Joel Harkimon omistama Team Jokerit Oy ilmoitti maanantaina hakevansa sarjapaikkaa Mestiksestä ensi kaudelle. Taustalla on halu palauttaa Jokerit Liiga-seuraksi. Tänään Liigan seurajohtajat toivat Ilta-Sanomissa nimettömästi julki mielipiteitään uuden Jokerit-yhtiön Liiga-pyrkimyksistä.
Samalla seurajohtajat avasivat ajatuksiaan liigataloudesta.
Yksi seurajohtaja näkee, että Liigan sisäiseen rahapottiin ei ole odotettavissa eikä saatavilla kasvua. "Liigassa ei ole tulevaisuudessa yhtään nykyistä enempää rahaa jaossa", hän kertoo.
– Nyt kokonaispottia jakaa 15 seuraa, ja jos tulee yksi seura lisää, jaettavaa on vähemmän, hän jatkaa Ilta-Sanomissa.
Yhdelle seuralle Jokerit "ei tuo mitään lisäarvoa". Koska Liiga-kokonaisuuden kulloisiakin tuottoja ohjautuu myös sarjan omistaville seuroille, näkemys kielii, että kyseinen seura ei näe Helsingin Jokerien tuovan rahallista lisäarvoa myöskään Liigalle kokonaisuutena. Seuran johtaja huomauttaa paikallisottelujen merkityksestä:
– Jos meiltä lähtee pari paikallispeliä lähiseuroja vastaan pois, niin mehän jäämme isossa kuvassa tappiolle.
Otaksunta siitä, että paikallisottelujen lukumäärä vähenisi Jokerien mukaan saapumisen myötä, juontunee olettamuksesta, että sarjasysteemi säilyisi kokonaisuutena nykyisellään yhden seuran lisäyksen jälkeenkin. Sellaisessa tilanteessa jokin osuus nyt paikallisvastustajaa vastaan pelattavista kotiotteluista korvautuisi Jokereita vastaan pelattavilla kotiotteluilla.
Yksi seurajohtaja sanoo Ilta-Sanomille, että heillä on dataa, jonka perusteella taloudellisesti Jokerit ennemmin haittaisi kuin hyödyttäisi pienempiä seuroja.
– Jokerien paluu saattaisi olla plussa pääkaupunkiseudun näkövinkkelistä, mutta ei todennäköisesti muutoin. Itse asiassa meillä on olemassa dataa siitä, ettei Jokerit hyödyttäisi taloudellisesti pienempien kaupunkien seuroja, pikemminkin päinvastoin.
Toinen seurajohtaja kokee, että Jokerien osallistumisesta ei todennäköisesti olisi kovin suurta taloudellista hyötyä edes HIFK:lle. Vaikka Jokerit on yksi maan suurimmista jääkiekkoseuroista ja pääkaupunkiseutulaisella skaalalla erittäin kannatettu seura ja HIFK:n sekä Jokerien väliset ottelut keräsivät Jokerien viimeisimmillä Liiga-kausilla suomalaisella skaalalla poikkeuksellisen suuria yleisömääriä.
– Se on ihan selvää, että ei se ole muille seuroille mikään taloudellinen jättipotti, paitsi korkeintaan HIFK:lle ja tuskin niillekään kovin suuri. Mitä pienemmälle paikkakunnalle mennään, sen pienempi Jokerien merkitys olisi, hän linjaa.
Jokerien Liiga-kaudet viime vuosikymmenellä olivat 2010–2013. HIFK kohtasi niiden aikana Jokerit kotihallissaan 16 kertaa ja ottelujen ilmoitettujen yleisömäärien keskiarvo on 8063. HIFK:n kotihallin kapasiteetti on 8200 katsojaa. Halli ilmoitettiin 14 kertaa loppuunmyydyksi. Lisäksi HIFK isännöi Jokereita kerran ulkoilmaottelussa, jonka yleisömääräksi ilmoitettiin 34 264.
Noiden kolmen kauden ajalta Jokerien ja HIFK:n välisten kotihalleissa pelattujen Liiga-ottelujen ilmoitettujen yleisömäärien keskiarvo on 10 307. Jokerien silloisen kotihallin Hartwall Areenan kapasiteetti oli noin 13 400 katsojaa. Lisäksi joukkueet kohtasivat kolmesti ulkoilmaotteluissa. HIFK isännöi yhtä, Jokerit kahta. Jokerien isännöimien ulkoilmaottelujen ilmoitetut yleisömäärät olivat 36 644 ja 23 485.
