Kokkolassa on viime vuonna alettu tosissaan puhumaan paluusta takaisin Mestis-kaupunkien joukkoon. Tavoitteen saavuttamiseen Hermeksen johtokunta on antanut aikaa kolme vuotta. Kauden alla näyttää siltä, ettei pohjalaiskunnassa ole koreiltu perättömillä puheilla, sillä Jokereiden organisaatiosta "kaapattu" päävalmentaja Janne Pelkonen on tuonut mukanaan tietotaitonsa lisäksi useita Suomi-sarjaan kovatasoisia vahvistuksia.
Suomi-sarja pelataan tänä vuonna valtakunnallisena syksystä alkaen. Tämä vie sarjaa selkeästi ammattimaisempaan suuntaan, mikä on herättänyt mielipiteitä puolesta ja vastaan. Kesän aikana Kokkolaan kotiutuneella valmentaja Janne Pelkosella on selkeä mielipide muutoksesta:
- Kyllähän tämä on urheilullisesti todella hyvä juttu. Valitettavaa on toki ollut nähdä niin monien joukkueiden tippuvan leikistä pois. Toisaaltahan tämä sarjasysteemi juuri karsiikin ajoissa pois ne, joilla ei ole taloudellisia resursseja lähteä pelaamaan tällä tasolla. Poisjäännit myös kielivät sitä, että suomalaisten kiekkosarjojen joukkuemääriä tulisi supistaa, jotta sarjoista saataisiin elinkelpoisia ja tasaisia.
Vahvistunut joukkue, muttei ennakkosuosikin viittaa
Hermes on vahvistunut viime kaudesta selkeästi, kun sen hyökkäykseen on värvätty muun muassa Tomi Pallassalon, Iiro Sopasen ja Christian Buchertin kaltaisia taitureita. Veräjälle on taas hankittu leveyttä, kun Jokipojissa toissa kaudella Mestistä pelannut Eemeli Sivonen saapui täydentämään maalivahtiosastoa. Hermeksen ehkäpä kovin hankinta on kuitenkin ollut turkulaisesta TUTO Hockeysta napattu kovaa laukova puolustaja Riku Väkiparta.
Useista huomiota herättävistä vahvistuksista huolimatta Pelkonen ei suostu vielä nostamaan joukkuettaan ennakkosuosikeiden joukkoon:
- Viime kaudella taisi mennä ihan viimeisiin peleihin, että vältettiin karsinnat, joten Hermestä on mielestäni vaikea nostaa ennakkosuosikkeihin. Näyttäisi siltä, että kyllä siellä tulee samat joukkueet olemaan vahvoilla, jotka ovat viime vuosina pärjänneet.
Pelkosen mukaan joukkueen omat tavoitteet tulevalle kaudelle ovat vielä työn alla, mutta siitä helsinkiläislähtöinen valmentaja on varma, etteivät punanutut lähde kumartelemaan ketään:
- Tietysti me haluamme pelata suhteellisen kärjessä. Meillä on nyt Mestikseen nousun kanssa kolmen vuoden projekti, emmekä me halua, että seuraavalle kaudelle tulee liikaa kirittävää tavoitteiden saavuttamiseksi.
Vaikka useimmat vahvistuneen Hermeksen uusista pelaajista tulevat eri puolilta Suomea, luotetaan Kokkolassa myös vahvasti paikalliseen ja alueelliseen osaamiseen. Hyvinä esimerkkeinä tästä ovat joukkueen kokkolalaispelureista koostuva runko sekä tuore yhteistyösopimus II-divisioonassa pelaavan naapuriseuran kanssa:
- On erittäin positiivinen asia, että 12 meidän pelaajista on niin sanottuja "omia kasvatteja". Tämän lisäksi pari pelaajaa on vielä maakunnasta. Meillä on myös II-divisioonassa pelaavan Pietarsaaren Jeppiksen kanssa yhteistyösopimus, joka mahdollistaa meidän nuorille pelaajille peliajan saamisen sieltä ja toisaalta Jeppiksen lupaaville pelaajille näytön paikan Suomi-sarjaan.
Pienen kaupungin ongelmia
Valitettavasti Hermeksen Mestis-projektin haasteellisin osa-alue löytyy samasta aihepiiristä. Kokkolaan on täksi kaudeksi perustettu kaksi B-junioreiden joukkuetta ja ensi kaudella saadaan pystyyn A-juniorit vuosien tauon jälkeen. Omavaraisuuden saavuttaminen on kuitenkin pitkäjänteisen työn takana:
- Ei käy kieltäminen, että tämä on suurin ongelmamme. Viime vuonna meillä ei ollut A- tai B-junioreita. Nyt on onneksi saatu kasaan kaksi B-juniorijoukkuetta ja ensi kaudeksi on tulossa A-juniorit. Tulevaisuudessa pitäisi pystyä kehittämään omista nuorista ensin sellaisia, että he kykenevät Suomi-sarjan peleihin ja sen jälkeen vielä Mestis-peleihinkin. Tämä tulee olemaan pitkä prosessi, puhutaan 5-10 vuodesta.
Jokereiden B-junioreita aiemmin valmentanut Pelkonen tietää, mistä puhuu. Lupauksia valmentamaan tottuneelle miehelle on käynyt myös selväksi, mikä on ero pelaajien hankkimisessa suurten ja pienen kaupunkien välillä:
- Pitäisi löytää Kokkolalle houkuttimia, joilla saadaan maakunnasta ja muualta pelaajia pelaamaan meille. Tällä tasolla raha ei todellakaan voi olla päähoukutin, joten pitää keskittyä muihin asioihin. Kokkolalla on ammattikorkeakoulu, mutta niin on monilla muillakin kaupungeilla. Tällä hetkellä me saamme nuoret lupaavat pelaajat tänne hankkimalla työpaikan heille ja sillä, että meillä on hyvä maine pelaajien urheilullisena kehittäjänä. Suuri syy sille, miksi moni haluaa tänne, on varmasti myös se, ettei täällä jätetä pelaajia pulaan. Tämä pätee niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin.
Syksyllä kisälli, keväällä mestariksi?
Hermes on pelannut ailahtelevan, mutta varsin tuloksekkaan harjoituskauden. Kahdeksasta harjoitusottelusta saaliiksi on tarttunut viisi voittoa. Pelkonen näkeekin, että suuren vaihtuvuuden kokenut joukkue tulee lopullisesti kasvamaan yhteen vasta syyskauden aikana:
- On ihan luonnollista, että näin alkukaudesta tulee heilahtelua peleissä, mutta syksyn mittaan yhteiset pelit ja kokemukset tulevat varmasti hitsaamaan joukkueen pelisuorituksia yhteen. Samalla ne notkahdukset alaspäin tulevat pienenemään ja parhaiden otteluidenkin taso paranemaan. Olen varma, että viimeistään kevätkaudella meillä on saumat voittaa jokaisena päivänä mikä tahansa sarjan muista joukkueista.
Valtakunnallinen Suomi-sarja polkaistaan käyntiin ensi perjantaina 13.9. Kokkolan Hermes pääsee tositoimiin ensi kerran vieraissa lauantaina 14.9. Ensimmäiseksi vastustajaksi Keski-Pohjanmaan punakone saa sarjan kestomenestyjä Rovaniemen RoKin, joten jo tuolloin saadaan suuntimia tulevan kauden voimasuhteista.