Olipahan aikamoinen karuselli, nimittäin Lempäälän Kisan Mestis-kausi 2013-14. Ylä- ja alamäkiä ei todellakaan puuttunut: pää meni pyörälle kerran jos toisenkin. Loppujen lopuksi Kisa löysi itsensä sijalta 12 eli jumbopaikalta.
Syksy tuo aina mukanaan uuden toivon vireen ja voitokas puhuri kävi Lempäälässä kovaa alkukaudesta. Työttömillä ja liiga-avuilla kyllästetty mäyrälauma rellesti sarjan kärkikahinoissa ja kiusasi suosikkeja oikein urakalla. Ykkösnimenä tuikki syyskuun pelaajaksi valittu Niclas Lucenius, joka tykitti lähes kolme pinnaa per peli.
Lucenius lähti Turkuun, jossa hän myös kohosi kultakypäräksi. Voidaanko hänen lähtöään pitää varsinaisena menetyksenä, on kaksipiippuinen juttu. Lähinnä hän oli vain ekstrabonus, poislähtö oli ajan kysymys.
Pelaajaruletti oli jälleen aikamoista Lempäälän jäähallilla: yli 70 nimeä oli pelipaitojen selissä kauden aikana. Pakon sanelema uhkapeli oli kuitenkin tällä kaudella paremmin organisoitua kuin edellisillä: pelaajat olivat pidempiä jaksoja Lempäälässä, samat naamat ravasivat Tampere-Lempäälä -pätkää moottoritietä lähes koko kauden (Atte Mäkinen ja Toni Kallela pääasiassa) ja Kisan ketjukoostumukset pysyivät melko hyvin samoina, eivätkä lainat sekoittaneet niitä kovin pahasti, kuten ennen on käynyt.
Plussana oli yleisölle hienona kokemuksena tullut iso joukko ulkomaalaisia, joka osoittaa, että liigajoukkueet ovat ymmärtäneet farmin idean: loukkaantuneita ja vähälle vastuulle jääneitä pidetään kunnossa farmivisiiteillä. Daniel Corso, Andy Chiodo, Nick Bailen, Jan Tabacek, Johan Larsson ja Robert Jekimovs kävivät vuorollaan viihdyttämässä kannattajia.
Kun vertaa LeKin kokoonpanoa alussa ja lopussa, huomaa ison syyn alku- ja loppukauden sijoituseroon. Liigatason Lucenius, Sami Venäläinen, Jussi Halme, Jussi Makkonen ja Arttu Ilomäki olivat vaihtuneet Suomi-sarjassa kautensa aloittaneisiin Olli Kalliosaareen, Juha Suomaahaan, Lauri Rämöön ja Juho Saariseen.
Jos päästää kiekon omaan maaliinsa keskiarvoisesti 3,2 kertaa pelissä, ei voi pärjätä. Puolustus oli LeKin suurin yksittäinen ongelma koko kauden. Eniten päästettyjä maaleja sekä epävarmat maalivahdit läpi kauden eivät vie toivottuun lopputulokseen. Paras tehotilasto koko kauden pelanneista puolustajista oli Petteri Frimanin -4, joka ei anna kovinkaan ruusuista kuvaa.
Maalivahtitilanne oli myös aivan omaa luokkaansa. Alkukaudesta ongelmana oli Tapparan määräys peluuttaa epävarmaa Zoltan Hetenyitä ja kun hän palasi Unkariin, ei ykköseksi kesällä hankittu Jarno Laitinen vastannut odotuksia. Valoa pimeään toi nuori Lauri Rämö, joka tuli ”Japan” tuuraajaksi loppukaudeksi.
Toinen iso paalujuntta Kisan tiellä oli ottelut omia päävastustajia vastaan. Esimerkkeinä K-Vantaa otti pisteet 3-12 ja Peliitat 5-13. Ne arvokkaat pisteet, tai edes osa, olisivat voineet tuoda jopa pudotuspelipaikan. Niin, jos ja jos.
Joulun jälkeen LeKi hävisi 15 ottelustaan 12. Sitten peli olikin menetetty pudotuspelien suhteen. Kotipelaaminen takkuili pahasti: iso ongelma oli useat ensimmäisten minuuttien takaiskut. Päävalmentaja Jarkko Glad ei saanut joukkojaan valmisteltua otteluihin optimaalisella tavalla.
Loppukaudesta Kisa löysi pelaamiseensa punaisen langan yksinkertaistettuaan pelityyliään rajusti. Helmi- ja maaliskuun 12 pistettä olivat lopulta kuitenkin periaatteellisesti turhia karsintojen jäädessä väliin.
Pelaajistosta esiin nousivat LeKi-ikoniksi jo laskettava kultakypärä Lassi Mattila sekä avainpuolustajiin noussut Friman. Kannattajien sydämet voitti puolelleen nuori lempääläinen tulokas Sami Laakso. Sulan voi tökätä myös organisaation hattuun, joka otti kehitysaskelia kauden aikana muun muassa sosiaalisessa mediassa ja brändäyksessä. Taasen avainrooleihin hankitut Aki Juusela (loukkaantunut loppukauden) ja maalivahti Laitinen olivat isoimpia pettymyksiä.
Yhteenvetona Kisan kausi oli kaikkea mahdollista parhailla mausteilla, mutta lopulta lopputulos ei ollut toivottu. Rima alittui pahasti ja suoritus jäi limboksi. ”Veni, vidi, vici – tulin, näin ja voitin” jäi Kisan kannalta aavistuksen vajaaksi. Muuten asiat olivat jopa ihan hyviä, mutta voittaminen puuttui. Ja siitähän kilpaurheilussa on loppujen lopuksi kyse.
Maalivahdit
#30 Lauri Rämö
6/17, 2,33 pm/o, 90,45 %
Tuli joulukuun lopulla Suomi-sarjan KeuPa HT:sta ja yllätti positiivisesti odotuksiin nähden. Oli pelatessaan hyvä korvaaja Laitiselle, mutta ei kuitenkaan saanut ryöstettyä itselleen vastuunkantajan viittaa loppukaudesta.
#35 Jarno Laitinen
28/48, 3,5 pm/o, 88,13 %
Hankittiin ykkösvahdiksi, mutta joutui alkukaudesta avaamaan paljon luukkua liigalainojen pelatessa. Kun sai vastuuta, ei ollut odotetun tasainen eikä huippupäiviä tullut tarpeeksi useita. Voitokkaat ”gamesaverit” puuttuivat.
Puolustajat
#2 Toni Niemi
49. 4+21=25, -5, 22 min
Joukkueen kapteeni oli alkukaudesta todella vahva, Mestiksen eliittiä. Pelin taso kuitenkin laski joukkueen mukana. Elintärkeä palanen ohuessa pakkikalustossa, olisi kaivattu profiloitumista ylivoimalla viivapelotteena, joka LeKiltä puuttui koko kauden. Ykköspakki.
#4 Petteri Friman
35. 3+5=8, -4, 20 min
Joukkueen suurin tasonnostaja, kun verrataan miehen edellisiin kausiin. Nousi jämäminuuteilta avainpuolustajaksi jättäen hasardit keskittyen vahvuuksiin, kuten luisteluun ja nöyryyteen. Otto Rädyn parina lähes koko kauden. HCK sopi pienikokoiselle puolustajalle, sillä hän teki keravalaisia vastaan puolet kauden pisteistään.
#11 Otto Räty
53. 3+11=14, -6. 8 min
Odotukset olivat kiekollisessa johtamisessa, mutta pahimmillaan lätkän kanssa hän oli aivan kuutamolla. Kävi vielä viime vuonna Lukossa, joten rahkeita olisi ollut parempaa. Väläytteli potentiaaliaan liian harvoin. Teki kuitenkin toiseksi parhaat pisteet LeKi-pakeista.
#12 Juho Saarinen
9. 1+1=2, +0, 2 min
Saapui Suomi-sarjan KOOVEE:sta siirtotakarajalla. Sulavaliikkeinen ja kiekollisesti itsevarma pakki tuli heti ryminällä Mestis-kuvioihin ja ansaitsi pelipaikkansa loppukaudesta ollen hyvä lisä LeKi-puolustukseen. Pirteä yllätys.
