NHL:n kadonnut sensaatiotšekki nousee vielä tähtiin

NHL / Viasat Prime Time

NHL:n kadonnut sensaatiotšekki nousee vielä tähtiin

San Jose Sharksin Tomas Hertl oli täsmälleen vuosi sitten tulikuumaa valuuttaa. Nyt hän ei ole edes valuuttaa.

San Jose Sharksin hyökkääjälupaus Tomas Hertl on ristiriitainen tapaus. Hän on parhaimmillaan todellinen viihdepaketti. Huonoimmillaan hän avittaa joukkueensa häviämään. Tälle välille mahtuu aivan kaikki mahdollinen. Tuleeko huippunopeasta mailataikurista koskaan NHL-tason tähtipelaajaa? Viasatin kolumnisti Esko Seppänen riuhtaisee kapuloita rattaisiin, kun taas Jatkoajan Marco Bombino näkee kirkkaamman slaavilaisauringon. 

Hurricanes
17.11.2014
00.05
Sharks
Marco Bombino
Käyttäjän mbombino kuva
Puolesta

21-vuotias Tomas Hertl on kiistatta yksi tšekkiläisen jääkiekon suurimpia tulevaisuuden toivoja, niitä pelaajia, jotka tulevat nousemaan NHL:ssä tähtipelaajiksi. San Jose Sharksin hyökkääjä pelasi hienon viime kauden tulokkaana tehden 25 pistettä 37 ottelussa.

Mikäli Hertl ei olisi menettänyt viime kaudella suurta osaa peleistä vammojen takia, hän olisi varmasti ollut taistelemassa parhaalle tulokkaalle annettavasta Calder Trophysta.

Hertlin alkukausi oli hankala, joten hänet tiputettiin ykkösketjusta kolmos- ja jopa nelosketjuun. Kuitenkin hän pelasi alemmissa kentissä erittäin vahvasti ja onnistui tekemään pisteitä: neljässä ottelussa Hertl teki yhtä monta tehoa. Niinpä hän pääsi takaisin ykköseen, jossa peli on alkanut jälleen kulkea mainiosti.

Hertl on isokokoinen laitahyökkääjä, mutta pystyy pelaamaan myös sentterinä. Hänellä on vahva syöttötaito ja pelikäsitys, mainio liikkuvuus ja hän osaa laukoa kiekkoa. Se on pelottava yhdistelmä, jonka ansiosta hänestä tulee tähti. Mutta Hertl ei ole vielä pystynyt aivan hyödyntämään kaikkea tätä potentiaaliaan.

Hänen pitää pelata fyysisemmin ja hakea useammin laukaisupaikoille. Hän ei ole laukonut vielä riittävästi rooliinsa nähden, jossa on tehtävä paljon maaleja ja pisteitä. Fysiikassa on myös parantamisen varaa, joskin kehitystä on kyseisellä osa-alueella ollut havaittavissa.

Hertl on se pelaaja, jonka on otettava vastuuta ja noustava Sharksin ykköshyökkääjäksi. On muistettava se tosiasia, että Sharksilla on ikääntyvä hyökkäys tiettyjen kärkipelaajien osalta.

Esimerkiksi Joe Thornton ja Patrick Marleau ovat 35-vuotiaita. Hertl tulee vielä olemaan tärkeä pelaaja Sharksin tulevaisuuden kannalta, etenkin kun joukkue pääsee harvoin varaamaan aikaisin NHL Draftin 1. kierroksella. 

Hertlillä on kaikki vaadittavat ominaisuudet tähtipelaajaksi ja hän oli loistava viime kaudella ennen loukkaantumistaan. Nyt hän on jälleen iskussa ja kehittymässä Sharksin kärkipelaajaksi. Hän on se pelaaja, joka kantaa Sharksia seuraavan vuosikymmenen ajan. 

San Josen haihyökkäys on laantunut jo tovi sitten ahvenparven pyristelyksi. Lännen pitkän linjan runkosarjamenestyjä on putoamassa peräti playoff-viivan tuntemattomalle puolelle. Ajat ovat kaikkinensa mielenkiintoiset. Kollektiivitason jääkiekko ei toimi. Eturivin yksilöt pitävät vapaailtoja. Maalivahtipeli löytää saman viikon aikana sekä Vezina- että pihapelitason. Ja mitä tekeekään slaavitaikuri Tomas Hertl? Ei mitään.

Sharksin viimeisimmät neljä ottelua ovat edustaneet äärimmäistä ailahtelua. Ei löydy ideaa, ei suuntaa. Voi tulla kuontaloon ihan keneltä tahansa. 21-vuotias Hertl ei ole kyennyt auttamaan joukkuettaan oikeastaan miltään osin. On syytä erottaa jo nyt ison jään temppukerholaiset huipputason jääkiekkoilijoista. Hertl on vain ja ainoastaan mukavuusalueyksilö, eikä hän kykene raivaamaan tietään kärkeen läpi vaikeiden aikojen. En sano suoraan, että hänestä ei löydy luonnetta, mutta totean, että hän on tšekkiläisen stereotypian ruumiillistuma.

On aivan se ja sama, kenen kanssa Hertl on "joutunut" kehiin alkukaudesta. Hänelle tarjottiin paikkaa auringossa, eikä siloposkinen pojankoltiainen saanut mitään aikaan. Kulmapörrääjien nykyaatelinen yritti löytää helpon tien glooriaan, mutta nyt hän on lähempänä vaihtopenkin päätyä kuin tärkeiden pelitilanteiden ratkaisijaroolia. Ongelma ei ole se, ettei Hertl ole saanut paikoista sisään. Eikä se, että hän puristaisi mailaa kuivan kauden keskellä. Eihän tämä Prahan oma poika pääse edes maalintekosektoriin. Joko hänet siirretään hallintaottein sivuun tai sitten ykköskierroksen varaus jättää kokonaan tanhut väliin.

San Josessa on tällä haavaa aivan liian näitä tomashertleitä, jotka ovat näyttäviä YouTubessa, mutta tehottomia kentällä. Useimmiten haiporukka on kohdannut nämä ongelmat vasta pudotuspeleissä, mutta onhan se toisaalta mukavaa nähdä lännen lämmössä edes jotakin vaihtelua.

Yhtä kaikki, en ole koskaan nähnyt Hertl'n yksilökristallipallossa NHL-tähtipelaajaa. En silloinkaan, kun hän teki jokaisessa vaihdossaan Lemieux-harhautuksella maalin. Se oli korkean veden aikaa. Nyt eletään taiteen suhteen realismin aikakautta. Ja se ei lopu vielä pitkään toviin Hertl'n tapauksessa.