Jesse Mankinen sai potkut Vitjazista. Mikä tähän johti ja onko Mankisella vielä tulevaisuus KHL:ssä jossain toisessa seurassa?
Ville Korhonen: Jesse Mankinen hankittiin Vitjaziin yhdessä Jaakko Rissasen kanssa tulosketjun hyökkääjiksi. Joukkueen alkukausi on ollut haastava, mikä on näkynyt myös suomalaiskaksikon otteissa. Mankinen saikin lähteä seurasta ja saldoksi jäi 16 pelaamassaan ottelussa kaksi maalia ja neljä maalisyöttöä.
Jo pidemmän aikaan veitsen terällä potkujen suhteen pelannut Mankinen ei siis missään vaiheessa kautta pystynyt ottamaan hänelle povattua suurta vastuuta maalienteossa.
Heikosti pelaavan joukkueen johto teki odotetun ratkaisun ja purki Mankisen sopimuksen. Korvaajaksi seura hankki Lahden Pelicansista kroatialaisen Borna Rendulicin.
En myöskään usko, että Mankisella kovinkaan monta ottajaa olisi tällä hetkellä KHL:ssä. Näkisin Mankisen uuden seuran löytyvän piakkoin muualta Euroopasta, eikä paluu kotimaan Liigaankaan olisi täysi mahdottomuus.
Sami Salminen: Yksinkertainen selitys Mankisen potkuille on tosiaan se, että seura löysi Rendulicin korvaamaan alisuorittanutta Mankista. Tämä on kuitenkin vain osasyy tarinaan.
Voidaan miettiä, oliko Mankinen alunperinkään Vitjaziin sopiva pelaaja. Joukkue karvaa kovaa ja sen hyökkäysalueen hyökkäyspelaaminen perustuu vahvasti kiekon voittamiseen riistopelaamisen avulla. Tämä ei kuitenkaan ole kiekollisen Mankisen vahvuus.
Näin ollen Mankinen ja samoin myös Rissanen, ovat joutuneet Vitjazissa pelaamaan huomattavasti fyysisemmin kuin esimerkiksi KalPassa tähän asti. Ja näyttää siltä, että se on askel, johon Mankinen ei vielä tässä kohtaa ollut valmis.
Mankisen onneksi uskon yhä, että kiinnostusta miestä kohtaan voi löytyä KHL:n häntäpään seuroista. Mankisen epäonni taas on se, että nämä seurat lähes järjestäen pelaavat vastaavaa kiekkoa kuin Vitjaz.
Miehen itsensä kannalta siirto vaikkapa Ruotsiin voisi olla pelillisesti katsoen tässä kohtaa paras ratkaisu.
Myös Matias Myttynen siirtyi Liigasta KHL:ään ja Kunlun Red Stariin. Miten hänen alkukautensa on sujunut ja millaisen roolin hän on joukkueessa saanut?
Korhonen: Matias Myttysellä oli samanlaiset lähtökohdat kauteen kuin edellä mainituilla Vitjazin suomalaisilla. 27-vuotias Ilves-kasvatti on päässyt pelaamaan kärkiketjuissa, mutta ei ole esityksillään vielä häikäissyt.
Tehot 2+1 ovat peliaikaan nähden heikot ja hyvin kautensa aloittanut kiinalaisseura varmasti harkitsee tässä vaiheessa muitakin vaihtoehtoja Myttysen pelipaikalle.
Kunlunin viimeisemmässä ottelussa Admiral Vladivostokia vastaan Myttynen oli vaihteeksi kokoonpanon ulkopuolella, mikä ei ole ensimmäinen kerta miehen kohdalla kuluneen kauden aikana.
Viime kaudella KalPassa 39 pisteen kauden pelannut hyökkääjä on pelatessaan löytänyt itsensä välillä niin laidasta kuin myös keskushyökkääjän paikalta. Suurimman osan Kunlunin maalinteosta onkin kantanut kanadalaisen Gilbert Brulén johtama ykkösketju.
Lieneekin selvää, että mikäli Myttysen kohdalla emme näe lähiaikoina pelillistä parannusta niin kohtalo voi olla sama kuin Jesse Mankisella.
Salminen: Kausi on tosiaankin ollut vaikea myös Myttyselle. Sitä se on ollut järjestäen lähes kaikille kotimaan Liigasta KHL:ään siirtyneille suomalaisille hyökkääjille. Voidaankin siis kysyä, miksi Liigassa tähtistatuksella operoivat pelaajat ovat viime vuosina lähes järjestäen epäonnistuneet KHL-retkillään?
