Liigalla menee lujaa. Se tahkosi viime kaudella lähes 900 000 euroa voittoa ja valtaosa seuroista teki positiivisen tuloksen. Viime kauden alkuun verrattuna katsojamäärät ovat tällä kaudella samat kuin ennen, jopa karvan nousussa.
Vauhdista on kiittäminen hyvin johdettuja seuraorganisaatioita. Kärpät, Tappara, Ilves, HPK, SaiPa. Sellaisiahan on.
Niiden rinnalla on kuitenkin huonommin johdettuja seuroja. Ja taas niistä osa surkeasti. Yksi sellainen on Sport.
Kuudetta kauttaan Liigassa pelaava Sport on jokaisella kaudellaan kuulunut häntäpään joukkueisiin, ja sen paras sijoitus on ollut kymmenes. Se sai juuri kuitattua liiganousustaan aiheutuneet lisenssimaksut – lainarahalla. Tällä kaudella Sport on maannut käytännössä koko sesongin sarjataulukon jumbona. Tällä viikolla se nousi toiseksi viimeiseksi TPS:n ohi, mitä ei voi pitää minkäänlaisena saavutuksena.
Luulisi, että Liigan menestys ja Sportin menestymättömyys olisi eri ihmisten käsissä. Näin ei kuitenkaan ole. Itse asiassa molempien, sekä Hockey-team Vaasan Sport Oy:n että Jääkiekon SM-liiga Oy:n hallitusten puheenjohtaja on sama mies, Heikki Hiltunen.
+++
Luulisi, että Sportin joukkueen kehittymättömyys uhkaisi Hiltusen asemaa Liigan hallituksen puheenjohtajana. Luulisi, että Sportin huono menestys olisi Hiltusen oudon kaksoisroolin takia Liigalle imagollinen häpeätahra.
Vaan ei. Hiltunen valittiin jatkamaan Liigan hallituksen puheenjohtajana lokakuussa. Hän on toiminut pestissä vuodesta 2016 asti, ja koko tuon ajan Sportilla on mennyt huonosti.
Meriitit, joilla Hiltunen on kiivennyt koko Liigan hallituksen puheenjohtajaksi eli aivan suomalaisen jääkiekon vallan ytimeen, eivät ole jääkiekosta, vaan jääkiekon ulkopuolelta. Hän on Suomesta kansainvälistyneen menestysyhtiön iLoqin toimitusjohtaja. Yhtiö sponsoroi muun muassa Kimi Räikköstä. Voisi olettaa että yhden jääkiekkoyrityksen – Hockey-team Vaasan Sport Oy:n – huono menestys asettaisi kyseenalaiseksi Hiltusen kelpoisuuden toimia toisen – Jääkiekon SM-liiga Oy:n – piikkipaikalla.
Imagotappiostakaan on turha puhua, koska asia ei tunnu kiinnostavan edes mediaa. Hiltusen kaksoisroolia pidetään yllättävän vähän esillä journalistisessa mediassa. Varmaankin siksi outo kaksoisrooli on muodostunut ikään kuin normaaliksi.
+++
Liigaan kohdistuu kokonaisuutena valtava mielenkiinto. Pelipäivä saattaa houkutella kymmenet tuhannet kansalaiset liikkeelle, seuroille ja joukkueille annetaan paljon tilaa eri tiedotusvälineissä ja raha vaihtaa omistajaa.
Jääkiekon ja Liigan bisnes- ja valtapuolesta ollaan kuitenkin yleensä liian hiljaa.
Syy ei ole yksin journalistisen median. Jääkiekon bisnes- ja valtapuoli ei yksinkertaisesti kiinnosta keskivertoseuraajaa ja -lukijaa yhtä paljon kuin joukkueiden keskinäiset kamppailut sekä tähtipelaajat.
Esimerkin vuoksi: HIFK:n juniori-ikäisestä pelaajasta Anton Lundellista on Wikipediassa noin viidensadan sanan artikkeli suomeksi ja lyhyempi englanniksi. Liigan ja Sportin hallitusten puheenjohtajalla Hiltusella ei ole Wikipedia-sivua lainkaan. Sopii miettiä, kummalla heistä on suomalaisessa jääkiekossa enemmän valtaa.
+++
Tällä viikolla Hiltunen on saanut huomiota, kun hänen johtamansa liigahallitus päätti, että jokaisesta päähän kohdistuneeksi katsotusta taklauksesta minimirangaistus on jatkossa viiden ottelun pelikielto. Linjaus astui voimaan heti.
On hyvä, että Hiltusen hallitus pyrkii olemaan viestissään selkeä ja heidän tarkoituksensa on positiivinen. Jokainen varmasti toivoo päävammojen määrän pienenevän jääkiekossa. Mutta linjauksellaan liigahallitus ojensi kurinpidolle valtavan lekan ja se teki sen kysymättä mielipidettä pelaajilta ja valmentajilta. Onko linjaus varmasti loppuun asti mietitty? Onko Hiltusella ja hänen hallituksellaan varmasti vankka ymmärrys pelistä, jota he nyt linjaavat? Ylen haastattelun perusteella Hiltunen vaikutti yllättyneen, että pelaajat suhtautuvat yllätyslinjaukseen kriittisesti.
15:stä Liiga-seurasta neljän liiketoiminta oli viime tilikaudella tappiollista. Yksi neljästä oli Sport, joka on tehnyt tappiota kolme vuotta peräjälkeen. Onko Sport sitten sarjan huonoiten johdettu seura? Kun huomioidaan Vaasan ympärillä oleva suomalaisella skaalalla varakas maakunta ja sen mahdollistamat edellytykset, kyllä niin voi sanoa. Kilpailija tittelistä on lähinnä TPS, joka on viime vuosina menestynyt sentään ajoittain vähän. Sport ei kehity, Sport ei kasva. Myöhemmin Liigaan saapunut KooKoo on jo selkeästi ponnistanut askelman vaasalaisia korkeammalle.
Liigalla kulkee mukavasti. Se on keskeistä huomioida. Mutta kun Liigaa johtaa sen heikoimmin johdetun seuraorganisaation johtaja, tulee mieleen, voisiko Liigalla kulkea vieläkin mukavammin?
Tuuli Määtän jääkiekkokulttuuriin keskittyvää Paitsiossa-palstaa julkaistaan joka toinen sunnuntai.