#14 Miro Hovinen
14. 2+1=3, -7, 8 min
Ainoa tamperelainen liigalaina, joka pelasi kauden loppuun Lempäälässä. Ilves sijoitti tulevaisuuteen ja antoi loukkaantumisesta palanneelle Hoviselle pelikokemusta loppukauden verran LeKistä. Isokokoinen luuta lämpeni hitaasti ymmärrettävistä syistä. Viimeisissä peleissä oli kentän johtavia yksilöitä.
#15 Juha Tarkkanen
13. 2+3=5, 0, 8 min
HIFK-laina saapui tammikuun lopulla paikkamaan pahinta miesvajetta ja esiintyi niin vahvasti, että hänet haluttiin pitää. Oli vahva niin puolustus- kuin hyökkäyspäässä, monipuolinen peluri pelasi luotettavasti vaihdosta toiseen. Vähän virheitä ja ykkössyöttö omille.
#37 Aleksi Orenius
24. 1+2=3, -13, 2 min
Nuori Ilves-pelaaja oli koko kauden lainalla LeKissä. Sai vastuuta vaihtelevasti ja usein oli ensimmäinen mies katsomossa liigapelaajan saapuessa. Aika ajoin terävää tekemistä, mutta omissa vaikeuksissa. Ei pystynyt pelillisesti ansaitsemaan vakiokoonpanon paikkaa missään vaiheessa, mutta oli kohtuullinen tuuraaja.
#65 Vili Palola
17. 3+2=5, -4, 4 min
Saapui jo alkusyksystä Joensuusta takaisin Kisaan, missä pelasi myös edellisen kauden. Aloitti todella vahvasti pisteiden valossa ja oli otteiltaan nousemassa Mestiksessä vahvaksi tekijäksi, mutta loukkaantuminen pilasi kehityskulun. Oli ensin pois tammikuulle ja paluunsa jälkeen ei saanut samaa virettä päälle. Missasi myös kauden lopun vamman vuoksi.
Hyökkääjät
#3 Aki Juusela
37. 7+15=22, -7, 22 min
Hankittiin ykköspyssyksi, mutta jäi nallivaiheelle. Ei saanut missään kohtaa flow-tilaa päälle, vaikka pääsi nauttimaan jopa Daniel Corson namupasseista. Loppukausi meni pilalle loukkaantumisen vuoksi. Ei pystynyt lunastamaan odotuksia maalintekijänä, raatajana oli luotettava.
#7 Matias Simontaival
26. 4+3=7, -4, 26 min
Armeijan takia oli paljon poissa. Pelatessaan sähisi ja luisteli nelosketjun laidalla tuoden mieleen Henri Sandvikin. Käsistä löytyy taitoa, mutta ei saanut ulosmitattua kaikkea. Jämäminuutteihin nähden esiintyi yleisöön vetoavasti ja asenne oli aina 110 %.
#10 Joonas Koskinen
5. 0+2=2, 0, 0 min
Tuli vaihtokaupassa Nestori Lähteeseen Jukureista siirtotakarajalla. Toi sentteriosastolle aloitusvoimaa ja ylivoimaan käsiä, mutta pistepussi jäi liian laihaksi. Loppujen lopuksi LeKi ei voittanut, muttei myöskään hävinnyt pelaajavaihdossa.
#13 Jaakko Pellinen
13. 0+4=4, +0, 0 min
Ei pelannut missään alkukaudesta ja palasi Mestis-kaukaloon tammikuussa. Aluksi haki pelikuntoa kohdilleen, mutta ei lopulta päässyt entisten kausiensa lentoon pelaten loppukaudesta paljon nelosketjussa. Silti tärkeä lisä kokoonpanoon kokemuksensa, ammattimaisuutensa ja luotettavuutensa ansiosta.
#16 Markus Korkiakoski
51. 13+12=25, -11, 28 min
Seurajohdolle kunnia Korkiakosken tuomisesta Lempäälään: hän oli nerokas löytö Kärppien organisaatiosta. Oli koko kauden mittarilla parhaita LeKi-laitureita. Ajoittain hukkui pidemmäksi aikaa kuvasta, mutta muodosti loppukaudesta yhden Mestiksen tehokkaimmista ketjuista Lassi Mattilan ja Antti Hildénin kanssa. Snaipperin luonne.
