Pelaaja-arviot, 2019−20: Ilves pelasi vuosituhannen parasta jääkiekkoaan ja se synnytti monia tähtitarinoita

LIIGA / Artikkeli
Eemeli Suomi oli lähellä pistepörssin voittoa.
Kuva © Saana Hakala

Neljänneksi runkosarjassa päättyneellä ja koronaviruksen takia keskeytetyllä kaudella Ilves esitti parhaita otteita, mitä joukkueelta on 2000-luvulla nähty. Nuori ryhmä nousi alkuvaikeuksista yhdeksi potentiaaliseksi mestariehdokkaaksi.

Ilveksen riveissä moni pelaaja pelasi uransa parhaan kauden. Kapteeni Eemeli Suomi taisteli loppuun asti pistepörssin voitosta ja oli lopulta Lukon Justin Danforthin jällkeen toinen.

Maalivahdit

Lukáš Dostál, 49 ottelua, 92,76%, 1,78 päästettyä maalia per ottelu

Arvosana: 10

Nuori tšekkivahti oli Ilveksen tärkein yksittäinen pelaaja ja hän torjui joukkueelle useita voittoja, vaikka kenttäpelissä olisikin ollut toivomisen varaa. Dostál lähtee ensi kaudeksi Pohjois-Amerikkaan.

Veskarilla on hyvä mahdollisuus napata kakkosmaalivahdin paikka Anaheim Ducksissa John Gibsonin takana. Kokenut Ryan Miller alkaa olla uransa ehtoopuolella, joten tie NHL-tähteyteen alkaa hyvissä merkeissä.

Ville Kolppanen, 12 ottelua, 85,83%, 3,49 päästettyä maalia per ottelu

Arvosana: 6

Kotiin palanneelle Kolppaselle päättynyt kausi oli vaikea. Kolppanen ei pystynyt kannattelemaan Ilvestä alkukaudella Karri Kiven aikana. Jouko Myrrän tultua puikkoihin ja Dostálin palattua NHL-leiriltä Kolppasen vastuu veräjällä hiljalleen

Eetu Mäkiniemi, 7 ottelua, 93,62%, 1,53 päästettyä maalia per ottelu

Arvosana 9

Jokereiden organisaatiosta Tampereelle tullut Mäkiniemi pelasi valtaosan kaudesta KOOVEEn riveissä Mestistä, mutta osoitti Liigaan päästessään olevansa Ilvekselle erinomainen rakennuspalanen tulevaisuuden maalivahtikuvioita mietittäessä.

Puolustajat

Oskari Laaksonen, 46 ottelua, 2+10=12, -4

Arvosana: 6

Nuori ja lupaava puolustaja jäi tällä kaudella kauas siitä tasosta, jolla hän tuli liigakentille. Buffalo Sabresin varaama Laaksonen teki kauden molemmat maalinsa aivan runkosarjan ääripäissä ja maalien väliin mahtui liian paljon puristamista, yliyrittämistä ja virhealttiutta.

Santeri Hatakka, 28 ottelua, 1+2=3, +7

Arvosana: 8

Nuorten Leijonienkin riveissä esiintynyt Hatakka oli vastuuta saatuaan useimmiten kiekkovarma eikä hän yrittänyt liian vaikeita ratkaisuja. Hatakka pelasi varmalla tasolla, vaikkei tehopisteitä vielä tällä kaudella ropissutkaan. Tulevaisuuden tähti.

Kalle Maalahti, 58 ottelua, 3+21=24, +4

Arvosana: 8

Maalahden ensimmäinen kausi SaiPan ulkopuolella oli onnistunut. Ilveksen kokeneeseen kaartiin kuulunut puolustaja pelasi hyvin, joskaan loppukaudesta hän ei saanut koneestaan irti sellaisia tehoja, joita esimerkiksi joukkueen ylivoimapeli olisi tarvinnut.

