Hyvän ystävän tuki auttoi Jesse Kiiskistä läpi Lahden vaikeiden aikojen – kehuu Mikko Mannerin "positiivista" ilmapiiriä

LIIGA / Haastattelu
Jesse Kiiskinen pelaa vahvaa läpimurtokautta.
Kuva © Julia Suuriniemi / jsuufoto.fi
Yhtä Liigan alkukauden suurimmista läpimurtotarinoista kirjoittava Jesse Kiiskinen kehuu HPK-päävalmentaja Mikko Mannerin kulttuuria aiempaa vapautuneemmaksi. Uusi ympäristö ja ilmapiiri ovat auttaneet hyökkääjää nousemaan Pallokerhon avainpelaajaksi.

HPK:n mallikkaasti alkanut viikko sai tylyn käänteen Espoossa perjantain Liiga-kierroksella, kun Kiekko-Espoo kaatoi hämeenlinnalaiset kotonaan lukemin 5–2. Pallokerhon vaiheikkaan alkukauden avainhahmoksi noussut Jesse Kiiskinen manasi vieraiden heikkoa alkua otteluun.

– Ensimmäisessä erässä olimme heikkoja, mutta toinen ja kolmas olivat ehdottomasti parempia. Tämä on kuitenkin maalintekopeli, joten ei auta valittaa, Kiiskinen tuhahti.

– Teimme ensimmäisessä erässä huonoja ratkaisuja kiekolla. Etenkin heti alussa pelasimme kiekon kanssa todella vaikeasti. Tiistain Ilves-peli oli meiltä erinomainen, mutta emme päässeet tänään lähellekään sitä tasoa, mitä peli vaati.

Kiiskinen oli hyökkäyspään aktiivisuuden ohella esillä päätöserässä, jossa kaksinkamppailutilanne Kiekko-Espoon hyökkääjä Heikki Liedeksen kanssa aiheutti ison käsirysyn pelikatkolla. Kaksikon miltei 20 sekuntia kestäneen painin jälkeen Liedes purki tunteensa Kiiskiseen tämän luistellessa vaihtoon, mistä 19-vuotias ei ollut mielissään.

– En edes tiedä, mitä hän ajatteli. Sitä edelsi perinteinen kamppailutilanne, mutta hän päätti tempaista minut poikittaisella laitaan, kun olin menossa vaihtoon. Sen jälkeen hän löi minua poikittaisella naamaan.

– Toivottavasti erotuomaritarkkailija tekisi asialle jotain, sillä eihän kukaan voi lyödä poikittaisella naamaan noin. Ihan käsittämätöntä. 

Kiiskisen purkaus tilanteesta jäi kuitenkin ajatuksen tasolle, sillä Liigan kurinpitodelegaatio ei ilmoittanut perjantaina välikohtauksen etenemisestä kurinpitokäsittelyyn.

Itsevarmuus näkyy pisteissä ja niiden takana

Kiiskinen on avannut aikansa Hämeenlinnassa tehokkaasti. Liiga-uran piste-ennätys on rikkoutunut jo tuntuvasti, mutta hyökkääjä pitää silti jalat maassa.

– Alkukausi on ollut luokkaa ok. Ensimmäiset kahdeksan ottelua olivat kyllä vaikeita, mutta sitä seurasi paljon parempi jakso. Toivottavasti pystyn jatkamaan tätä tahtia, sillä luonnollisesti pelaaminen on huomattavasti hauskempaa, kun kulkee.

Suurin osa Kiiskisen pisteistä syntyi alkukauden ketjumuutosten jälkeen, kun hollolalainen asetettiin Roope Vesterisen ja Heikki Huttusen rinnalle Kerhon kolmosketjuun. Nykyinen ryhmitys miellyttää laituria.

– Siinä on ollut erittäin hyvä pelata. Olen tykännyt pelata heidän kanssaan.

