Tommi Taimen paluuprojekti: Kuntoutusta ja omatoimijaksoa

LIIGA / Haastattelu
Oikean polvensa eturistisidettä kuntouttava ässäpuolustaja Tommi Taimi viettää hieman erilaista kesää kuin aiemmin. Normaalin kesäharjoittelun ohella polvi vaatii oman erityishuomionsa. Kuntoutuksen seurannan ohella Jatkoajan juttusarjassa käsitellään tällä kertaa myös jääkiekkoilijoiden omatoimista harjoitusjaksoa. Miten huippu-urheilija sovittaa yhteen harjoittelun ja Suomen kesästä nauttimisen?

– Mitään takapakkeja ei ole tullut. Enimmäkseen pyöräilyn ja vesijuoksun parissa tässä mennään. Pyrin tekemään joka toinen päivä kovan 40-45 minuutin pyöräilyharjoituksen ja joka toinen päivä puolta lyhyemmän palauttavan pyörätreenin, Tommi Taimi toteaa.

Intohimoisena harjoittelijana tunnettu Taimi ei olisi oma itsensä, mikäli hän tyytyisi tekemään vain vaadittavan minimimäärän. Puolustaja kertoo treenaavansa mieluiten kaksi kertaa päivässä myös kesällä.

– Lisäksi ohjelmassa on kovia kuntopiirejä. Niissä pitää mennä hiukan polven ehdoilla, mutta ei sitä onneksi kauheasti tarvitse varoa. Lihaksia vahvistavat liikkeet, kuten esimerkiksi askelkyykyt, kuuluvat myös ohjelmaan.

Taimi kertoo pelaajien omatoimijakson harjoitusohjelmien olevan hyvin yksilöllisiä. Puolustaja korostaa kesästä puhuessaan nimenomaan sanaa omatoimisuus.

– Tietysti ohjelmat on räätälöity kaikille erikseen. Tärkeintä on silti se, että jokainen itse ymmärtää mitä pitää kehittää ja mistä on hyötyä. Pelaajan päässä on tapahduttava sellainen napsaus, jos haluaa itseään kunnolla viedä eteenpäin. Olemme kuitenkin kaikki ammattilaisia ja teemme tätä työksemme.

Onko Taimen päästä sitten joskus kuulunut napsaus, vai onko ympärivuotinen ammattimainen harjoittelu ollut aina itsestäänselvyys?

– Olen nuoruusiästä asti harjoitellut samalla tavalla. Entinen liikunnanopettajani ja vanha judoka Jari Mäkelä on vetänyt mulle treenejä jo monta vuotta. Treenasin Jarin kanssa myös heti kauden jälkeen, kun joukkueharjoittelusta oli lomaa. Siksi olikin ilo huomata, etten kauheasti ehtinyt rapistua sinä aikana, kun en pystynyt tekemään juuri mitään, Taimi muistelee loukkaantumisensa jälkeisiä aikoja.

Vapauksia vastuiden toteuttamiseen

Ässävalmentaja Pasi Kaukoranta kertoo konkreettisen esimerkin kautta siitä, kuinka urheilijat pystyvät rytmittämään kesäänsä haluamallaan tavalla. Taimi treenaa mieluiten kaksi kertaa päivässä käytännössä aina, mutta toisenlaisiakin esimerkkejä löytyy.

– Meiltä löytyy sellainenkin pelaaja, joka tekee kuudesta seitsemään kovaa harjoitusta maanantain ja torstain välillä, loppuviikon hän keskittyy sitten muihin juttuihin. Tällä rytmityksellä hän haluaa lepoa pääkopalleen, sillä kauden aikanahan viikonloput ovat meille täyttä työtä. Pelaajat tykkäävät myös harjoitella yhdessä, tiedän meiltä löytyvän ainakin sulkapalloparivaljakoita ja jalkapalloryhmiä.


Ulkoilmassa viihtyvä Taimi hyödyntää pyörälenkkeihin myös sisätiloja.

Taimikin löytää vain hyviä puolia yhdessä treenaamisesta. Pakilla on muutama luottohenkilö, joiden kanssa aikataulut laitetaan osumaan usein yksiin.