HIFK:n kotiottelujen kuluvan kauden yleisökeskiarvo on tällä hetkellä 6965. Koko Liigan ilmoitettujen yleisömäärien keskiarvo on tällä hetkellä 4112.
Liiga-seurojen joidenkin johtajien näkemykset voi tulkita yllättäviksi, sillä usein yritystoiminnassa ajatellaan, että myyntiä, liikevaihtoa ja tuottoa on mahdollista tulevaisuudessa kasvattaa. Yleensä tuo ajattelu liittyy potentiaalisten asiakkaiden lukumäärän kasvattamiseen ja toiminnassa mahdollisesti tehtävään kehitykseen. Jokereista Suomi-kiekossa on ollut viime vuosina vallalla otaksunta, että isona helsinkiläisenä seurana ja tunnettuna brändinä se toisi Liigalle merkittävän taloudellisen lisäarvon.
Toisaalta Ilta-Sanomat kertoo saaneensa tietoonsa, että ennen viime kesää on tehty objektiivinen vaikuttavuustutkimus, jonka perusteella Jokerien anti ja taloudellinen lisäarvo Liigalle olisi nollasummapeliä. Ei ole tiedossa, oliko tutkimuksessa kyse ottelutapahtumista vai huomioiko se myös esimerkiksi tulevat TV-sopimukset, urheiluvedonlyöntialan mahdolliset lähivuosina tapahtuvat muutokset tai koko Liigan laajuisen sponsorimarkkinan laskennallisen potentiaalin.
Liigan nykyinen TV-sopimus Telian kanssa on voimassa kevääseen 2024. Sille on jo solmittu jatko kevääseen 2027 asti. Yksi seurajohtaja maalaa staattista maisemaa neljän vuoden päähän Liigan tulevista TV-mahdollisuuksista.
– Mediakorvausta tulisi jakamaan yksi seura lisää. Siitä häviäisi kuusinumeroinen summa. Tulisiko se takaisin jotain muuta kautta? Siitä ei ole mitään takeita, seurajohtaja sanoo Ilta-Sanomissa.
Jokereihin liittyen yksi seurajohtaja kertoo myös päinvastaista viestiä: "Jokerien lähdön jälkeen liiga menetti joka vuosi rahaa". Toinenkin seurajohtaja näkee lisäarvoa.
– Jos tätä asiaa kysyttäisiin esimerkiksi mediakumppaniltamme, niin he näkisivät sen varmaan todella positiivisena asiana, että pääkaupunkiseudulta olisi toinenkin joukkue. Minäkin näkisin sen todella positiivisena, että meillä olisi pääkaupunkiseudulta toinenkin joukkue, ottamatta tarkemmin kantaa mikä joukkue se olisi, seurajohtaja miettii Ilta-Sanomissa.
Jokerit lähti Liigasta KHL:ään vuonna 2013. Sieltä se poistui viime keväänä, koska Venäjä aloitti tuhoamissodan Ukrainassa. Jokerien palauttamisesta Liigaan puhui viime vuonna kaksi eri hanketta; Joel Harkimon Team Jokerit Oy sekä Teemu Selänteen joukkio. Yhä Liigaan pyrkii Team Jokerit Oy, jonka kanssa junioriorganisaatio on ilmoittanut tekevänsä yhteistyötä. Liiga ilmoitti kesällä, että sarjaan pääseminen tapahtuu Mestiksen kautta.
Jokerien lähtö KHL:ään oli erittäin riitaisa, sillä seura rikkoi tuolloin yksipuolisesti Liiga-seurojen välistä osakassopimusta. Juopa henkilöityy Jokerien silloiseen pääomistajaan Harry Harkimoon, joka on Joel Harkimon isä. Ilta-Sanomat on kertonut Harry Harkimonkin olleen Team Jokereissa mukana. Isä-Harkimon – ja sitä kautta Jokerien – riitaisa historia on yksi iso syy Liigan ja Liiga-seurojen epäluottamukseen entistä KHL-seuraa kohtaan.
Uudellamaalla asuu 1,73 miljoonaa ihmistä. Pääkaupunkiseudulla 1,22 miljoonaa ihmistä ja Helsingissä 0,66 miljoonaa. Suomen 5,56 miljoonan ihmisen populaatiosta 31 prosenttia eli vajaa kolmannes asuu Uudellamaalla. Pääkaupunkiseudulla asuu 22 prosenttia eli reilu viidennes. Helsingissä asuu 12 prosenttia eli yli joka kymmenes. Liigassa on yksi seura Uudeltamaalta, HIFK. Sen kotiotteluihin pääsee kerrallaan enimmillään 8200 ihmistä.