Piippuhyllyn jokaviikkoiset mietiskelijät, LeKi-toimituksen Lassi Seppä ja Hokki-kirjoittaja Jesse Eskelinen, saavat tällä viikolla seuraa Savonlinnasta, kun Markus Suhonen ottaa osaa tämän viikon pohdintoihin.
1. erä: Mestis tiedotti tällä viikolla jakavansa palkintorahaa runkosarjassa tai pudotuspeleissä neljän parhaan joukkoon sijoittuneille joukkueille. Sekä runkosarjan että mestaruuden voittamalla seuran tilille kilahtaisi yhteensä 80 000 euroa. Mitä mieltä olet tästä uudistuksesta?
Lassi Seppä: Onhan rahapalkinto jonkinlainen kilpailuvaltti muuten merkityksensä menettäneessä sarjassa. Mestis-mestaruudella ei nähdäkseni Jukureiden tulevan Liigaan siirtymisen jälkeen ole järin suurta arvoa. Mestiksessä toivoisin saavutettavan ns. Amerikan mallin, jossa jokaisella Liiga-seuralla olisi oma farmijoukkue, jossa kokoonpanon ulkopuolelle jäävät pelaajat voisivat saada mahdollisuuden ottaa roolia sekä kehittyä.
Rahapalkinnot kannustaisivat Mestis-seuroja kehittämään toimintaansa ja hankkimaan oikeanlaisia pelaajia mahdollisesti muista Mestis-seuroista tai A-junioreista. Tärkeää olisi, että Mestis säilyisi sellaisena sarjana, että jokainen sarjassa pelaava pelaaja pyrkisi eteenpäin urallaan, eikä mukavoituisi olemaan Mestis-tason kiekkoilija.
Jesse Eskelinen: Ehdottoman positiivinen asia. Jo pidemmän aikaa on pohdiskeltu, mistä Mestiksessä oikein pelataan, kun liiganousun mahdollisuutta ei enää ole. Raha antaa menestystä niittäneille Mestis-joukkueille oivaa apua toimintansa kehittämisessä. Myös summat ovat sellaisia, että ne kyllä tuntuvat jokaisen nykyisen Mestis-seuran kukkarossa positiivisesti.
Mielestäni oli myös hyvä päätös jakaa palkintorahaa neljälle runkosarjan ja neljälle pudotuspelien kärkijoukkueelle. Näin useampi seura, ja pitkässä juoksussa koko sarja hyötyy rahoista. Nythän myös pronssiottelussa on aikaisempaa suurempi panos, onhan voittajalle luvassa 5000 euroa suurempi palkinto!
Markus Suhonen: Kieltämättä piristävä uutinen sekä seuroille että yleisölle. Uudistus tulee tarpeeseen, sillä rahallinen panos yhdistettynä urheillulliseen panokseen lienee nyky-Mestiksen yksi oljenkorsista.
Mieleen nousee kuitenkin yksi kysymys: miksei kehitysrahaa otettu käyttöön jo viime kaudella? Tuossa tapauksessa Jääkiekkoliitto olisi saanut aikaisemmin luottamusta osakseen Mestiksen kehittämisen suhteen. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, lienee kuitenkin osuva lausahdus.
2. erä: Erityisesti parin viime viikon aikana Liiga- ja Mestis-seurojen välillä on ollut runsaasti pelaajaliikennettä suuntaan ja toiseen. Moni Mestiksessä kautensa aloittanut pelaaja on myös saanut onnistumisia Liigan puolella. Ketkä sarjaa kesken kauden vaihtaneet pelurit ovat erityisesti pistäneet silmään positiivisessa mielessä? Millaisena asiana Mestikselle näet yleisesti tällaisen pelaajaliikenteen?
LS: Mielestäni Mestiksen ja Liigan välinen pelaajaliikenne on erittäin hyvä asia. Jos Mestiksessä on pelaajia, jotka lyövät läpi, tulee heille tarjota mahdollisuus pelata isommissä ympyröissä, ja näin kehittyä pelaajana.
Toisaalta taas, jos Liigassa on pelaajia, jotka eivät valmennusjohtojen mielestä mahdu kokoonpanoon, on heille hyvä sauma päästä pelaamaan kyseisen seuran "farmiin" Mestikseen. Jos siis Amerikan malli saadaan toteutettua.