Yksi syy on varmasti siinä, että KHL:ssä aivan kärkiseuroja lukuun ottamatta peli perustuu puolustamiseen. Kiekollinen valmennus ei sarjan keskikastissa ja alempana ole vielä lähelläkään muun Euroopan tasoa.
Enkä tarkoita tällä nyt yksittäisten pelaajien kiekollista taitoa, sitä on enemmän kuin tarpeeksi.
Tarkoitan joukkueiden organisoitua yhteinäistä hyökkäyspeliä, joka monessa joukkueessa on hyvin yksipuolista. Peli pohjaa nopeisiin, usein alivoimaisiksi muodostuviin hyökkäyksiin, joita pyritään ratkomaan yksittäisten pelaajien yksilötaidon avulla.
Tällainen kulttuuri on suomalaiseen kiekkokontrollilätkään tottuneille pelaajille taatusti todella uusi ja erilainen, eikä ole ihmekään jos tulosta ei heti synny. KHL:ssä ei tunnetusti vain odoteta, vaan tulosta on synnyttävä päivästä yksi lähtien tai rooli löytyy katsomon puolelta - kuten suomalaisille on nyt käynyt.
Joten toivottavasti Ville annat anteeksi, etten vastannut nyt Myttyseen, mutta mielestäni tämä asia on keskeinen syy myös Myttysen suoritusten taustalla. Ja sinähän jo käytännössä vastasit tyhjentävästi annettuun kysymykseen.
Atte Ohtamaa on palannut lyhyen loukkaantumisen jälkeen taas kaukaloon. Millainen rooli miehellä on Ak Bars Kazanissa ja nähdäänkö hänet mahdollisesti myös maajoukkueessa kauden aikana?
Salminen: Jos on Myttysellä ja kumppaneilla ollut vaikeaa löytää sopivaa roolia itselleen niin Ohtamaan tilanne on täysin päinvastainen. Suoraan sanoen mies on ollut Ak Bars Kazanin puolustuksen kivijalka. Ei ehkä se näkyvin osa, mutta vakaa perusta, jonka päälle Ak Bars Kazanin valmentaja Zinetula Biljaledinov on voinut rakentaa.
Joku voisi tässä kohtaa ihmetellä, miten voi olla kivijalka, jos pistetilasto näyttää 0+0 ja tehotilastokin vain +1? Täytyy muistaa, että Ohtamaan kohdalla pisteillä ei ole mitään merkitystä ja tehotilastoa tärkeämpää on Ak Barsin joukkueen alivoimaprosentti, joka on koko KHL:n toiseksi paras.
Ohtamaa on nimittäin joukkueensa ykkösvaihtoehto alivoimalle ja näyttäisi, että Atte on vastannut huutoon. Hän pelaa käytännössä yli puolet joukkueensa alivoimista, mistä kertoo se, että hänen peliaikansa on Ak Bars -puolustuksen toiseksi korkein, heti NHL-konkari Andrei Markovin jälkeen.
Kyseessä on yksi koko KHL:n parhaista puolustavista puolustajista
Biljaledinovin puolustusvoittoinen pelitapa ja tiivis viisikkopeli sopivat Ohtamaalle kuin nenä päähän. Myös Leijonissa on luvassa tiiviiseen viisikkopuolustamiseen nojaava pelitapa, jolloin Ohtamaa on taatusti kaivattu vahvistus myös olympialaisissa.
Tärkeää on, kuten Ak Barsissa on tehty, ettei Ohtamaalle ladota liian suurta kiekollista vastuuta, vaan hänen annetaan keskittyä siihen missä hän on parhaimmillaan.
Korhonen: Atte Ohtamaa on varmasti tärkeimpiä puolustajia koko Kazanin joukkueessa. Kyseessä on yksi koko KHL:n parhaista puolustavista puolustajista ja se on myös huomattu Kazanin valmennusjohdossa.
Ohtamaa pelaa illasta toiseen kovia minuutteja ja on onnistunut pelissään minimoimaan virheensä. Tehopisteillä puolustaja ei kuitenkaan ole tälläkään kaudella juhlinut, mutta tässä tilanteessa pisteiden merkitys on vähäinen sillä niin selkeästi puolustusvoittoista on Ohtamaan pelityyli kentällä.
Olisi silkkaa hulluutta, mikäli Atte Ohtamaata ei kauden aikana maajoukkueessa nähtäisi. Ainoastaan uudet loukkaantumiset voivat olla esteenä miehen maajoukkuepeleille. Olympiapaikkoja jaettaessa Ohtamaan nimi on otettava vakavasti huomioon.