juhlapeli osui juuri tupsukorvia vastaan, sai peruspakilta hieman ristiriitaisen vastaanoton.

- Toisaalta tämä oli vain peli muiden joukossa, mutta kyllähän tämä ilta silti aina mielessä pysyy.

Entä millä mielellä porilaistunut tamperelainen on seurannut kasvattajaseuransa katastrofaalista tilaa?

- Eihän sellaista kenellekään toivoisi, Sammalkangas huokasi.

» Lähetä palautetta toimitukselle