Yksittäisenä pelaajan nostaisin esiin Bluesin ja TUTOn välillä pallottelevan Iikka Kangasniemen. Vaikka nuoren miehen pelit ovat jääneet molemmissa joukkueissa varsin vähäisiksi, on Kangasniemi kuitenkin onnistunut maalinteossa molemmilla sarjatasoilla. Nyt Kangasniemi näyttäisi vakiinnuttaneen roolinsa Bluesin kolmosketjussa. Kangasniemi on pelityyliltään ja taitotasoltaan viihdyttävä pelaaja koko Liigan mittapuulla.
JE: Peliitoista Pelicansiin tehokkaan alkukauden jälkeen päätynyt Kimi Koivisto on onnistunut myös Liigan puolella. Toisessa ottelussaan hyökkääjä kirjautti ensimmäisen pisteensä, ja heti seuraavassa pelissä onnistui iskemään Liiga-uransa avausmaalin. Vielä samassa pelissä Koivisto upotti ratkaisevan voittomaalikilpailuosuman.
Myös Tomi Tuomiston ja Markus Piispasen Liiga-debyytit sujuivat ilmeisen onnistuneissa merkeissä.
Mestiksen puolella on käynyt enemmän liigajoukkueiden nuoria pelaajia, jotka ovat ylläpitäneet pelituntumaa. Joukossa on toki ollut myös kokemusta, kun esimerkiksi Antti Kangasniemi ja Pasi Puistola ovat käyneet pelaamassa LeKin paidassa.
Suhtautumiseni tähän pelaajaliikenteeseen on hyvin kaksijakoinen. Toki Mestis on jäämässä yhä enemmän suomalaisessa jääkiekossa kasvattajasarjaksi ja näyteikkunaksi pelaajille, jotka tavoittelevat paikkaa kirkkaammissa valoissa. Pelaajille näytön paikka on hieno juttu, mutta vastaavasti sarjan arvostus saattaa tällaisesta sirkuksesta kärsiä. Esimerkiksi RoKin maalilla on käynyt torjumassa alkukauden aikana jo kolme eri lainaveskaria.
MS: Sebastian Repo nousee asiasta puhuttaessa ensimmäisenä mieleen, vaikka mies on Mestiksessä esiintynytkin vain yhden ottelun verran. Pelicansin parhaaksi pistemieheksi noussut Repo on säväyttänyt maalivainullaan hieman harmaassa lahtelaispoppoossa.
Liigan ja Mestiksen välisestä pelaajaliikenteestä yleisesti puhuttaessa on tunnustettava se tosiasia, että runsas liikenne on muuttunut tulevaisuudennäkymästä todellisuudeksi. Kuten Jesse ylempänä sanoikin, Mestis profiloitunee näyteikkunaksi, ja sitä on vaikea lähteä rajoittamaan.
3. erä: Piristystä sateiseksi kääntyneeseen syksyyn on tuonut perinteikäs SaPKo, joka keikkuu Mestiksen kärkikahinoissa. Erityisesti savonlinnalaisten hyökkäyspeli on ollut varsin tehokasta, sillä joukkue on tehnyt sarjassa selkeästi eniten maaleja. Mikä on SaPKon hyvän vireen takana?
LS: Pasi Räsänen on saanut luotsattua joukkueensa mainioon vireeseen. Joukkue on erittäin ratkaisukykyinen, ja maalintekijöitä on löytynyt laajalta rintamalta. Viime kauden lopulla keskusteltiin paljon siitä, miten Janne Sinkkosen lähtö joukkueen valmentajan paikalta vaikuttaisi joukkueeseen. Alkukauden perusteella voitaneen todeta, ettei ainakaan muutosta huonompaan ole tapahtunut.
Lisäksi joukkueesta löytyy aivan Mestiksen pistepörssin kärkeen kiilanneita pelaajia Janne Kumpulaisen johdolla. Lisäksi Joonas Toivanen ja Tomi Wilenius ovat saaneet arvokkaita onnistumisia syyskaudella. Joukkue on säilyttänyt raikkaan pelitapansa viime kauteen nähden.
JE: Vaikka SaPKolla on viime otteluissa ollut jonkin verran ongelmia erityisesti puolustuspäässä, on positiivista alkukautta ollut ilo seurata. Kesän aikana vahvistunutta joukkuetta povattiin toki ennen kauden alkua sarjan ylempään keskikastiin, mutta hyvät otteet ovat silti olleet jonkin asteinen yllätys.
