SaiPa jälleen Kuopiossa – Kasperi Kapanen debytoi

LIIGA / Ennakko
Kuva © Teemu Soini teemu.soini@jatkoaika.com
Savossa lähdetään joulutauolle torstai-illan kotipelin jälkeen. KalPan vieraaksi saapuu jo kauden kolmannen retkensä Niiralan monttuun tekevä SaiPa. Suuren yleisön katseet kohdistuvat vasta 16-vuotiaana liigadebyyttinsä tekevään kolmannen polven pääsarjakiekkoilijaan Kasperi Kapaseen.

KalPa ja SaiPa ovat olleet tällä kaudella vastakkain kolmesti. Kaikki kohtaamiset pelattiin lokakuun aikana ja näissä lappeenrantalaiset olivat niskan päällä. SaiPan trendi oli nousujohteinen. Ensimmäisestä ottelusta irtosi piste, toisesta voittomaalikilpailuvoiton tuomat kaksi pistettä ja kolmannesta voitto varsinaisella peliajalla.

Torstai-iltana SaiPa yrittää kasvattaa voittoputkensa kolmen ottelun mittaiseksi. Sputnikit lähtivät maajoukkuetauolle niukalla voitolla Kärpistä ja nappasivat tiistai-illan kotipelistä täyden pistepotin Ilveksen kustannuksella. SaiPan 32 ottelusta nappaamat 58 pistettä oikeuttavatkin sarjan kakkospaikkaan.

KalPa puolestaan on pelannut ottelun SaiPaa enemmän, mutta saalistanut kaksi pistettä vähemmän. Nelossijalla majaileva savolaisryhmä on saalistanut neljästä edellisestä pelistä vain neljä pistettä. Tauon jälkeisessä pelissä joukkue taipui Kärpille Raksilassa lukemin 4-2.

Tukahduttaako SaiPa jälleen savolaiset?

SaiPan pelitapa on tällä kaudella tehonnut KalPaan. Lappeenrantalaiset ovat osanneet tukkia keskialueen erinomaisesti ja päässeet tylsyttämään KalPan pelin avaamista tehokkaasti. Kuopiolaisten organisoidut hyökkäykset ovatkin olleet suhteellisen harvassa SaiPaa vastaan.

Kilpipaitojen pitäisikin käyttää hyökkäyksissä useampia variaatioita. Pelin nopeampi kääntäminen hyökkäyssuuntaan korostuu juuri SaiPan kaltaista tiivistä puolustusta vastaan. Savolaisille tyypilliset hitaat lähdöt yhtenäistä ja hyvin liikkuvaa puolustusta vastaan johtaa helposti kiekonmenetysten kautta vastahyökkäyksiin.

SaiPa on tällä kaudella totuttu näkemään liikkuvana ja aktiivisena joukkueena, jolla venymiskykyä löytyy. Maalinteko on kuitenkin tuottanut usein hankaluuksia, eikä KalPankaan viimeistelyä voi sanoa tehokkaaksi. Odotettavissa onkin tasainen ja suhteellisen vähämaalinen taisto, jossa ei tarvitse säästellä. Liiga kun jää viikon mittaiselle joulutauolle illan kamppailujen jälkeen.

Illan seuratuin pelaaja lienee Kasperi Kapanen, joka tekee 16-vuotiaana liigadebyyttinsä. Alkukauden A-junioreissa pelannut kolmannen sukupolven pääsarjakiekkoilija pääsee heti Artturi Lehkosen paikalle KalPan ykkösketjuun. Lehkosen lisäksi myös Juuso Riikola on nuorten maajoukkuekomennuksen vuoksi kokoonpanosta sivussa.

Näiden lisäksi KalPalla toipumislomalla jatkaa Sami Kapanen, joten ennakoitua isä-poika – yhdistelmää ei ainakaan vielä tässä vaiheessa kaukalossa nähdä. Myös Pauli Levokari on savolaisten vahvuudesta edelleen poissa. SaiPalta tiistain ottelusta puuttuivat Ville Paalanen, Lauri Taipalus ja Ville Koho. Kapteeni Kohon paluu kaukaloon voi olla mahdollinen jo Kuopiossa.

Seuraa Heitä

Jussi Timonen #46 |

Puolustaja

Vastikään peräti neljän vuoden jatkosopimuksen KalPan kanssa tehnyt Timonen on pelin näkymättömiä raatajia. Ei paistattele suurissa otsikoissa, mutta hoitaa oman ruutunsa varmasti illasta toiseen.

Jaakko Rissanen #28 | KalPa

Keskushyökkääjä

KalPa-kasvatti vietti kolmen pisteen iltaa tiistaina. Muutaman vuoden takainen B-junnujen SM-sarjan pistepörssivoittaja on löytänyt "vieraalla maalla" tehot myös miesten tasolla.

Kasperi Kapanen #42 | St. Louis

Laitahyökkääjä

Kapasen ensi piirrot liigajäillä tulee monien mielestä hieman liiankin nopealla aikataululla. Pärjääkö vielä miesten tasolla?

Viimeisimmät ottelut, TOP5

KalPa M S P
1.Adam Masuhr 2 2 4
2.Joonas Riekkinen 1 2 3
3.Tommi Miettinen 1 1 2
4.Sakari Salminen 1 1 2
5.Artturi Lehkonen 0 1 1
SaiPa M S P
1.Stefano Giliati 1 1 2
2.Markku Flinck 0 1 1
3.Brian Salcido 0 1 1
4.Anssi Löfman 1 0 1
5.Roberts Jekimovs 1 0 1

» Lähetä palautetta toimitukselle