Ortio ei pystynyt yksin kaatamaan Kärppiä

LIIGA / Raportti
Uusien NHL-apujen taiston vei perjantaina Kyle Turris.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Joni Ortion loistavasta vireestä huolimatta Helsingin IFK oli vailla mahdollisuuksia perjantai-illan kamppailussa Oulun Kärppiä vastaan.

Oulun Raksilassa nähtiin jälleen uusia NHL-apuja, kun Kärppien paidassa jäälle luisteli Ottawa Senatorsin hyökkääjä Kyle Turris. HIFK:n kilpilogoa kantoi puolestaan Dallas Starsin Stephane Robidas

Ottelu oli lopulta varsin fyysinen, mutta pelillinen anti jäi heikoksi suurelta osin HIFK:n esityksen takia. Kärpät oli joukkueista selvästi parempi.

– Tämä oli syksyn intensiivisin peli Raksilassa. Olen todella tyytyväinen meidän peli-ilmeeseen, Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta iloitsi ottelun jälkeen. 

HIFK:n päävalmentaja Pasi Sormunen ei vaikuttanut täysin maansa myyneeltä, vaikka joukkueen esitys olikin varsin surkea. 

– Meidän kiekollinen pelaaminen ei ole sillä tasolla millä sen pitäisi olla. Syöttöpeli ja valmius pelata ei tyydytä. Jotta nämä asiat toimisivat, jokaisen jätkän täytyy olla valmis pelaamaan, Sormunen totesi. 

Fyysistä peliä alusta alkaen

HIFK tuli otteluun vauhdilla hakien taklauksia hanakasti, mutta joukkueen kiekollinen pelaaminen oli pahasti hukassa. Ote siirtyi Kärpille sitä mukaa kun minuutit vähenivät pelikellossa. Kotijoukkue teki erässä lopulta kaksi näyttävää ja ansaittua maalia. 

Peli oli fyysistä, sillä taklauksia jaettiin puolin ja toisin paljon. Pieniä torikokouksia pidettiin siellä sun täällä. Helsinkiläisiä niissä edusti yleensä Ilari Melart

– Erän ensimmäinen puolikas oli meiltä ihan hyvää peliä. Sitten Kärpät sai maalien kautta paremman otteen peliin, HIFK:n Toni Söderholm kertasi ottelun jälkeen.

Toinen erä ei tuonut peliin mitään uutta. Myös HIFK pääsi yrittämään maalia ylivoimalla, mutta erikoistilanne ei tuottanut tulosta. 

Roope Talaja nousi erässä esiin ajamalla ensin Kärppien maalivahdin Johan Backlundin yli ja ottamalla heti perään tyhmän hyökkäyspään jäähyn. Maaleja erässä ei kuitenkaan nähty, mistä iso kiitos kuuluu helsinkiläisten maalia vartioineelle Joni Ortiolle.

Kolmannen erän alussa HIFK sai hieman otetta pelistä. Kärppien paras vire näytti jääneen pukukoppiin. Erän puolivälissä Eero Somervuoren helpohkosti vihelletty jäähy käänsi kuitenkin pelin kulun jälleen Kärpille, sillä oululaisten alivoima oli rautaa. 

Erän viimeisellä puoliskolla HIFK:n Robidasin maila osui toista NHL-vahvistusta Turrisia kasvoihin ja peli oli taputeltu siitä seuranneen rangaistuksen myötä.

Molemmat joukkueet onnistuivat vielä maalinteossa, kun Kärppien Ville Pokka avasi maalitilinsä SM-liigassa ja HIFK:n Lennart Petrel pilasi Backlundin nollapelin helsinkiläisten pelatessa ilman maalivahtia.  

Illan viimeisen maalin tekijä oli Kärppien Turris, jolle Juha-Pekka Haataja lahjoitti avopaikan. 

– Olisin voinut toki itsekin yrittää, mutta ajattelin että jos joku meidän jätkistä jaksoi lähteä tukemaan hyökkäystä niin se on suurinpiirtein varma maali, Haataja kertasi illan viimeistä osumaa. 

Valmentajat yksimielisiä Kärppien paremmuudesta

Kärpät oli helsinkiläisiä edellä pelin jokaisella osa-alueella. Ainoastaan maalivahtipelissä HIFK pystyi haastamaan Kärpät tasapäisesti, sillä HIFK:n Ortio oli ylivoimaisesti joukkueensa paras pelaaja.

Kärpät oli vastaiskuissaan terävä ja sai ottelussa ylivoimahyökkäyksiä harvinaisen paljon. HIFK:n suurimmat ongelmat olivat jälleen hyökkäyspäässä. Helsinkiläiset eivät saaneet käännettyä peliä hyökkäyspäässä maalia kohti ja siten maalipaikat jäivät uupumaan. 

Ottelun jälkeen valmentajat olivat varsin yksimielisiä oululaisten paremmuudesta. 

– Meidän peli oli luokatonta tänään ja toisaalta Kärpät pelasi erittäin hyvän ottelun, Sormunen kertasi. 

Kärppien käskyttäjä Aravirta suitsutti omiaan varsin maltillisesti. 

– Päästiin hyvin alta pois ja autettiin kiekollista pelaajaa. Sopivissa paikoissa kiekkokin pomppi meille hieman. Molemmilla oli maalipaikkoja, mutta olimme niissä tehokkaampia tänään, Aravirta iloitsi. 

Molemmat valmentajat olivat myös tyytyväisiä tuoreisiin NHL-apuihin. Niin Kärppien Turris kuin HIFK:n Robidaskin saivat kiitosta. 

– Hyvä startti Kylelta. Stabiilia peliä molempiin suuntiin. Tästä on hyvä ponnistaa eteenpäin, Aravirta totesi. 

– Robidas on erittäin ammattimainen kaveri. Vahva peli häneltä tänään, vaikka aikaero ja muu hässäkkä painaa varmasti, Sormunen kehaisi Robidasia. 

Joukkueet kohtaavat uudelleen heti lauantaina Helsingissä. HIFK:n Toni Söderholmilla oli selvät kuviot, mikä pitää muuttua seuraavaan peliin. 

– Erikoistilannepelaamiseen täytyy saada lisää terävyyttä. Sen lisäksi meidän täytyy miettiä, miten pääsemme paremmin vastustajan maalille. Siinä on se suurin työ, mitä yön aikana pitää tehdä. 


» Lähetä palautetta toimitukselle