Erityisen hyvin pässipaidoilla on tosiaan kulkenut hyökkäyspäässä. Tehoja on tullut laajalta rintamalta, eikä maalintekovastuu ole näin levännyt yhden ketjun varassa. Jää nähtäväksi, mihin Räsäsen miehistö lopulta yltää, kun pelit tästä kovenevat.
MS: SaPKon hyvän vireen takana on ollut vain ja ainoastaan joukkueen monipuolinen hyökkäysosasto. Se on luonut ottelua kohden lukuisia laadukkaita maalipaikkoja, ja osumatarkkuus on ollut hyvällä tasolla.
Joukkueesta viisi pelaajaa on kirjauttanut vähintään kymmenen tehopistettä, kirkkaimpana tähtenä Janne Kumpulainen. Viisi kymmenen tehopisteen rajan saavuttanutta pelaajaa löytyy myös Hokilta ja Jukureilta.
On sanomattakin selvää, että savonlinnalaisten osumatarkkuus ja sitä kautta maalintekotahti tasoittuu kauden edetessä. Silloin myös puolustussuunnan varmuus on löydettävä.
Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi?
LS: Nostan viikon topiksi Jääkiekon SM-liiga Oy:n ja Jääkiekkoliitto ry:n välisen sopimuksen, jonka mukaan Liiga maksaa kehitysrahaa Jääkiekkoliitolle Mestiksen kehittämiseksi. Palkkiorahajärjestelmä menestyksestä Mestiksessä on mielestäni hyvä ajatelma siitä, miten Mestiksen onnistujia tulisi tulevaisuudessa palkita, kun varsinainen urheilullinen menestys on poissuljettu.
Flopiksi sen sijaan listaan Jokipoikien kärkipuolustajiin lukeutuvan Esa Lehikoisen. Kiekollinen puolustaja on summannut kauden yhdessätoista ottelussa tehot 1+1 ja plusmiinus -tilastokin on muutaman napsun verran pakkasella. Mikäli joensuulaiset mielivät oikeasti sarjan kärkisijoille, on takalinjojen virtuoosi Lehikoisenkin herättävä tehtailemaan pisteitä.
Vertailun vuoksi, Lehikoinen paukutti viime kaudella KooKoon paidassa 10 maalia, ja antoi 13 syöttöä. Tällä tahdilla viime kauden tehot jäävät kaukaiseksi haaveeksi.
JE: Viikon topiksi nostaisin tällä kertaa Jukurit. Mikkeliläisjoukkue on vertynyt alkukankeuden jälkeen, ja tällä viikolla tuloksena oli voitot viikon molemmista otteluista. Jukuri-juna on palannut oikeille raitelle, ja sarjataulukossakin mikkeliläiset hätyyttelevät jo kärkisijoja.
Viikon floppi on tällä viikolla KeuPa. Ville Niemisen miehistö hävisi viikon kaikki kolme otteluaan varsinaisella peliajalla ja seilaa jo viiden ottelun pistettömässä putkessa. Keuruulaiset eivät ole onnistuneet kääntämään tiukkojakaan pelejä voitoksi, vaikka taisteluilme on toisinaan ollut hyvä. Sarjataulukossa KeuPa valahti lauantain RoKi-tappion myötä sarjajumboksi.
MS: Joonas Sammalmaa oli Jukureiden molempien voittojen pääarkkitehtinä tehdessään joukkueen yhdeksästä maalista peräti viisi. Hyökkääjän valinta viikon topiksi lienee siis itsestään selvä.
Joonas Sammalmaalla on lapa tulessa. Eilen hatullinen SaPKo-rysään, ja tänään jo 2 pikakihausta JYPAkat-verkkoon. #Kulkee. #Mestis #Jukurit
— Tuomas Hämäläinen (@TuoHamalainen) 24. lokakuuta 2015
Floppina löytyy niin ikään yksittäinen pelaaja, KeuPassa lainalla oleva Rasmus Rinne. Keuruulaiset hävisivät viikon molemmat ottelunsa, ja torjuntaprosentti 82,2 on kahdella edellisellä Liiga-kaudella 62 ottelua torjuneelle Rinteelle surkea.
Hyvinkääläislähtöinen maalivahti ei ole lainapestinsä aikana tuonut KeuPalle käytännössä lainkaan lisäarvoa, vaikka nimi selässä antaisi odottaa täysin päinvastaista.