#21 Elias Peltonen
4. 0+0=0, +0, 0 min
Ei pettänyt, ei loistanut. LeKin oma juniori sai vastuuta, kun oli pakko. Pääasiassa alemmissa sarjoissa hakemassa pelikokemusta. Isokokoinen laituri voi napata ensi kaudella paikan nelosketjun laidalta.
#22 Olli Kalliosaari
6. 1+0=1, +2, 2 min
Saapui siirtorajan lopussa Suomi-sarjan Forssasta, jossa oli tehnyt yli piste per peli. Pelannut myös ennen LeKissä, joten valmennusjohto tiesi, mitä sai. Kalliosaari ei pystynyt vieläkään harppaamaan tarvittavaa askelta hyökkäävien ketjujen vakiopelaajaksi. Sen pelipaikan hän tarvitsisi, sillä jarruketju ei ole hänelle ominainen paikka.
#23 Roope Nikkilä
21. 1+2=3, -7, 8 min
Nikkilä roikkui mukana koko kauden saaden peliaikaa epäsäännöllisen säännöllisesti. Pelirintamalla ei ollut mitään uutta: yrittää minkä pystyy, mutta ei rahkeita johtavaan rooliin. Liian ailahteleva.
#25 Sami Laakso
52. 2+3=5, -18, 67 min
LeKi-kasvatti ja tulokas otti paikkansa kannattajien lemmikkinä. Kuin luotu nelosketjun sentteriksi: raataa alivoimalla, taklaa ja aloittaa vahvasti sekä tekee töitä kuin suomenhevonen. Toi Kisan peliin uuden ulottuvuuden – fyysisyyden. Herätti joukkojaan aika-ajoin jopa tappelemalla.
#26 Mika Niemi
47. 2+11=13, -3, 26 min
Ikä vie tehoa hyökkäyspäässä, mutta puolustavana sentterinä yhä sarjan aatelia. Voi laittaa tilanteeseen, kuin tilanteeseen jäälle ilman huolta. Roolia aseteltiin ennen kautta isommaksi, joten siinä ja edelliskauden 29 pisteen valossa tehomerkinnät olivat pettymys.
#27 Henri Tamminen
14. 0+1=1, -4, 4 min
Saapui IFK:sta samoihin aikoihin Tarkkasen kanssa ja pelasi alkukaudesta KooKoossa lainalla. Profiloitui hyvin nopeasti jarruketjun puurtajaksi, minkä osasi mainiosti. Paransi loppua kohden, mutta isompaan rooliin rahkeet eivät vielä riittäneet.
#28 Jarkko Pyymäki
41. 3+6=9, -4, 16 min
Kausi oli rikkonainen, mutta se ei poista sitä tosiseikkaa, ettei Pyymäki yltänyt parhaimpaansa. Vaikka Liigassa työmyyrän leiman saaneelta sentteriltä ei odotettu pistepörssin voittoa, jäi Pyymäen panos lähinnä kovan luistelun ja arvokkaan sekä esimerkillisen taistelun asteelle. Pelasi sekä keskellä että laidalla.
#29 Riku Brander
6. 0+0=0, +1, 2 min
Try-outin kautta sopimuksen saaneen Ilves-taustaisen pelaajan kausi sujui pääosin lainalla KOOVEEssa Suomi-sarjassa. Pääsi vain piipahtamaan Mestiksessä.
#33 Lassi Mattila
49. 17+20=37, -7, 22 min
LeKin ehdoton MVP. Alkukaudesta Luceniuksen ja Ilomäen varjossa, mutta estradille päästyään oli loistava kiekollinen johtaja. Ties kuinka monetta kautta Kisan kultakypärä. Iski salakavalasti kuin käärme järjestellessään laitureilleen paikkoja. Teki sekä piste- että maaliennätyksensä Mestiksessä.
#36 Antti Hildén
37. 10+18=28, -13, 28 min
Odotettiin isoa pelillistä johtajaa, mutta odotukset täyttyivät vain puolittain. Ei ollut alkukaudesta parhaimmillaan ja kärsi pitkistäkin heikoista jaksoista, mutta loppupuoliskolla nosti tasoaan. Mattilan kanssa Kisan vaarallisin syömähammas ja tutkapari. Johti esimerkillään.
