SaiPa ratkaisi JYP-arvoituksen tärkeään paikkaan

LIIGA / Raportti
SaiPa juhli lauantaina kauden ensimmäistä voittoaan JYPistä.
Kuva © Markus Ilves
SaiPan ja JYPin välinen tammikuun tasauksen toinen kohtaaminen päättyi lappeenrantalaisten voitonjuhliin. Kotijoukkue hurjasteli avauserässä kolmen maalin karkumatkalle, eikä luopunut johtoasemastaan missään vaiheessa. Vaisulle JYPille SaiPa-tappio oli kauden ensimmäinen.

Tammikuun tasaus päättyi SaiPan ja JYPin osalta lopulta pistejakoon 3-3, kun kumpikin osapuoli hoiti kotonaan ottelunsa 4-3-voittolukemin.

Kaikki viisi kauden aiempaa ja peräti kahdeksan perättäistä keskinäistä kamppailua nimiinsä vienyt JYP oli tällä kertaa varsin aseeton SaiPan kotiluolassa. Aiemmat kauden kohtaamiset olivat päättyneet jyväskyläläisten voittoihin tylysti pistein 15-0, mutta tällä kertaa isäntäjoukkue näytti heti ensiminuutista lähtien, että kelkka kääntyy.

Voittomaalin laukoi ottelun puolivälissä puolustaja Simon Backman ylivoimalla. Jesper Piitulaisen veto viuhui päädyn kautta maalin kulmalle, josta Stefano Giliati suti kiekon ensin tolppaan. Paluukiekossa oli terävänä Backman, jonka rystynosto painui verkkoon ohi Tuomas Tarkin.

SaiPa piti nyt johtonsa

Ottelu oli tuskin ehtinyt kunnolla alkaa, kun Kisapuiston kotiyleisö sai nähdä kiekon JYPin maalissa. Isännät saivat heti painettua pelin vieraiden päätyyn ja pyörityksen päätteeksi Roberts Jekimovsin lämäri yllätti totaalisesti JYPin maalissa torjuneen Tuomas Tarkin.

Vajaan kolmen minuutin kohdalla kiekko pomppi suosiollisesti Jesse Mankiselle, joka siirsi maalin kulmalta kauden kymmenennellä osumallaan SaiPan kahden maalin johtoon. JYPin traktori piiputti avauserän loppupuolella vielä sen verran, että kotijoukkueen kultakypärä Stefano Giliati pääsi tempaisemaan irtokiekosta lukemat jo 3-0:aan.

Kolmen maalin johtoasema ensierässä kuihtui taannoin SaiPalle jatkoaikatappioksi Hämeenlinnassa. Samaa pelkäsi varmasti harvalukuinen (3214 maksanutta katsojaa) lappeenrantalaisyleisö lauantai-iltana Ossi Louhivaaran kammetessa vieraat peliin mukaan 3-1-kavennuksella vain reilu minuutti isäntien kolmannesta maalista.

Väsynyt JYP

JYP tuli ottelussa kahdesti maalin päähän, mutta pyörityksestä ja yrityksestä huolimatta pisteet jäivät Lappeenrantaan. Vierailija JYP oli kuitenkin alkuminuuttien lisäksi läpi ottelun melkoisessa kohmeessa. Tehokasta ylivoimaa SaiPaa vastaan vielä perjantaina esittäneet hurrikaanipaidat olivat tällä erää aseettomia Antti Jaatisen komeasta ylivoimamaalista huolimatta.

Eräänlainen esimerkki saatiin tästä ensimmäisen erän lopussa, kun joukkue pääsi puolitoista minuuttia jauhamaan kahden miehen ylivoimaa. Kiekkoa ja vastuuta kuitenkin siirrettiin erätaukosummeriin saakka ja lisäkavennuksia ei nähty.

Vaikka SaiPa onkin toiminut JYPille kauden merkityksellisimpänä pisteautomaattina, ei lauantaina voittajakandidaatista ollut lopulta epäselvyyttä. Tämän huomasi myös vieraiden päävalmentaja Jyrki Aho.

-  Tässä on jo näitä tasauksia pelattu ja usein siinä käy niin, että se toinen joukkue, joka on edellisenä päivänä hävinnyt, petraa siihen toiseen otteluun. Ja toiselle joukkueelle jää sitten sellainen vääränlainen hyvä olo siitä pelaamisesta ja olemisesta.

- Ne on sellaisia asioita, että niistä voidaan puhua, mutta ne myös pitää tajuta. On kova homma SM-liigassa suorittaa kolme peliä viikossa täysiä sitä peliä, koska tuo peli vaatii ihan mielettömästi mitä pidemmälle kausi etenee.

Aho antoi vastustajalle reilun tunnustuksen paremmuudesta.

-  SaiPa oli erittäin energinen alussa ja oikeastaan koko ottelun ajan. Siitä kyllä iso tasonnosto eilisen jälkeen. Ei kylläkään tullut yllätyksenä. Kyllä SaiPa tänään ansaitsi pisteensä. Ja sekin, että SaiPa ei meiltä hirveästi ollut voittoja ottanut, sai varmaan lyötyä SaiPan joukkuetta enemmän yhteen.

Jyväskylän loppukiri antoi virtaa

Sputnikit nousivat tasauksen ensimmäisen pelin lopussa kolmen maalin takaa maalin päähän. SaiPan päävalmentaja Pekka Tirkkonen uskoo, että Jyväskylässä syntyneet loppuhetken osumat antoivat lisää potkua revanssiotteluun.

-  Saatiin siitä eilisestä lopusta virtaa tuohon meidän tekemiseen. Lähelle päästiin eilen lopussa ja tänään jatkettiin siitä ja saatiin tärkeitä maaleja heti alkuun ja sitä kautta uusi usko omaan tekemiseen.

-  Tänään mentiin rohkeammin ja räväkämmin tilanteisiin ja kamppailuihin ja sitä kautta pystyttiin puolustamaankin paremmin.

Voitto nosti SaiPan tasapisteisiin yhdessä Lukon ja JYPin kanssa. Kukistus oli muutenkin SaiPalle erityisen tärkeä, kuten oli tappioputken katkaiseminenkin. Tasaisessa keskikastissa kilpailu on tiukkaa ja yksi voitto tai tappio voi heilauttaa sijoitusta monta sijaa.

SaiPa kohtaa seuraavaksi kotihallissaan tiistaina liigassa kolmantena majailevan Kuopion KalPan. JYP matkustaa samana päivänä Helsinkiin  sarjakärki Jokereiden vieraaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle