Tylsä ilta noudatti tuttua kuviota

Marko Anttila ratkaisi TPS:n ja JYPin nyhjäyksen.
Turkuhallin torstainen yleisömäärä oli kaukalotapahtumille oiva peilikuva. 5813 katsojaa todisti varsin vaisua kiekkoiltaa, joskin viihdearvon käyrä oli paikallaolijoiden onneksi nouseva. Pisteet vei lopulta voittomaalikilpailun jälkeen TPS lukemin 3-2.

TPS ja JYP eivät torstaina innostuneet järjestämään kovinkaan kummoista kiekkonäytelmää. Ponneton avauserä jäi yleisön onneksi ottelun vaisuimmaksi, mutta eivät loput 45 minuuttiakaan tarjonneet syyskauden mieleenpainuvinta jääkiekkoa.

- Ensimmäinen erä oli molemmilta tunnusteleva. Tuli kyllä sellainen olo, että joulu on edessä, JYPin päävalmentaja Jyrki Aho pohti ottelun jälkeen.

TPS:n peliä sekoittivat osaltaan kokoonpanomuutokset, joita turkulaiset joutuivat tekemään pienen pelaajakadon vuoksi.

- Nihkeä peli. Meillä oli vaikeat lähtökohdat kokoonpanopuolella. Hyökkäysvoima oli vähissä ja ykkösketju pelasi sellaista 20:ta minuuttia, TPS-luotsi Juha Pajuoja taustoitti.

Ensimmäinen erä jäikin maalittomaksi ja ottelun avausosumaa saatiin odotella lähes puoli tuntia. TPS-kapteeni Ville Vahalahden maalipaikka sai JYP-vahti Joni Myllykosken jättämään kiekon verran tilaa maalin oikeaan yläkulmaan. Osuman viimeisteli turkulaisten NHL-puolustaja Kevin Shattenkirk.

Kuparisen rikkoutuminen piristi peliä ja toisen erän puolivälin TPS-ylivoima tarjosi isännille mahdollisuuden turvata johtoaan. Tero Koskiranta saikin yrittää maalintekoa puolityhjään verkkoon, mutta JYPin Kristian Näkyvä torjui kiekon. Pakki maksoikin tilanteesta kovan hinnan, sillä leukatorjunnan jäljiltä verta valunut Näkyvä joutui jättämään ottelun kesken. Myöhemmin Näkyvä esiintyi Turkuhallin käytävillä turvonneilla kasvoilla, mutta ilmeisesti ilman suurempia vammoja.

Kaukalon puolella alkoi vieraiden nousu ja JYP iski kaksi seuraavaa maalia. Ensimmäisen petasi Cory Quirk, joka voitti kulmaväännössä Henri Tuomisen ja antoi hyvän syötön maalia kohti nousseelle Jari Jääskeläiselle. Hyökkääjä pääsikin yllättämään 29 kertaa torjuneen Antero Niittymäen. Hurrikaanipaitojen johtomaali ajoittui vasta kolmannen erän puolelle ja nimensä lehteen värkkäsi kulmasta maalille pujahtanut Ramzi Abid.

JYPin johto ei kestänyt

Kahta ensimmäistä erää selkeämmin JYPin hallitsemaksi osoittautunut kolmas 20-minuuttinen ei tarjoillut TPS:lle liiemmin maalipaikkoja. Kotijoukkueen huipputilanteet olivat tasaviisikoin muutenkin vähissä, sillä vajaavoimainen hyökkäys ei kyennyt horjuttamaan vieraiden jykevää puolustusta.

Palloseura ottikin kolmannen erän laukaustilastossa käkeen selkein 7-20-numeroin, mutta onnistui silti ohittamaan Myllykosken vielä toistamiseen. Asialla oli Corey Locke, joka teki kauden neljännen maalinsa aivan JYP-maalin oikeaan alakulmaan kolahtaneella maanuoliaisella. Maalipaikan taustalla oli Vahalahden vauhdikas laitanousu, johon laiturin vapautti kakkossyötön kirjauttanut Hannu Pikkarainen.

- Toisen erän alussa TPS oli parempi, me sitten taas niskan päällä jälkimmäisellä puolikkaalla. Kolmas erä puolestaan oli meiltä paras. Pelasimme viidellä viittä vastaan paremmin ja TPS sai muutaman paikan ylivoimalla. Saimme tietenkin maalistamme lisävirtaa, Aho analysoi.

Pajuoja oli samaa mieltä.

- Toisen erän alku oli meidän, mutta jälkimmäisellä kympillä ja kolmannen erän alussa tuntui, että luisumme pelistä pois. Joukkueessa on kuitenkin hyvä usko. Tuntuu siltä, että vastustajalla ei ole väliä, vaan joukkue uskoo silti nousuun takaa-ajoasemastakin.

JYP onnistui luomaan paikkoja varsinaisen peliajan loppuhetkille asti ja piti paineen turkulaisten kenttäpäädyssä. Muun muassa Lars Eller ja Ossi Louhivaara olivat lähellä iskeä voittomaalin, mutta TPS:n pelasti maalin ohi suuntautunut ohjaus. Myöhemmin pulssia nostatti Mikko Kaltevan viivalaukaus, joka otti matkan varrella kimmokkeen päätyen silti Niittymäen hanskaan.

2-2-tasatilanteessa pisteet menivät jakoon ja yhden bonuspojon saaja löytyi vasta voittomaalikilpailusta. Viiden minuutin jatkoajalla paikkoja sateli molempiin päätyihin, mutta kumpikaan maalivahti ei enää antautunut.

- Jatkoaika oli sellaista yleisöön menevää kiekkoa - 2-1-hyökkäyksiä ynnä muuta. Molemmat totesivat, että "rallatellaan tässä nyt joulun kunniaksi", Aho totesi.

Voittomaalikilpailun tulos oli tuttu jo TPS:n ja JYPin tämän kauden aiemmista kohtaamisista. Torstaina kyse oli joukkueiden kolmannesta kohtaamisesta ja kolmannesta kerrasta, jona TPS nappasi lisäpisteen tililleen voittomaalikilpailun kautta.

Kolme ensimmäistä laukojaparia eivät onnistuneet maalinteossa kertaakaan ja ratkaisijaksi nousi mustapaitojen kultakypärä Marko Anttila. Kaksimetrinen laitahyökkääjä teki poikkeuksen vallinneeseen trendiin ja harhautusten sijaan päätti yrityksensä rannelaukaukseen.

- Totesimme että hän oli siinä ehtinyt levätä jo tarpeeksi. Lisäksi hän on rightin pelaaja hyvällä laukauksella. Siinä kävi moni jo yrittämässä pieniä kikkoja, joten laitoimme laukojan kehiin, valotti TPS:n Pajuoja.

Lisäpiste oli TPS:lle sijoituksen kannalta arvokas, sillä joukkue nousi Lukon ohi sijalle 11. Raumalaiset tosin voivat rästiottelunsa avulla nousta ensi torstaina uudelleen tammikuun tasausvastustajansa edelle. JYP puolestaan säilytti sijoituksensa ja majailee joulun ajan sarjataulukon kolmospaikalla.