#38 Juha Suomaa
13. 4+2=6, -6, 6 min
Saapui Suomi-sarjasta Nokia Pyryn joukkueesta takaisin Lempäälään tammikuun lopulla ja nousi heti totutulle tasolleen. Pelasi omilla vahvuuksillaan, eli kovalla luistelulla ja tinkimättömällä asenteella ja tekaisi vielä duunarille mukavat tehopisteetkin. Oli virhe päästää hänet alkukaudeksi pois, mutta lottovoitto hankkia takaisin.
#71 Olli Henriksson
53. 10+18=28, -5, 24 min
Paransi selvästi edellisestä kaudesta, kantoi hetken jopa kultakypärää. Aloitti kauden vahvasti, jolloin syntyi myös iso osa pisteistä. Hiipui loppua kohden, mutta peruspelaaminen hyvää Mestis-tasoa. Hyvää liikettä täydentää taitavat, joskin epätasaisesti suorittavat kädet. Pelimiehen ainekset kasassa.
PALJON PELANNEET LAINAMIEHET
#1 Andy Chiodo
11/11, 3,4 pm/o, 91,04 %
Chiodo pelasi jopa yllättävän paljon Lempäälässä. Antoi aina mahdollisuuden voittoon.
#29 Zoltan Hetenyi
9/10, 3,0 pm/o, 90,75 %
Pelasi melko paljon alkukaudesta, mutta ei vakuuttanut kuin yksittäisissä peleissä. Myös Tappara huomasi sen ja purki unkarilaisen sopimuksen jo syksyllä.
#6 Atte Mäkinen
33. 1+5=6, -9, 38 min
Näytti alkukaudesta, ettei ollut mennyt juurikaan eteenpäin edellissesongista, mutta paransi peli peliltä. Ei ollut Tapparan nuorten pelaajien listalla, joten ei pelannut LeKissä siirtorajan umpeutumisen jälkeen.
#12 Vilho Virmavirta
25. 1+4=5, +3, 4 min
Nuori Tappara-puolustaja kehittyi Lempäälässä peli peliltä, mutta ei enää joulun jälkeen esiintynyt mäyräpaidassa, vaan pelasi kauden loppuun A-junioreissa.
14 Arttu Ilomäki
25. 12+24=36, +9, 6 min
Pelasi Lempäälässä lähestulkoon aina loistavasti ennen kuin siirtyi KalPaan. Pelasi myös Tapparassa muutamia pätkiä. Lähtiessään johti Mestiksen pistepörssiä ja lopulta LeKin sisäisen pörssin kakkonen.
#20 Eero Savilahti
21. 6+8=14, +6, 14 min
Pelasi alkukauden LeKissä, jonka jälkeen ansaitsi paikkansa Ilveksen liigamiehistössä. Erottui edukseen etenkin hyvällä asenteellaan ja raikkailla, ennakkoluulottomilla otteilla.
#21 Toni Kallela
34. 12+11=23, -2, 0 min
Oli parhaimmillaan Ilomäen laiturina: ilman häntä oli Kallelan vaikea löytää yhteistä säveltä muiden senttereiden kanssa. Otteista paistoi ratkaisuhalukkuus, jonka korkea taitotaso mahdollisti. Ensi kauden Olli Palola?
#27 Daniel Corso
7. 2+1=3, -3, 2 min
Floppi Ilveksessä ja sitä myös LeKissä. Molemmille oli helpotus, että sopimus tupsukorviin purettiin. Oli laiska ja asennevamma oli paha. Kolikon toisella puolella nähtiin ajoittain herran loistelias pelisilmä. Vihastutti ja viihdytti.
MAISEMAA VAIHTANEET
#30 Tomas Kral
3/10, 3,3 pm/o, 88,64 %
#30 Petri Pitkänen
0/3
#7 Niclas Lucenius
5. 4+10=14, +9, 14 min
#9 Nestori Lähde
49. 6+11=17, -14, 44 min
#15 Jussi Halme
17. 2+2=4, +0, 10 min
#38 Sami Venäläinen
11. 4+5=9, +6, 2 min
#40 Mikko Heiskanen
17. 0+3=3, +2, 8 min
#65 Jussi Makkonen
6. 1+5=6, +2, 2 min