Aleksi Elorinne, 40 ottelua, 1+5=6, +14

Arvosana: 8

Loukkaantumiset haittasivat Elorinteen kautta, mutta terveenä ollessaan hän oli tamperelaisten ehdotonta peruskiveä. Omassa päässä rauhallinen ja hyökkäyspäässä itsestään uudenlaisia ulottuvuuksia löytänyt Elorinne hoiti tonttinsa Ilveksen takalinjoilla niin kuin odottaa sopi.

Nikolas Matinpalo, 40 ottelua, 0+1, -1

Arvosana: 6

Isokokoinen Matinpalo oli kentällä usein vaikeuksissa liikkuvien vastajien hyökkääjien kanssa ja sortui toisinaan helppoihin virheisiin. Raamiensa puolesta Matinpalosta voi kehittyä liigatason puolustaja, mutta vielä tällä kaudella varmuutta tästä ei nuoren miehen otteista saatu.

Lassi Thomson, 39 ottelua, 7+6=13, +0

Arvosana: 7

Ilveksen oma kasvatti tuli Liigaan ryminällä ja laadukas laukaus teki itsensä tunnetuksi nopeasti. Kauden mittaan Thomsonin kokemattomuus kuitenkin nosti päätään ja hän joutui loppukaudesta myös kierrätyksen uhriksi. Vielä tällä kaudella Thomson ei todistanut olevansa pomminvarma tuleva NHL-puolustaja.

Jarkko Parikka, 58 ottelua 3+17=20, +17

Arvosana: 9

Maajoukkueeseenkin päässyt Parikka on nuoresta iästään huolimatta pelannut jo pitkään laadukasta jääkiekkoa. Puolustuspelin ekspertti pitää oman pään puhtaana hyvillä taklauksilla ja yksinkertaisilla syötöillä.

Parikka ei tee hyökkäyssuuntaan ihmetekoja, muttei ole punaviivan tuolla puolen täysin kyvytönkään pelaaja.

Tuomas Salmela, 50 ottelua, 3+6=9, +6

Arvosana: 8

Keväällä 100 liigaottelun rajan rikkonut Salmela osoitti, että hän pystyy pelaamaan korkealla tasolla, vaikkei hänellä olekaan huippulupauksen tai NHL-varauksen statusta. Sitkeä yleispuolustaja täytti paikkansa tupsukorvissa onnistuneesti.

Niko Peltola, 55 ottelua, 5+25=30, +21

Arvosana: 9

Ilveksen ykköspuolustajaksi noussut Peltola pelasi muutaman haastavamman vuoden jälkeen tykkikauden ja oli hetkittäin jopa koko sarjan parhaita puolustajia. Vaikka Peltolalla ei ole suoranaisia tai erityisen näkyviä vahvuuksia, hänen virheetön ja itsevarma pelaamisensa tekee hänestä laatupuolustajan.

Hyökkääjät

Eemeli Suomi, 57 ottelua, 26+31=57, +23

Arvosana: 10

Yksi koko Liigan parhaista pelaajista päättyneellä kaudella. Suomen työmoraali, taisteluilme ja rohkeus tekevät hänestä vaarallisen hyökkääjän. Hän oli Ilvekselle esimerkillinen kapteeni ja Suomi ei pelannut kauden aikana yhtään ohipeliä.

Mikäli Suomi saa luisteluaan hieman terävämmäksi ja laukaukseensa vielä vähän lisää painoa, on jopa todennäköistä, että hän saa varteenotettavan näyttöpaikan NHL:ssä.

Teemu Rautiainen, 55 ottelua, 12+20=32, +6

Arvosana: 8

Kokoaan (169cm) paljon suurempi pelaaja. Kova taistelija ja omaa joukkuetta energisoiva pelaaja iski tällä kaudella 100. liigamaalinsa. Rautiainen suoritti läpi kauden vakuuttavalla tasolla riippumatta siitä, oliko hänen roolinsa ykkös- vai kolmosketjussa.