– Toinen erittäin merkittävä tekijä vireellemme on se, että ylivoimapelimme alkoi toimimaan toivotulla tasolla, ja se auttaa myös minua.

Kiiskinen on saanut itsevarmuutta runsaasti pistehanojen aukeamisen jälkeen. Itsevarmuus korreloituu tehojen ohella myös laukaisutilastoissa, sillä Kiiskinen on laukonut kaudella jo 45 kertaa kohti maalivahtia. Määrä näyttäytyy eri valossa, kun huomoidaan, että viime kaudella 38 runkosarjaotteluun Kiiskinen tulitti maalivahteja vain 58 kertaa.

Kasvanut vastuu selittää määrää osittain, mutta Kiiskinen kerää tilastosta kunniaa itselleenkin.

– Tietysti kun pelaan eri roolissa täällä, niin saan enemmän laukaisupaikkoja. Olen kuitenkin kehittynyt kokonaisvaltaisesti niin, että osaan itse luoda vetopaikan itselleni huomattavasti paremmin kuin aiemmin.

– Mikäli minulla on paikka laukoa, niin harvemmin jätän laukomatta.

Mannerin positiivinen ilmapiiri vapautti

HPK:n värikäs alkukausi kulminoitui jo viiden runkosarjaottelun jälkeen, kun päävalmentaja Maso Lehtonen sai potkut, ja tilalle penkin taakse asteli Mikko Manner. Valmentajanvaihdoksen jälkeisestä 12 ottelusta HPK on kerännyt pisteitä seitsemässä, nousten samalla karsintaviivan paremmalle puolelle. Kiiskinen näkee vireelle loogisen perusteen.

– Uskon, että jokaisella valmentajaa vaihtavalla joukkueella tulee sellainen vaihe, että kaikki haluavat näyttää uudelle valmentajalle ja ansaita enemmän hänen luottamustaan. Se tuo sellaisen positiivisen kierteen koppiin ja myös jäälle.

Vaihdoksen myötä myös hämeenlinnalaisten pelikirja koki muutoksia.

Mamba myös yksinkertaisti peliä paljon. Hän on painottanut, että meidän täytyy tuoda kiekkoa eteenpäin huomattavasti aiempaa enemmän. Pyrimme jakamaan kiekollisen pelaamisen aikoja niin, että hyökkäisimme aina puoli minuuttia ja puolustaisimme kymmenen sekuntia.

Kiiskisellä itsellään riittää ylistyssanoja uudelle valmentajalleen.

– Olen tykännyt hänestä todella paljon. Hän on tuonut hyviä juttuja niin arkitekemiseen kuin koppiinkin, ja jokapäiväinen vaatimustaso kaikessa tekemisessä on kopissa esillä.

Nuori hyökkääjä nostaa merkittävimmiksi tekijöiksi Mannerin aikakaudella huomattavasti vapautuneemman ilmapiirin.

– Täällä valtaa se positiivisuuden kierre, jossa uskalletaan onnistua, mutta myös epäonnistua. Koen sen henkilökohtaisesti todella tärkeäksi.

– Esimerkiksi treeneissä tykkään kokeilla paljon kaikkea, milloin mitäkin uutta. Täällä ei anneta heti palautetta, että "hei, älä viitsi yrittää tuollaista", vaan täällä sitä katsotaan hyvällä. Siellä on kuitenkin tarkoitus harjoitella ja testailla uusia asioita, niin täällä sitä pystyy tekemään todella avoimesti. Se rohkaisee minua myös kaukalossa.

Red Wings aktiivisessa yhteydessä

Niin NHL- kuin CHL-varattu Kiiskinen päätyi siirtymään kuluvaksi kaudeksi vain reilun tunnin ajomatkan päähän. Siirto ei kuitenkaan ollut hyökkäjälle täysi selviö, vaan vaihtoehtoja seuraavalle uran askeleelle pohdittiin kattavasti.

