Löytääkö Ilves aseet Eric Perrinin pysäyttämiseen?

LIIGA / Ennakko
Nähdäänkö JYP-tuuletuksia perjantaina Tampereella?
Kuva © Jarno Hietanen
Onko Ilves-puolustus riittävän tiivis ja liikkuva vaikeuttaakseen vierasjoukkueen aktiivista hyökkäystyöskentelyä? Vai pääseekö jyväskyläläisten ykkössentteri huseeraamaan edelliskauden tavoin ja ratkaisemaan ottelun? Entä olisiko Rich Peverleyn aika ottaa roolia joukkueensa viemiseksi kohti kolmea pistettä?

Kotijoukkue Ilvekselle on tulossa työntäyteinen ja vaikea viikonloppu, kun se kohtaa kahdesti JYPin. Otteluista ensimmäinen pelataan perjantaina Hakametsässä, lauantaiksi joukkueet puolestaan matkaavat Jyväskylän Hippokselle. Sarjaohjelma on heittänyt Ilvekselle vastaan ainakin tilastojen valossa lähes pahimman mahdollisen vastuksen, sillä jyväskyläläiset ovat hallinneet joukkueiden kohtaamisia ylivoimaisesti. Esimerkiksi kaudella 2011-2012 joukkueiden kaikki neljä keskinäistä ottelua päättyivät JYPin voittoon. Vaikka lukemisen valossa ei JYP-ylivoimaa ole voinut tilastoida, niin kaukalossa ylivoima on ollut miltei aina selkeää. Jyväskyläläiset ovat dominoineet kohtaamisia, eikä Ilves ole oikein saanut omaa peliään kulkemaan.

Loistavaa maalivahtipelaamista, tarkkaa puolustusta

Perjantai-illan vierasjoukkue JYP perustaa pelaamisensa hyvään maalivahtipelaamiseen. Sen molemmat vahdit, Tuomas Tarkki ja Joni Myllykoski, ovat SM-liigan eliittiä. Tarkki on pelannut 9 ottelua torjuntaprosentilla 92.77, ja Myllykoski vastaavasti kahdessa ottelussa 96.71. Jälkimmäisen tilastoa tosin himmentää otteluiden pieni lukumäärä.

Jos voi JYP ylpeillä maalivahtiosastollaan, niin ei haudata sen puolustuksenkaan ansioita. Joukkue on ollut tasaisen vahva puolustukseltaan niin pisteiden kuin tehotilastonkin osalta. Kristian Näkyvä johtaa SM-liigan puolustajien pistepörssiä, ja koko puolustajakaarti on kahta pelaajaa lukuun ottamatta tehotilastossa positiivisella puolella Mikko Kaltevan johdolla, joka puolestaan pitää tuon tilaston valtakunnallista kolmospaikkaa lukemin +7. Tässä kohtaa kannattanee mainita SM-liigan tehotilastoa johtavan JYP-hyökkääjä Petr Hubacekin nimi.

Ilveksen ongelmana maalinteko täysin kentällisin

Kotijoukkueen suurimmaksi ongelmaksi kaukalossa on tälläkin kaudella osoittautunut maalinteko. Viimeksi HIFK:ta vastaan vastustajan – yllätys, yllätys – maalivahdista, Joni Ortiosta, leivottiin kentän paras pelaaja. Vaikka joukkueen valmennuskaksikko Raimo HelminenVesa Viitakoski ovatkin saaneet joukkueensa pelaamaan suoraviivaisemmin maalia kohti, niin kovin vaikeaa – joskus jopa tuskallista – on maalien tekeminen ollut kotijoukkueelle.

Vaan jos maalinteko on ollut yhä edelleen Ilveksen heikkous, niin ylivoimapelaamiseen on saatu aikaan melkoinen muutos. SM-liigan heikoin ylivoimajoukkue on tehnyt täyskäännöksen ja alkanut paukuttaa maaleja kovaan tahtiin. Erityisesti joukkueen loukkaantumisten vaivaamasta puolustuksesta on tullut yli 25 minuuttia joka pelissä urakoivien Jyrki Jokipakan (2+5) ja Ville Koistisen (3+2) johdolla piikki vastustajien lihaan.

Löytääkö Ilves JYPin heikon kohdan?

Jyväskyläläisten kausi alkoi varsin hyvin, kahdeksan ensimmäisen ottelun joukkoon se sai seitsemän voittoa, ainoan pistemenetyksen tullessa TPS:lle Turussa. Kuitenkin juuri nyt on joukkueen otteissa ollut havaittavissa pientä otteen kirpoamista, kolme viimeistä ottelua ovat tuottaneet neljä pistettä, viimeksi Hippoksella TPS oli toistamiseen parempi voittomaalikilpailussa.

Pienestä taantumasta huolimatta JYPin kaataminen on osoittautunut vaikeaksi tehtäväksi myös tällä kaudella. Sen tehoketju Petr Hubacek – Eric Perrin Ramzi Abid ketju on vienyt vastustajaa kuin vastustajaa ratkaisten otteluita. Varsinkin viimeksi mainittu on todella ollut kovassa iskussa. Juuri tämän ketjun selkeä johtajuus voi tuoda voittojen vastapainona mahdollisuuden vastustajalle, myös Ilvekselle perjantaina Hakametsässä. Koska muiden ketjujen panos on jäänyt Perrinin johtamaa heikommaksi, niin tuon ketjun eliminointi toisi kotijoukkueelle voiton avaimet. Tosin helppoa se ei ole, mutta mahdollista toki.

Toinen iskun paikka kotijoukkueelle liittyy JYPin puolustukseen. Suurikokoista vieraspuolustusta ei pidä päästää liikkeelle, vaan sen avauspelaaminen pitää estää.

Ei vetopaikkoja Ilves-puolustukselle

Ilveksen tavoin myös JYP tullee kiinnittämään huomiota vastustajansa puolustuksen painostamiseen. Kotijoukkue ei nimittäin ole tunnettu parhaana joukkueena avaamaan peliään. Näin ollen myös Ilveksen päädyssä tultaneen näkemään aktiivinen, karvaava sekä taklaava vierasjoukkue. Niin ikään se – Ilves-puolustuksen tulivoiman tuntien – on varmasti käynyt läpi tamperelaisten ylivoimakuviot. Vetopaikoille pyrkivät Ilves-puolustajat on merkitty vahvalla punaisella värillä JYP-valmentaja Jyrki Ahon taktiikkataululle.

Seuraa Heitä

Erkki Rajamäki #18 |

Laitahyökkääjä

Tuoko Raju-Ekin paluu Tampereelle lisätehoja Ilves-hyökkäykseen?

Rich Peverley #17 |

Keskushyökkääjä

Aukeaako peli Hakametsän jäillä?

» Lähetä palautetta toimitukselle