Viiden Ilves-kauden jälkeen Rautiainen vaihtaa ensi kaudeksi maisemaa. HPK-kasvatista tuli Tampereella liigapelaaja ja on mahdollista, että hän nousee seuraavassa osoitteessaan tähtikategoriaan.

Arttu Ruotsalainen, 44 ottelua, 15+28=43, +10

Arvosana: 9

NHL-leirillä alkukaudella siipiään kokeillut sentteri palasi Ilves-kannattajien riemuksi viime kaudelta tuttuun nuttuun. Ruotsalainen muodosti kapteeni Suomen kanssa sellaisen parivaljakon, että minkä tahansa joukkueen puolustus joutui olemaan varuillaan.

Nuori hyökkääjä jättää Ilveksen tämän kauden jälkeen ja lähtee mitä todennäköisimmin Pohjois-Amerikkaan tavoittelemaan jääkiekkoilijan suurta unelmaa.

Antti Saarela, 40 ottelua, 4+8=12, +7

Arvosana: 7

Nopea keskushyökkääjä teki muutaman näyttävän osuman juuri taitavan luistelunsa ansiosta. Saarelan rooli ei vielä 18-vuotiaana ollut suurin mahdollinen, mutta hän osoitti olevansa Ilvekselle tulevaisuutta silmällä pitäen hyvä vaihtoehto hyökkäävien ketjujen sentteriksi.

Eetu Päkkilä, 39 ottelua, 6+5=11, -8

Arvosana: 7

Kärppien A-nuorissa hurjia maalimääriä takonut Päkkilä ei saanut vielä tällä kaudella Ilveksessä kykyjään vastaavaa roolia, mutta osoitti olevansa valmis liigajäille. Pienemmässäkin roolissa Päkkilä onnistui maalinteossa ja pelasi luotettavaa joukkuepeliä.

Joona Ikonen, 51 ottelua, 12+17=29, +12

Arvosana: 8

Läpimurron kynnyksellä oleva Ikonen pysyi tällä kaudella vielä aisoissa, eikä spurttia tähteyteen nähty. Ikonen pystyi kuitenkin pelaamaan vahvuuksillaan ja täytti roolinsa useana iltana mallikkaasti.

Mikäli Ikonen saa ensi kaudella paikan kahdesta ensimmäisestä ketjusta on mahdollista, että 40 tehopisteen ja 20 maalin rajat alkavat paukkua.

Joose Antonen, 53 ottelua 11+16=27, +11

Arvosana: 7

Vaikka alkukausi näytti Antosen osalta vielä paremmalta, lopahti hieman verkkaisen hyökkääjän panos kauden edetessä merkittävästi. Vaikka ylivoimavastuun myötä tehopisteitäkin syntyi, ei Antonen pysynyt hyvää luistelua vaativan pelitavan mukana.

Antosella on sopimus vielä ensi kaudestakin, mutta on mielenkiintoista nähdä avautuuko Antoselle vielä mahdollisuutta nousta pisteitä latovaksi tähdeksi.

Samuli Vainionpää, 40 ottelua. 8+3=11, +4

Arvosana: 8

Nelosketjun ammattimies, joka ei kaihda kamppailua. Vainionpää toi Ilvekseen kaivattua rosoisuutta ja oman pään erikoisosaamista. Nuorella pelaajalla on vielä huima kasvupotentiaalia ja vaikka Vainionpäästä ei koskaan tulisikaan pistelinkoa, on hänestä mahdollisuus tulla Liigan tasolle huippuluokan kahden suunnan sentteri.

Robert Leino, 57 ottelua, 11+32=43, +18

Arvosana: 9

Hallitsevan Suomen mestarin HPK:n riveistä tupsukorviin saapunut Leino dominoi monena iltana aloitusympyrässä ja pelasi tunnollista kahden suunnan jääkiekkoa. Pistesaldo on tämän kauden osalta komeaa luettavaa ja Leino otti urallaan jälleen uusia askelia.

Ensi kaudeksi Leino lähtee Ilveksestä ja pelit jatkuvat suurella todennäköisyydellä Ruotsin SHL:ssä. On odotettavissa, että Leino tekee maajoukkuedebyyttinsä lähivuosina.

Panu Mieho, 52 ottelua, 6+8=14, -3

Arvosana: 8

Kannattajien suosikki Mieho hoiti puolustusvelvoitteensa moitteetta. Vaikka kyseessä ei ole erityisen taitava pelaaja, oli Mieho Vainionpään tavoin tupsukorville siinä mielessä tärkeä pelaaja, että hän pystyi omien vaihtojensa aikana antamaan levähdysaikaa joukkueen supertähdille.

Matias Maccelli, 43 ottelua, 13+17=30, +6

Arvosana: 8

Turkulaislähtöinen väkkärä hurjasteli sisään Liigaan. Uskomattoman kiekonkäsittelytaitonsa ansiosta Maccelli sai vastustajien hitaimmat puolustajat näyttämään hölmöiltä.

Tähtiloisto laantui hieman kevätpuolella, mutta Nuorten Leijonien supertähti pelasi silti nappikauden. Maccellista on lupa odottaa ensi kaudeksi Ilveksen ja Liigan supertähteä.

Miro Nalli, 12 ottelua 0+2, +1

Arvosana: 7

Nuori tamperelainen esiintyi niissä muutamassa ottelussa, jotka sai pelata ihan hyvin. Nalli ei häikäissyt, mutta antoi viitteitä siitä, että Ilvekselle on hänessä potentiaalinen tulevaisuuden liigapelaaja.

Teemu Lepaus, 49 ottelua, 6+12=18, +10

Arvosana: 6

Hidasjalkainen taiteilija joutui Antosen tapaan vaikeuksiin sairastuvan tyhjennyttyä. Vaikka Lepaus pystyi edelleen hyvillä käsillään tekemään taikoja hyökkäyspäädyssä, tekivät virhealttius ja verkkaisuus häjnestä toisinaan isomman uhan omille kuin vastustajille.

Ensi kauden sopimus pitää miehen Ilveksessä, mutta rooli ja vahvuuksien hyödyntäminen ovat tällä hetkellä suuria kysymysmerkkejä.

Ville Meskanen, 29 ottelua, 12+8=20, +4

Arvosana: 8

New York Rangersin organisaatiosta kotiin palannut Meskanen sai käyttää hyvää laukaustaan etenkin ylivoimalla. Tuloksellisesti hyvältä sesongilta löytyi myös notkahduksia, kun Meskanen menetti paikkansa ykkösketjussa.

Jatkosopimus tupsukorviin antaa Meskaselle aikaa kehittyä monipuolisemmaksi pelaajaksi ja tähdeksi Liigan mittapuulla. Vaikka tällä haavaa NHL-unelma on jäissä, on Meskasella mahdollisuus kehittyä kansainvälisen tason pelaajaksi.

Jasse Ikonen, 56 ottelua, 10+7=17, +0

Arvosana: 9

Kokeneemman Ilveksen Ikosen kausi oli hieman kaksijakoinen, sillä alkukaudesta pisteitä ei tullut, eikä hyökkääjä päässyt näyttämään johtajaominaisuuksiaan pimeinä syysiltoina. Kevättä kohden Ikonen teki monia tärkeitä maaleja ja oli ylivoimalla maalinedustan kuningas.

Mikäli Ikonen ei solmi jatkosopimusta Ilvekseen ja jatkaa uraansa muualla, tulee tamperelaisilla olemaan vaikeaa löytää hänelle yhtä laadukasta korvaajaa.

Joukkueessa alle 10 ottelua kauden aikana pelasivat myös puolustajat Mikko Pukka ja Elias Laitamäki sekä hyökkääjät Janne Seppänen, Roby Järventie ja Erik Ahopelto.

» Lähetä palautetta toimitukselle