– Sanotaan näin, että vaihtoehtoja oli paljon. Rajasimme sitten niitä, jotka voisivat olla parhaita paikkoja kehittyä, ja päädyimme Kerhoon. Minun on hyvä olla täällä, ja ainakin toistaiseksi pystyn sanomaan varmaksi sen, että siirrolla oli positiivinen vaikutus kehitykseeni.

Kiiskisen NHL-pelaajaoikeudet siirtyivät kevään siirtotakarajalla Nashville Predatorsista Detroit Red Wingsin haltuun. 19-vuotias kertoo Red Wingsin pitävän aktiivista yhteyttä lupaukseensa.

– Kyllä heiltä tulee aktiivisesti viestejä. Tällä viikolla Red Wingsin taito- ja kehitysvalmentajat vierailivat Hämeenlinnassa parin päivän ajan. Kävin heidän kanssaan jäällä pariin otteeseen, jonka lisäksi katsoimme paljon videoita. Pyrimme hiomaan niin sanotusti pieniä yksityiskohtia pelistäni.

NHL-sopimus on kuitenkin vielä allekirjoittamatta, mutta laituri ei stressaa asiasta kauden aikana.

– Emme ole puhuneet siitä vielä. Tarkoitus on nyt edetä täällä treeni, päivä ja viikko kerrallaan. Kaikkihan siihen tähtäävät, että ensi kesänä voisi laittaa nimen paperiin, mutta jos sitä ei tapahdu, niin sitten jatkan vain hommien tekemistä.

Hyvä ystävä auttoi läpi vaikean ajan

Viime kauden alkaessa Kiiskisen povattiin olevan tärkeä osa Nuorten Leijonien joukkuetta alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Göteborgissa. Pelicans-laituri jäi kuitenkin rannalle kisakoneesta viimeisten leiritysten jälkeen, mikä löi bensaa hänen liekkeihinsä.

– Kyllä se kirpaisi, kun putosin leiritykseltä. Palasin Liigaan ja pelini lähti kulkemaan paljon paremmin, joten se antoi motivaatiota.

11 pelatun ottelun jälkeen Kiiskinen kuitenkin lähetettiin U20 SM-sarjaan, mikä oli kova kolaus hänen itseluottamukselleen. Hyökkääjä jakaakin kiitosta joukkuekaverilleen tuesta vaikeana aikana.

– Sitten kävi niin, että en päässyt pelaamaan paljoa, jolloin nuorella pojalla oli aika vaikeaa, kun vastuuta ei tullut. Minun täytyykin antaa kunniaa hyvälle ystävälleni Niklas Virtaselle, jonka kanssa harjoittelimme paljon keskenämme erityisesti sinä aikana. Se todella auttoi minua tähänkin kauteen.

– Siihen päälle olin kesän armeijassa, joten kun palasin harjoituskaudella jäälle, tuli sellainen olo, että olin todellakin jo harjoitellut tätä varten etukäteen.

19 vuotta elokuussa täyttänyt laituri on edustuskelpoinen nuorisomaajoukkueessa viimeistä kertaa vuodenvaihteen MM-kisoissa. Yksi alkukauden kuumimmista nimistä Liigassa mitä todennäköisimmin on Lauri Mikkolan listalla Ottawan kisakoneeseen, mutta Kiiskinen itse ei halua uhrata ajatukselle aikaa.

– Ovat ne kisat tietyllä tapaa mielessä, mutta en haluaisi ajatella niitä niin paljoa nyt. Kutsu kyllä tulee, jos se on tullakseen.

Vaikka Kiiskinen ei suoraan myönnä odottavansa kutsua, on hän valmiina sellaisen saapuessa.

– Olen aina valmiina, jos joku käskee minut kentälle, Kiiskinen päättää naurahtaen.

Juttua muokattu 26.10.2024 klo 13.11: Korjattu laukaisumääriä.

» Lähetä palautetta toimitukselle