Länsirannikon parissa pisteet tasan

Marko Anttila ratkaisi TPS:lle voiton voittomaalikilpailussa.
Tammikuun tasauksen toisesta osaottelusta muodostui maalijuhla, joka huipentui dramaattisten vaiheiden jälkeen vasta voittomaalikilpailussa. Kurinalaisesta puolustuspelistä ei ollut tietoakaan, mutta maalirikas vuoristorata oli taatusti vajaan kuuden tuhannen paikalle saapuneen silmäparin mieleen.

TPS tuli otteluun vahvasti ja meni jo kahden maalin johtoonkin, mutta kurittomuus ja typerät jäähyt toivat Lukon pikkuhiljaa otteluun mukaan. Kolmannen erän alussa Lukko karkasi jo tavoittamattoman tuntuiseen johtoon, mutta kotijoukkue löysi vielä ylimääräisen vaihteen ja tasoitti ottelun vain 19 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Oli kuitenkin todella lähellä, että täysi pistepotti olisi matkannut Raumalle, sillä Lukon purkukiekko osui tyhjän TPS-maalin tolppaan vain hetkeä ennen tasoitusta.

Ottelun kulku muistutti paljolti perjantain ensimmäistä kohtaamista. Tällä kertaa osat vain vaihtuivat.

- Aika prikulleen toisin päin toteutettuna meni käsikirjoitus. TPS oli ensimmäisessä erässä selvästi valmiimpi otteluun, peli tasoittui sen jälkeen ja lopussa nähtiin kotijoukkueen oiva kiri, joka vei aina voittomaalikilpailuun asti, jonka kotijoukkue ansaitusti voitti. Värikkäät pelit tuossa pelasimme ja ihan hauska hokitapahtuma tämä tänäänkin oli, totesi Lukon päävalmentaja Risto Dufva.

Tappiosta huolimatta Lukko-luotsi näki ottelussa myös positiivisia puolia.

- Eipähän meitä syytetä ainakaan robottikiekosta ja meidän orastava maalinteko-ongelmamme on nyt ratkennut. Kahden päivän saldo on se. Mutta niin kuin elämässä käy, niin sitten on jotain muita ongelmia tilalla. Ongelmien määrä kuitenkin pysyy vakiona, naurahti Dufva.

Taiston tauottua TPS:n päävalmentaja Juha Pajuoja oli tyytyväinen pisteistä, mutta totesi myös, että ottelu ei pysynyt valmennuksen näpeissä.

- Jos joskus peli on valmentajan käsissä, niin tämä oli kaukana siitä. Pelasimme todella kurittomasti. Kun katsoo viittä ensimmäistä jäähyä, niin kaikki oli aivan turhia jäähyjä. Tuntui, että homma karkaa käsistä. Pelasimme ensimmäisen erän hyvin ja toisen myös, mutta tämä peli osoitti sen, ettei koskaan kannata luovuttaa. Meillä on pari aikaa kuumaa kaveria maalintekovoiman suhteen, Marko Anttila ja Brian Willsie, he ovat olleet vaarallisia. Kaiken kaikkiaan tärkeät kaksi pistettä.

Tasaisesta väännöstä hurlumhei-kiekkoon

Avauserä oli heti ensi potkuista lähtien melko lailla TPS-merkkinen, Lukon jäätyä pahasti telineisiin lähdössä.  Lukon puolustajat onnistuivat ottamaan perjantaina TPS-hyökkääjiltä tilan ja ajan pois, mutta tänään vastaavasta ei ollut tietoakaan avauserässä.

TPS:n pyöritys tuotti tulosta vajaan viiden minuutin pelin jälkeen, kun Miikka Tuomainen iski kiekon väkisin kolmannesta reboundistaan lopulta verkon perukoille. Ensimmäisestä takaiskusta ehti kulua vain reilu minuutti, kun Petri Vehanen pääsi kaivamaan kiekon toistamiseen selkänsä takaa. Tällä kertaa maalintekijänä kunnostautui Anttila, joka käytti hyödykseen Lukon puolustuspaketin romahtamisen tuoman tilan hyväkseen. Anttila ajoi röyhkeästi maalille, harhautti tyylikkäästi Vehasen jäihin ja siirsi kiekon tyhjään maaliin.