– Kyllä toisesta saa ihan älyttömän tärkeää tsemppiapua. Nyt kun Joel Armia on ollut välillä armeijassa ja välillä Buffalossa, olen käynyt paljon salilla Sami Lähteenmäen ja Nico Aaltosen kanssa. Aina kun Joppe on maisemissa, hän soittaa usein, että eiköhän mennä taas huomenna. Tulemme hyvin toimeen keskenämme, sillä molemmat tykkäävät harjoitella kovaa ja keskittyä lätkään.

Meneekö voimakaksikko sitten loppukesän Armian Buffalossa juuri oppimilla Yhdysvaltain laivaston harjoitusmetodeilla?

– Hiukan epäilen. Luulisin, että Joppe on saanut ihan tarpeekseen armeijahommista.

Kesästä pitää myös nauttia

Kesäkuukaudet ovat ammattilaiskiekkoilijan elämässä ainoita hetkiä, jolloin on mahdollista ajatella välillä muutakin kuin urheilua ja harjoittelemista. Taimi kertookin puuhailevansa mielellään tavallisia lomalaisen askareita. Selväksi tulee kuitenkin se, että paikallaan nuorukainen ei juuri osaa tai halua olla.

– Tyttöystävän ja kavereiden kanssa oleilu esimerkiksi mökkeilyn merkeissä kuuluu tietenkin aina kesään. Viikonloppuihin ajoittuu paljon erilaisia juhlia. Jalkapallon EM-kisoista katsoin ratkaisupelien lisäksi ne matsit, joiden aikana satuin olemaan kotona. Mutta jos ilmat ovat yhtään kohdillaan, mieluummin painun kyllä pihalle, Taimi hymähtää.

– Kesä on kuitenkin niin lyhyt, että siitä on otettava ihan kaikki irti. Nauttia voi kuitenkin fiksustikin, se pitää muistaa. Jos koko kesän vetää pelkkää makkaraa, putki ei välttämättä liiku ihan parhaalla mahdollisella tavalla, kun palataan kaukaloon.

Kesästä täysillä nauttiminen näkyy erilaisten harrasteiden lisäksi päivärytmin muuttumisena.

– Mulla ei ole tapana nukkua päiväunia edes kauden aikana, mutta en ole vielä koskaan kuullut yhdestäkään kiekkoilijasta, joka tuhlaisi osia heinäkuustaan nukkumalla päivällä, Taimi nauraa.

Valmennus luottaa pelaajistonsa fiksuuteen. Arjen taas alkaessa jääharjoitusten merkeissä edessä on testi, joka näyttää lahjomattomasti miten kukakin on omatoimijaksonsa viettänyt. Pasi Kaukoranta toteaa kesänvieton ammattimaistuneen viimeisten vuosien aikana.

– Päävalmentajamme Karri Kivi on laatinut pelaajien ohjelmat, ja kyllä kaikkia muistutetaan riittävästä yöunesta ja oikeanlaisesta ravinnosta. Mittaamme heti harjoituksiin palatessamme kaikkien rasvaprosentit, joten pelaajat tietävät, ettei kesä ihan pelkästään lomaillessa voi mennä. Vuosia sitten loma kesti vain kolme viikkoa, siinä ajassa ei itseään saanut vielä kovin pahaan kuntoon päästettyä. Nykyään omatoimijakso on osalla pelaajista jo kuuden viikon mittainen. Hyvin pelaajat ovat tiedostaneet sen, millaista elämää sinä aikana on hyvä elää.

Samalla kun pelaajat viettävät ansaittua lepotaukoaan esimiestensä valvovien silmien alta, on paikallaan selvittää myös tarinan toinen puoli. Miten on sujunut valmentaja Kaukorannan omatoimijakso?

– Neljä kiloa on tullut lisää. Raportoin tilanteen myös Tommille, satuin näkemään hänet salilla. Tommi lohdutti minua sanomalla, että hänen mielestään kaikilla valmentajilla saisi olla edes jonkinlainen airbag.

Jatkoaika seuraa puolustajan polvea ja sen paranemista kahden viikon välein.

Juttusarjan ensimmäinen osa:

Ässäpakilla satanen lasissa (2.7.2012)

» Lähetä palautetta toimitukselle