Kummalle aikainen joululahja?

LIIGA / Ennakko
Stephen Dixon johtaa Ässien vaarallisinta ketjua.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Porilaisyleisölle tarjoillaan SM-liigakiekkoa vielä kertaalleen ennen siirtymistä joulutauolle. Ässät saa vierakseen sarjassa toiseksi viimeisenä majailevan Pelicansin. Molemmat joukkueet kaipaavat kipeästi lisäpisteitä taistelussa pudotuspelipaikoista.

Kumpikin joukkueista palasi maajoukkuetauolta voitokkaissa tunnelmissa. Ässät kävi hakemassa Tapparasta arvokkaan vierasvoiton lukemin 1-4. Patapaitojen suurimpina sankareina toimivat kolme maalia iskenyt Stephen Dixon sekä maalivahti Antti Raanta.

Pelicans sen sijaan kasvatti voittoputkensa kahden ottelun mittaiseksi, kun se päihitti kotikaukalossaan HPK:n voittomaalikilpailun päätteeksi. Voiton arvoa nostaa se, että lahtelaiset nousivat loppuminuuteilla kahden maalin karkumatkalta vielä tasoihin.

Viime otteluiden voitoista huolimatta joukkueiden otteet olivat kaikkea muuta kuin vakuuttavia. Ässät iski avauserässä tarvittavat osumat, kun Tapparan tauko SM-liigaotteluista venähti ensimmäisen erän puolelle. Jälkimmäiset erät taas sujuvat vahvasti kirvesrintojen hallinnassa ja patapaitojen onkin kiittäminen pisteistä maalivahti Raantaa.

Pelicans oli vaikeuksissa kaksi erää hämeenlinnalaisten kanssa, mutta onnistui loppuhetkillä kääntämään kamppailun edukseen maalivahti Jere Myllyniemen vahvojen esitysten edesauttamana.

Ylivoiman vaikeus

Tilastojen valossa lienee selvää, että torstaina ei ole luvassa pakkopelin juhlaa kummankaan joukkueen osalta. Vastakkain on SM-liigan huonoin ja kolmanneksi huonoin ylivoimapeli. Pelicans pitää perää ja porilaiset ovat iskuetäisyydellä kolmanneksi viimeisellä sijalla.

Ässien ylivoima on ollut karmeaa katseltavaa käytännöllisesti katsoen kahden kauden ajan. Tiistainen Tappara-ottelu ei yhdestä pakkopelimaalista huolimatta lupaa parempaa, sillä jo kiekon ylöstuonti tuotti tarpeeksi vaikeuksia Karri Kiven suojateille. Osa voisi kyseenalaistaa myös Tapio Sammalkankaan paikan ylivoimaviisikossa.

Pelicansin tilanne ei ole yhtään sen parempi, sillä pussinokkien peli on ollut läpi kauden sekaisin ylivoimaa myöten. Pelicans-luotsi Kai Suikkanen ei ole onnistunut rakentamaan edes välttävää ylivoimakuviota, joilla lahtelaiset olisivat voineet kääntää otteluita edukseen.

Jos ja kun molempien pakkopeli jatkuu tähän asti nähdyllä tasolla, ottelun ratkaisuksi nousseekin peruspelaaminen. Ässien osakkeet ovat tässä suhteessa korkeammalla, sillä patapaitojen peli on toiminut ylivoimaa lukuun ottamatta kelvollisella tasolla. Suurin ongelma Ässillä on ollut maalinteko, joka on kasautunut muutamien pelaajien harteille.

Myös lahtelaisilla on ollut sama ongelma, sillä maaliverkon heiluttaminen on tähän asti ollut Radek Smolenakin taakkana. Tšekkihyökkääjän siirrytyminen kevätkaudeksi Venäjälle tarkoittaa sitä, että Pelicansin hyökkäyksessä on tarjolla rooli uudelle ratkaisijalle.

Kokoonpanot

Ässien sairastupa jatkaa tyhjentymistään, kun Veli-Matti Savinainen palasi kaukaloon Tapparaa vastaan. Torstaina patapaitojen tulosyksiköstä on kuitenkin yksi poissa, sillä Joel Armia on nuorten maajoukkueen mukana. Armian paikan nappaa Daniel Brodin. Nelosketjuun puolestaan nousee Patrik Moisio. Ässäpuolustuskin kokee yhden muutoksen, sillä Tommi Taimi hyppää kaukaloon korvaamaan Miko Malkamäen.

Jesse Joensuu, Nico Aaltonen ja Sami Lähteenmäki ovat yhä loukkaantuneiden listoilla.

Pelicansin sairaslista on synkkää luettavaa, sillä sivussa ovat varmasti Angelo EspositoJoni Isomäki, Jonas JunlandAntti JaatinenJamie McBain sekä tiistain HPK-ottelussa polvensa loukannut Pekka Jormakka.

Tämän lisäksi tiistain ottelun jätti kesken Danny Richmond. Myös Markus Seikola oli ottelusta sivussa sairastumisen vuoksi. KHL:n Torpedo Nižni Novgorodiin siirtynyt Smolenak ei ole enää lahtelaisten kokoonpanossa.

Seuraa Heitä

Janne Tavi #40 | Karlskoga

Laitahyökkääjä

Kuusi osumaa tällä kaudella iskeneen nuorukaisen läpimurtoa on odotettu jo muutama vuosi, mutta lopullista nousua SM-liigapelaajien aateliin ei ole nähty. Nyt jos koskaan Pelicans tarvitsee laitahyökkääjältä onnistumisia.

Dragan Umicevic #84 |

Oikea laitahyökkääjä

Löysi yhteisen sävelen Michael Ryanin ja Stephen Dixonin kanssa edellisessä ottelussa. Taitava ruotsalainen ei hurmaa vauhdillaan, mutta tuonee varsinkin patapaitojen ylivoimapeliin uutta osaamista.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

» Lähetä palautetta toimitukselle