Mielipide

Tuomarityöskentely puhutti

LIIGA / Kolumni
SaiPan ja KalPan väännettyä tasaväkinen kamppailu päätökseen ei jälkipeleissä aiheuttanut keskustelua suinkaan SaiPan hieno jatkoaikavoitto, vaan epävarmasti työskennellyt tuomarikaksikko.

24 kaksiminuuttista ja yhteensä 90 rangaistusminuuttia. Tässä tuomarikaksikko Marko Ojala-Aleksi Rantalan näkemys siististä, mutta ajoittain fyysisestä liigaottelusta. Linjaton työskentely kuumensi Kisapuiston yleisön kauden ensimmäisiin vihellyskonsertteihin, kun välillä selvääkin selvemmistä tilanteista ei jäähyjä vihelletty ja välillä rangaistusaitioon lähti pelkästä hipaisusta.

Eniten parranpärinää aiheutti Joni Yli-Torkon saama kaksiminuuttinen väkivaltaisuudesta, kun Aleksi Rantala näki Yli-Torkon aloittajaksi KalPan Ville Varakasta vastaan käytyyn pieneen iskujenvaihtoon. SaiPan rämäpäinen hyökkääjä taklasi kahdesti puhtaasti ja voimalla Varakasta maalin takana ja IFK:n juniorimyllyn läpi käynyt puolustaja menetti hermonsa. Varakas sai katsojien hämmästykseksi ensimmäisestä iskustaan päätuomari Rantalalta täyden synninpäästön, sillä Yli-Torkon jouduttua suihkuun lähti SaiPan mies istumaan joukkuetoverinsa saamaa ylimääräistä kaksiminuuttista.

Päätuomariparin mopo lähti keulimaan kuitenkin jo ottelun ensi minuuteilla, kun ensin SaiPan puolustaja Pauli Levokari ja tämän jälkeen Dmitri Nabokov saivat kovin heppoisesti tuomitut jäähyt koukkimisesta. Jälkimmäisen rangaistuksen aikana KalPa teki avausmaalinsa ja vauhdikkaasti alkanut ottelu näytti menevän jo tässä vaiheessa huonoon suuntaan.

SaiPan kapteenistolla oli ottelun aikana paljon asiaa tuomarikaksikolle ja tämä aiheutti lukuisia hyvitysjäähyjä vierasjoukkue KalPalle. Yleisöä huvittivat Mikko Kukkosen, Jussi Timosen ja Tapio Laakson saamat helpot kaksiminuuttiset, joissa katsomoon nähtynä oli paljon paikkauksen makua. Tätä ihmetteli myös SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin.

- En ymmärtänyt, että miksi ensin tulee meille jäähyjä ja kun huomaa, että on tehnyt niissä vähän virheitä, niin nuoleskellaan toista joukkuetta ja näin KalPa saa pari erikoista jäähyä.

KalPan käskijä Pekka Virta kävi ajoittain ottelun aikana kuopiolaisten vaihtoaitiossa kuumana, muttei ottanut ottelun jälkeen kantaa tuomaritoimintaan. SaiPan Selin sen sijaan oli osittain aiheestakin tiukkasanainen ja osoitti pettymyksensä vihellyksiin.

- Toivoisin, että vaikka ollaan ennen tätä iltaa otettu paljon jäähyjä, etteivät tuomarit jatkossa valmistautuisi illan peliin lukemalla lehtiä. Väistämättä tällainen tuli mieleen. En tiedä, että missä tässä mennään.

Otteluvalvoja Veli-Pekka Okko ei Virran tavoin lähtenyt syyttelemään tuomareita, vaan päinvastoin näki linjan johdonmukaisena.

- Erittäin tarkka linja ja kyllä jäähytilanteet olivat perusteltuja.

Niin tai näin, on kuitenkin ikävää, että hyvävauhtisesta ottelusta tapetaan pelilliset hienoudet erikoisilla tuomioilla. Aiemmin tällä kaudella Lappeenrannassa on nähty poikkeuksetta hyvää tuomarityöskentelyä ja torstainen viheltely oli omanlaisensa sirkus. Positiivista oli kuitenkin se, että sateen keskellä Kisapuistossa viihtynyt yleisö heräsi ensimmäistä kertaa tällä kaudella todenteolla henkiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös