Mielipide

Paitsiossa: Valtaosa pelaajasiirtouutisista kirjoitetaan väärin

LIIGA / Kolumni
Yksinkertaisenkin siirtouutisen tulisi kertoa kannattajille, millainen pelaaja joukkueeseen on liittymässä, kirjoittaa Jatkoajan maajoukkuetoimituksen päällikkö Tuuli Määttä.

Oletetaan, että uusi, tuntematon pelaaja on siirtymässä liigajoukkueeseen jostakin ulkomailta. Joku, joka ei ole joukkueen kannattajille tai Suomi-kiekon seuraajille ennestään tuttu.

Kannattajat tuntevat joukkueensa ja haluavat tietää heti kättelyssä, heti siirtouutisessa, millainen pelaaja on kyseessä ja mitä hän joukkueeseen tuo. Periaatteessa voidaan ajatella, että kannattaja tahtoo saada siirtouutisesta irti vastauksen täsmälleen yhteen kysymykseen: Mitä saimme?

Suuri osa siirtouutisista on kuitenkin vajaita eikä niissä mainita kaikkia oleellisia tietoja. Lukija tarvitsee seuraavat tiedot:

Pelipaikka. Se, onko kyseessä hyökkääjä, puolustaja vai maalivahti, on niin tärkeä tieto, että se mainitaan yleensä jo otsikossa.

Pelaajan ikä. Onko kyseessä nuori lupaus, joka ehkä jää seuraan pidemmäksi aikaa? Vanhempi konkari, jolla on valtava määrä kokemusta? Pelaaja parhaassa iässä?

Pelaajan pituus ja paino. On aivan eri asia, liittyykö joukkueeseen esimerkiksi järkälemäinen pakki vai pienikokoinen – ja toivon mukaan sitäkin taidokkaampi – hyökkääjä.

Sarja, josta pelaaja siirtyy. NHL:stä tuleva kaveri on todennäköisesti kovempi vahvistus kuin sellainen, joka on hankittu Ruotsin divarista.

(Edellisen) kauden tilastot: pelattujen otteluiden määrä, maalit ja syötöt sekä rangaistusminuutit (tai maalivahdin kohdalla torjuntaprosentti ja päästettyjen maalien keskiarvo). Numerot antava heti osviittaa siitä, onko kyseessä kenties nelosketjun rouhijahyökkääjä tai johtava kiekollinen pakki. Mikäli pelaajan edellinen kausi on esimerkiksi loukkaantumisen takia jäänyt lyhyeksi, myös vanhempia tietoja voi käyttää.

Kätisyys. Oikealta ampuvalla pelaajalla katsotaan yleensä olevan etulyöntiasema vasemmalta ampuviin verrattuna erityisesti maalintekotilanteissa.

Sopimuksen pituus. Kuukaudeksi vuokralle tuleva pelaaja on eri asia kuin kolmen vuoden sopimuksen tehnyt kaveri, jonka ympärille ensi kauden voittavaa joukkuetta voidaan rakentaa.

Lisäarvoa tuomaan voidaan uutisessa mainita yksityiskohtia kuten uran kohokohta (pistepörssin voitto, maailmanmestaruus) tai syy, miksi pelaaja saattaa olla yleisölle jo tuttu (esimerkiksi aiemmalta Liiga-visiitiltä). Kokeneemman pelaajan kohdalla saattaa kannattaa kertoa uran huippuvuosista, nuoremman kohdalla lukijaa kiinnostaa mahdollinen NHL-varaus. Sen sijaan esimerkiksi pelaajan kansallisuutta tai syntymäpaikkaa harvoin kannattaa mainita.

Toisinaan myös perustelut, miksi tietty pelaaja siirtyy joukkueeseen, tuntuvat uutisissa hölmöiltä. Lähtökohta on, että tämäntyyppinen pelaaja vahvistaa joukkuetta ja parantaa voittomahdollisuuksia. Hän tahtoo pelata ammatikseen ja liigaseurassa ollaan valmiita maksamaan hänen ammattitaidostaan. Muut perustelut esimerkiksi pelaajan kehittämisestä ovat erityisesti lyhyessä siirtouutisessa pelkkää tilan tuhlausta.

+++

Jos jääkiekkoviestintä olisi niin helppoa kuin lajiväki usein tuntuu luulevan, yllä oleva olisi itsestään selvää ainakin seuroille. Seurojen viestinnän tulisi palvella ensisijaisesti omia kannattajia ja vasta toissijaisesti muita sidosryhmiä, koska aktiivinen ja osaava viestintä on osa kannattajien sitouttamista.

Myös tiedotusvälineiden soisi tarjoavan lukijoille yllä mainitut tiedot sillä perusteella, että mahdollisesti rajoitettu tila tai aika saadaan mahdollisimman tehokkaasti käyttöön. Vaikka lehtiuutisen ei ole tarkoitus palvella kannattajia, sen tulevat todennäköisesti lukemaan ne, jotka ovat kiinnostuneet joukkueiden voimasuhteista. Heitäkin kiinnostaa erityisesti se, mitä uusi pelaaja tuo joukkueeseen – eivät syyt siirron takana.

Vajavaiset pelaajasiirtouutiset paljastavatkin juuri sen, että jääkiekkoviestinnässä on vielä paljon kehitettävää.

Tuuli Määtän jääkiekkokulttuuriin keskittyvää Paitsiossa-palstaa julkaistaan joka toinen sunnuntai.

» Lähetä palautetta toimitukselle