HIFK:n voittoputkelle jatkoa Tapparan kustannuksella

HIFK askeleen edellä illan ottelussa
Kuva © Jussi Kivimäki
Lähes täysi Helsingin Jäähalli sai rahoilleen vastinetta, kun HIFK voitti Tapparan vauhdikkaassa ja kiihkeässä ottelussa lukemin 5-1 ja jatkoi voittoputkeaan kolmeen otteluun.

Helsingin Jäähalliin palasi joululomilta kaksi energistä joukkuetta. Ensimmäisen viisiminuuttisen aikana kummallakin joukkueella oli omat paikkansa tehdä maali, mutta kumpikaan ei onnistunut tilaisuuksiaan käyttämään. Tapparasta lähimmäs maalia pääsi Alexander Barkovin poissaollessa Ville Niemisen ja Jannik Hansenin ketjuun nostettu Antti Erkinjuntti. Kotijoukkueelta lähimmäs pääsi ennen ottelua viidensadan liigapelin kunniaksi kukitettu Eero Somervuori.

Erän edetessä hallinta kääntyi Tapparalle. Kirvesrintojen pelin avaaminen oli kuitenkin hidasta ja kotijoukkue pystyi ajoittain aiheuttamaan harmaita hiuksia Tapparan puolustajille karvaamalla aktiivisesti. Hyökkäysalueelle päästessään ja rauhoittaessaan peliä tamperelaiset sortuivat näpertelyyn ja HIFK:n puolustus ehti organisoitua blokkaamaan laukaukset parhaista paikoista.

Parhaimmillaan vierasjoukkue olikin suorissa hyökkäyksissä. Nopeasta suunnanmuutoksesta syntyi myös Tapparan ensimmäinen maali, kun Hansen vei kiekon hyökkäysalueelle ja löysi vapauttavalla syötöllään Niemisen parhaalta maalintekosektorilta. Konkari käytti tilanteen hyväkseen ja siirsi kiekon tyylikkäällä laukauksella ohi HIFK-maalia vartioineen Joni Ortion.

HIFK ottaa hallinnan

Toiseen erään HIFK tuli selvästi vahvempana ja tahtoi voittoa. Joukkue laukoi huomattavasti enemmän ja sai heti erän alkuun pitkän painostuksen Tapparan päätyyn. Painostuksen katkaisi Jari Sailion ottama kahden minuutin koukkaamisjäähy. Tappara ei onnistunut käyttämään ylivoimaa hyödykseen ja kotijoukkue otti hallinan itselleen rangaistuksen päätyttyä.

- Muutimme erätauolla muutamia pieniä asioita ja se rupesi tuottamaan tulosta toisessa erässä. Peli siirtyi Tapparan päätyyn, saimme pitkiä hyökkäyksiä, pääsimme taklaamaan ja sitä kautta saimme tehtyä maaleja, totesi HIFK-valmentaja Pasi Sormunen.

HIFK:n tasoitus tuli, kun vajaa puolet ottelusta oli pelattu. Arttu Luttinen pelasi kiekon Somervuorelle, joka jatkoi kiekon maalin takaa Joakim Erikssonille ja ruotsalaisella oli helppo työ siirtää HIFK johtoon.

Tapparalle tarjottiin ylivoimamahdollisuutta jälleen, kun Joel Perrault otti maalin edustalla jäähyn poikittaisesta mailasta. Tapparan ylivoima tyrehtyi kuitenkin alkuunsa, kun Erkinjuntti otti hyökkäysalueen kampitusjäähyn. Rangaistus koitui Tapparan kohtaloksi. Perraultin jäähyä oli vain kymmenen sekuntia jäljellä, kun Luttinen siirsi pitkän painostuksen päätteeksi kiekon tyhjään tilaan Kyle Klubertanzille, jolla oli vapaa väylä maalille. Klubertanz ei erehtynyt, vaan ohitti tamperelaisten maalia vartioineen Juha Metsolan.

Vain 24 sekuntia edellisestä HIFK osui uudelleen. Tällä kertaa asialla oli illan sankariksi kahdella maalillaan noussut Siim Liivik. Pirteästi läpi illan esiintynyt Kimmo Kuhta ei saanut sudittua Ilari Melartin laukomaa irtokiekkoa sisään, mutta Liivik ehti jatkotilanteeseen ensimmäisenä ja siirsi kiekon maaliin.

Tapparakäskijä Jukka Rautakorpi näki HIFK:n toisen ja kolmannen maalin ratkaisseen ottelun helsinkiläisten eduksi.

- Peliin valmistautuminen onnistui, pääsimme hyvin liikkeelle ja reilut kolmekymmentä minuuttia pelasimme erittäin hyvin. Toinen ja kolmas maali olivat halpoja maaleja ja katkaisivat pelaamistamme. Siihen asti pystyimme luomaan maalipaikkoja ja nimenomaan hyökkäämällä pitämään peliä kasassa, tiivisti Rautakorpi

Lopullinen ratkaisu ja kuohuvat tunteet

Kolmas erä ehti hädin tuskin alkaa, kun HIFK ratkaisi ottelun lopullisen tuntuisesti. Lopullisen niitin iski Joel Perrault, jonka epätoivoinen vippaus miinuskulmasta upposi ohi hölmistyneen Metsolan. Erää ehti kulua vain 36 sekuntia.

- Erätauolla yritettiin pumpata lisää virtaa joukkueeseen. Tuli neljäs maali heti ensimmäiseen vaihtoon, kolme halpaa maalia ratkaisi tänään ottelun. HIFK oli niissä tilanteissa terävä ja käytti meidän halvan pelaamisemme hyväkseen ja olivat sen verran parempia, totesi Rautakorpi.

Seuraavana vuorossa oli perjantai-illan painit ja pelirangaistuksia, kun Toni Söderholm koki tapparapelaajan kohdelleen häntä kaltoin ja lähti tämän perään. Kurtis Foster tuli tilanteeseen sivusta ja keihästi Söderholmia ulosajon arvoisesti. Samaan aikaan Mikko Jokela ja Hansen nyhjäsivät itselleen pelirangaistukset väkivaltaisuudesta. Samassa ajassa myös Elmeri Kaksonen sai kahden minuutin rangaistuksen kampituksesta.

HIFK ei onnistunut käyttämään ylivoimatilanteita hyväkseen, vaan tyytyi siirtelemään kiekkoa. Seuraava ylivoima ja viimeinen mahdollisuus tarjoutui Tapparalle, kun Iiro Pakarinen lähti rangaistujen penkille. Myöskään Pakarisen jäähyn aikana ei nähty maaleja. Ottelussa tunnuttiin vain odottavan päätössummeria, kunnes Liivik iski illan toisen osumansa maalin edustalta vain viisi sekuntia ennen ottelun loppua.

Päävalmentaja Sormunen oli tyytyväinen omiensa otteisiin.

- Kaksi erää vahvaa pelaamista. Haastava paikka kummallekin joukkueelle palata kuuden päivän tauolta. Kuitenkin hyvä paluu lomalta ja siitä iso kiitos koko joukkueelle, summasi Sormunen.