Runneltu SaiPa horjuttamaan savolaisia

LIIGA / Ennakko
Craig Smith oli debyytissään tehokas.
Kuva © Atte Rissanen - http://atterissanenphotography.com
Kuopion perjantai-illan liigakamppailussa ei ole kuin yksi ennakkosuosikki. Loukkaantumissuman kanssa painivalle SaiPalle ei ole ennakkoon paljon luvassa, vaikka uusi NHL-apu Cory Emmerton debytoinee lappeenrantalaisten riveissä.

KalPan ja SaiPan peliesitykset ovat vieneet joukkueita viime kamppailuissa eri suuntiin. Kuopiolaiset seilaavat kolmen ottelun voittoputkessa, jonka aikana KalPa on heilutellut vastustajiensa verkkoa peräti 15 kertaa. Edellisen kerran lauantaina kaukalossa esiintynyt KalPa löytyy sarjataulukosta riviltä neljä.

Hyvän alkukauden ansiosta lappeenrantalaiset roikkuvat sarjataulukossa kuudentena, mutta suunta on ollut pahasti alaspäin. SaiPan kauden ensimmäiset kuusi peliä toivat viisi voittoa, jonka jälkeen aikakirjoihin on merkitty vain tappioita. Kuluneen viikon ainoassa ottelussa Lukko oli Kisapuistossa niukasti parempi.

Kestääkö SaiPan kokematon puolustus?

SaiPan tappioputkelle on helppo hakea ainakin yksi syy – loukkaantumiset. Joukkueen riveistä on puuttunut useampi runkopelaaja niin puolustuksesta kuin hyökkäyksestäkin. Lukkoa vastaan poissa olivat muun muassa Kuopiosta juuri kauden alla Lappeenrantaan siirtynyt ja kultakypärää kantanut Jaakko Rissanen sekä joukkueen paras maalintekijä Robert Jekimovs.

Lisäksi hyökkääjät Ville Paalanen ja Mark Lee eivät lokakuun puolella pelaa. Puolustuksesta poissa ovat ainakin Per Savilahti-Nagander ja Mikko Pukka. Brian Salcidon ja Antti Bruunin pelikunto lähenee, mutta Kuopion peli voi tulla molemmille liian aikaisin. KalPalta kokoonpanosta puuttuu hyökkäystrio Sami Kapanen, Jukka Voutilainen ja Jasse Ikonen.

Loukkaantumiset ovat väistämättä vaikuttaneet SaiPan peliin. Sputnikkien maalinteko ja ylivoimapelaaminen ovat olleet ratkaisijoiden puuttuessa hankalaa, eikä alkukauden vauhtihurmastakaan ole kuin rippeet jäljellä. Lisäksi joukkueen kiekollisessa pelissä on sattunut paljon virheitä ja etenkin kovan paineen alla hyökkäyksiin lähdöt ovat olleet riskialttiita ja vaivalloisia.

SaiPan ongelmakohdat eivät vaikuta lupaaville, kun vastassa on aktiivisesti karvaava KalPa. Savolaisten kiekolliseen antama paine on tuonut vastustajille vaikeuksia ja KalPalle voittoja. Kuopiolaisten viimeisissä peleissä onkin nähty viime kaudelta tuttua, sulavasti luistelevaa KalPaa. Myös alkukaudella kangerrellut avauspelaaminen on mennyt huomattavasti eteenpäin.

Ja jos SaiPa on kärsinyt maalinteon ja ylivoimapelin ongelmista, ei samaa voi sanoa KalPasta. Tapparaa vastaan kilpipaidat iskivät kuudesti, joista puolet syntyi ylivoimalla. KalPa löytyykin ylivoimatilastosta toiselta sijalta. SaiPa puolestaan on saman taulukon kahdestoista.

Smith vs. Emmerton

Lisämausteensa otteluun tuovat joukkueiden NHL-vahvistukset. KalPan Craig Smith debytoi lauantaina Tapparaa vastaan ykkösketjun sentterinä ja muodosti välittömästi Sakari Salmisen ja Ossi Saarisen kanssa tehokkaan kentällisen. Smithin saldo oli 2+2, vaikka mies pelasi ottelun lainavarusteilla.

SaiPa naarasi rapakon takaa myös sentterin, kun Detroitissa viime kaudella 71 ottelua pelannut Cory Emmerton saapui paikkaamaan pelaajapulaa. Hyökkääjä saapui Lappeenrantaan torstaina ja on luultavasti kokoonpanossa jo Kuopiossa. Aikaeron rasitukset saattavat kuitenkin vielä näkyä kanadalaisen jaloissa.

Kokonaisuudessaan vaakakuppi kallistuu ennakkospekuloinnissa selvästi KalPan kannalle. On kuitenkin muistettava, että SaiPa on tällä kaudella pelannut huomattavasti paremmin vieraspeleissä kuin kotonaan. Sekä SaiPa vieraissa että KalPa kotona ovat saalistaneet pelaamissaan kuudessa ottelussa 13 pistettä.

Viime kaudella KalPa voitti kaikki keskinäiset kohtaamiset, miten käy tämän sesongin avauksessa? Ottelun häviäjällä on joka tapauksessa mahdollisuus pikaiseen revanssiin, kun joukkueet kohtaavat heti lauantaina Lappeenrannassa.

Seuraa Heitä

Simo-Pekka Riikola #38 |

Puolustaja

KalPan sopimuspelaajan lainapaperia jatkettiin maajoukkuetaukoon saakka. On tuonut SaiPan takalinjoille kiekollista osaamista ja saalistanut neljässä ottelussa tehot 1+2.

Kalle Kerman #21 |

Laitahyökkääjä

Uran sadas liigamaali Tapparaa vastaan maistui kokeneelle hyökkääjälle. Paikkoja on ollut useampaankin osumaan, mutta ruuti on toistaiseksi ollut kostean puoleista.

» Lähetä palautetta toimitukselle