Peli oli hyvin kotijoukkueen hallussa, mutta kurittomuutta heijastelleet jäähyt avasivat Lukolle paikan iskeä. Lopulta Jarkko Hattusen hyökkäyspään jäähy kostautui, kun Justin Azevedo heitti ylivoimalla Tommi Kovasen viivavedosta kimmonneen reboundin ohi Atte Engrenin.

Toista erää leimasi kummallinen, odottava tunnelma. Peli aaltoili melko tasaisesti päästä päähän, mutta kumpikaan joukkue ei pystynyt ensimmäisen viidentoista minuutin aikana ottamaan kunnon otetta pelistä.

Suvantovaihe alkoi kuitenkin hälvetä erän loppua kohden, kun Lukko otti hallinnan. Jäähyt olivat jälleen ratkaisevassa osassa sillä TPS:n ollessa jo alivoimalla Marko Virtalan purettua kiekon katsomoon, otti maalivahti Engren oman alueensa haltuun väärin ottein ja TPS-vahdille tuomittiin kaksiminuuttinen hänen kampitettuaan Teemu Nurmen.

Kahden miehen alivoimaa TPS ei enää kestänyt ja juurikin edellisessä tilanteessa uhrina ollut Nurmi sai kunnian tasoittaa pelin Harri Tikkasen vedosta syntyneestä reboundista.

Kolmas erä olikin sitten puhdasta maali-ilottelua. Lukko karkasi heti erän alussa johtoon Jerry Ahtolan maalilla ja muutamaa minuuttia myöhemmin jo ratkaisevan tuntuiselle kahden maalin karkumatkalle, kun Azevedo tarjoili kahdella yhtä vastaan hyökkäyksen päätteeksi Filip Riskalle avopaikan, josta ei voi erehtyä. Riska laukoikin kiekon suoraan syötöstä ohi voimattoman Engrenin.

Lukon maalien jälkeen ottelu lamaantui useaksi minuutiksi ja molemmat tuntuivat vain pelailevan kellosta loputkin pois. Viitisen minuuttia ennen loppua TPS sai vielä uutta eloa, kun Niko Karhu pääsi lapioimaan maalinedustalta uransa avausmaalin.

Viimeinen niitti näytti tulevan vain minuuttia myöhemmin, kun Ahtola onnistui toistamiseen. Puoltatoista minuuttia myöhemmin TPS ilmoittautui vielä kerran mukaan leikkiin, kun puolestaan Tom Preissing onnistui ensimmäisen liigamaalinsa teossa. Amerikkalaispuolustajan matala veto painui kaukaa ohi Vehasen, joka oli pahasti maskissa, eikä nähnyt laukausta. TPS painoi päälle vimmatusti  ja kova työ sai palkintonsa, kun Willsie onnistui viimeistelemään b-pisteiden välistä tasoituksen.

Anttila ratkaisijana

Jatkoaika ei siis ratkaisua tuonut, mutta Lukko tarjosi omalla jäähyilyllään turkulaisilla ratkaisunpaikat. Kumpikaan jatkoajan ylivoimista ei kuitenkaan tuonut edes kovinkaan vaarallisia paikkoja, joten ratkaisu siirtyi voittomaalikilpailuun.

Voittomaalikilpailuun TPS teki yllättävän taktisen vedon heittämällä varamaalivahti Ville Hostikan tolppien väliin. Hostikka torjui Josef Strakan yrityksen ja Nurmen ampuessa ohi sekä TPS:n Marko Virtalan ja Anttilan onnistuessa jäivät pisteet Turkuun.

Kolmannen erän lopun rangaistukset jatkuivat jatkoajalle asti, joten suurin osa siitä pelattiin täysin viisikoin. Pajuojan mukaan jatkoaika oli loistava esimerkki siitä, miten joukkue lipsui valmennuksen otteesta.

- Jos jatkoajalla ainoa mitä valmentaja pyytää pelaajilta on se, että pelaajat tekevät paitsion, niin sitäkään me emme saaneet aikaiseksi, jotta olisimme saanet boksin tyhjäksi ja 4-3 tilanteen päälle. Kaikki kyllä nyökytti vaihtoaitiossa, että ”tehdään paitsio”, mutta kukaan ei osannut edes sitä tehdä. Me kyllä yritimme ja otteluvalvoja ehkä pystyy sen myöntämäänkin, että siellä oli viiden metrin paitsio, joka jäi viheltämättä.

- Ikävä kyllä näin. Yritystä kyllä oli ja totetuskin oli ok, mutta tuomari ei sitä nähnyt, tokaisi otteluvalvoja Samuli Hietarinta.