Kaikki ottelunsa voittanut TPS on neljän pelatun kamppailun jälkeen kerännyt kymmenen pistettä ja on jaetulla piikkipaikalla Tampereen Ilveksen kanssa. Täysosumia TPS on viimeistellyt 14, ja omaan verkkoon kiekko on päätynyt seitsemän kertaa. Kausi on siis alkanut tuloksellisesti uuden päävalmentajan alaisuudessa mainiosti.
Jussi Ahokkaan korvannut Tommi Miettinen solmi TPS:n kanssa kaksivuotisen sopimuksen, joka sisältää myös jatko-option. Neljän kauden ajan KalPan pääkäskijänä toimineen Miettisen projekti päättyi puolivälierätappioon viime kauden finalistia Pelicansia vastaan.
Miettinen sai parhaimmillaan KalPan pelaamaan erinomaista tiiviin viisikon jääkiekkoa niin kiekottomana kuin kiekollisena. Ahokkaan aikana TPS oli kiekottomana Liigan parhaimmistoa, mutta maalinteko ja hyökkääminen tökki. Onkin mielenkiintoista nähdä, onnistuuko Miettinen laadukkaammin hyökkäyspelin organisoimisessa, mikä loisi paremmat edellytykset keväällä menestymiseen.
Kiekoton peli ensiluokkaista
Luonnollisesti TPS:n pelissä on samanlaisia elementtejä kuin KalPan pelaamisessa viime kaudella, ja kenties selvimmin se käy ilmi joukkueen kiekottomasta pelaamisesta. TPS pelaa Liigan mittapuulla melko alhaisia määriä keskialueen trapia, toistaiseksi noin seitsemän kappaletta ottelua kohden.
Sen sijaan kiekoton peli perustuu ensisijaisesti tiiviin viisikon mahdollistamaan karvauspelaamiseen. Alkukauden otteluista HPK-kamppailu oli malliesimerkki siitä, mitä se parhaimmillaan tuottaa. TPS sai kyseisessä ottelussa laadukkaan prässäämisen kautta hyvän määrän riistoja aikaiseksi ja sitä kautta myös maalipaikkoja.
Edellä mainittuun tekemiseen osallistuu kenttätasapainoa vaalien niin puolustajat kuin hyökkääjät. Vastustajan kannalta se luo suuren haasteen päästä pelaamalla omalta alueelta pois. Tässä pelin osa-alueessa TPS on ja tulee olemaan tälläkin kaudella Liigan parhaimmistoa.
![](/sites/default/files/media/ll32.png)
Puolustusalueella yleensä yksi vastaan yksi -sapluunalla pelaavalla TPS:llä on pyrkimys katkaista hyökkäykset nopeasti tuplaamalla, eikä viisikko tyydy passiiviseen keskustan suojelemiseen, jos ei ole pakko. Pyrkimys on erinomainen, mutta se vaatii pelaajilta paljon.
Sport-ottelussa nähtiin myös esimerkki kolikon kääntöpuolesta, kun TPS jäi pitkään oman alueen pyöritykseen. Tämän seurauksena väsynyt Jasper Lindsten paineisti puoliväkisin Sport-pelaajaa viivan tuntumassa, joka voitti helpohkosti kaksinkamppailutilanteen, ajoi keskustaan ja teki 1–1-tasoitusmaalin.
Tämän kaltaisissa tilanteissa pelaajilta vaaditaan malttia pelata viisaasti, vaikka takaraivossa kolkuttaisikin ajatus kiekon riistämisestä.
Vastaavasti Kärppiä vastaan puolustusvalmius petti useaan otteeseen sekä laaduttoman kiekollisen pelaamisen että heikon puolustusvalmiuden vuoksi. Kärpille siunaantui pelkästään varsinaisella peliajalla kaksi läpiajoa.
Erinomaisesti ottelussa pelannut Filip Lindberg antoi kuitenkin joukkueelle mahdollisuuden voittoon torjumalla kiekot näissä tilanteissa.
Virheetöntä TPS:n suorittaminen ei siis ole missään nimessä ollut, mutta iso kuva näyttää hyvältä.
Maalipaikat vähissä
Hyökkäyspelin osalta erityisesti suorat hyökkäykset ovat olleet hyvällä tolalla. TPS ylittää keskialuetta hyvällä rakenteella ja pyrkii murtamaan hyökkäyssiniviivan ensisijaisesti kiekollisena.
Liki 20 kertaa ottelua kohden rintamahyökkäyksin hyökännyt TPS luo tätä kautta suorahyökkäysuhkaa, jonka lisäksi se on hyvissä asemissa antamaan painetta päätykiekon pelaamisen jälkeen.
![](/sites/default/files/media/ll32.png)
Hyökkäysalueen hyökkäyspelaaminen on kuitenkin toistaiseksi ollut joukkueen heikoin lenkki. Väläytyksiä juonikkaasta hyökkäyspelistä on nähty, mutta toistaiseksi pidemmät päätypelit ovat olleet vähissä ja sitä kautta maalipaikkoja ei ole kertynyt erityisen paljoa.
Tasakentällisin joukkue onkin luonut kolmessa edellisessä kamppailussa maalipaikkoja vain noin seitsemän ottelua kohden, kun vastapuolen lukema on ollut keskimäärin 11 maalipaikkaa ottelua kohden.
Joukkueesta löytyy kyllä hyökkäysvoimaa muun muassa kuusi pistettä nakuttaneen Petrus Palmun sekä väkkärän Aidan Dudasin kautta, mutta kollektiivisesti TPS:n hyökkäyspeli kaipaa tasonnostoa. Parannusta viime kaudesta ei siis ole juurikaan tapahtunut.
Seuraavaksi TPS pääsee mittaamaan tasoaan Ilvestä vastaan, kun tupsukorvat saapuvat lauantaina Turkuun.