Ei kahta ilman kolmatta?

LIIGA / Ennakko
TPS on tällä kaudella ollut JYPille ylitsepääsemätön este.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
TPS ja JYP ottavat mittaa toisistaan kolmatta kertaa tällä kaudella. Vaikka JYP on kuulunut koko kauden liigan kärkijoukkueisiin, niin TPS:ää se ei ole tällä kaudella vielä onnistunut voittamaan.

Vaikka sarjataulukon perusteella JYP on selvä suosikki, niin voimasuhteita tasoittaa joukkueiden viimeaikaiset trendit. TPS ei ole hävinnyt kotonaan sitten lokakuun 25. päivän, jolloin se hävisi 90-vuotisjuhlaottelussaan Ilvekselle. JYP on vastaavasti onnistunut voittamaan vain yhden viidestä viimeisestä vieraspelistään.

Molemmat joukkueet lähtevät torstain otteluun tappio niskassaan. TPS hävisi Helsingissä HIFK:lle lukemin 3-2. JYP puolestaan hävisi Espoossa 1-0. Yhteistä molemmille otteluille oli se, ettei kumpikaan torstai-illan taisteluparista ollut oikeastaan lähelläkään voittoa.

TPS:n huonojen vieraspelien sarja sai jatkoa paljolti aneemisen hyökkäyspelin johdosta. Vain turkulaisten ykkösketju Ville Vahalahti-Tero Koskiranta-Marko Anttila sai tasaisesti tilanteita aikaan.

JYP onnistui pitämään lukemat tasaisena puolustamalla hyvin mainion maalivahtinsa Tuomas Tarkin johdolla. Muutoin hurrikaanlauman pelistä puuttui tiistaina täysin juoni. Tästä kouriintuntuvin osoitus oli se, että tasakentällisin JYP ei onnistunut luomaan lainkaan vaarallisia maalipaikkoja.

TPS:llä aukkoja puolustuksessa

Ennakolta suurin ero joukkueiden välillä on puolustuspelissä. Vaikka JYP ei ole vieraissa voittoja kerännytkään, niin sen puolustuspakka pysyy läjässä, eikä jyväskyläläisiä vastaan tehdä paljoa maaleja.

TPS:n peräpää on kohdannut rankkoja menetyksiä. Kris Russell on viime tiedon mukaan perhesyiden johdosta yhä rapakon takana, toinen NHL-pakki Kevin Shattenkirk jätti tiistain ottelun kesken sormivamman vuoksi, eikä todennäköisesti pelaa torstaina. Lisäksi nuori lupaus Rasmus Ristolainen on torstaina jo pikkuleijonien matkassa.

TPS joutunee siis lähtemään otteluun melko junnupitoisella pakistolla. Haaste on kova, sillä JYPin nipusta löytyy ratkaisijoita sekä rutosti kokoa ja kamppailuvoimaa. Tämän asian luulisi olevan myös JYP-valmennuksen tiedossa, joten TPS-pakistolle on luvassa hikinen iltapuhde.

Kaiken järjen mukaan TPS:n maalille luistelee jälleen Atte Engren, joka on tässäkin ottelussa paljon vartijana. Vaikka TPS:n puolustukselle sattuu yhä karkeita virheitä, niin Engren on kyennyt tekemään vaadittavat paraatipelastukset juuri oikeilla hetkillä.

Tiistaina Bluesia vastaan JYPin hyökkäyspelistä oli punainen lanka pahasti kateissa. Blues onnistui tukahduttamaan suurimman osan JYPin hyökkäyksistä jo keskialueella ja ottelun loppua kohti jyväskyläläiset onnistuivat viemään kiekkoa alueelle lähinnä yksittäisten pelaajien kuskauksilla.

Lisäksi JYPin avauspelaaminen oli hidasta ja syöttöjen laatu jätti paljon toivomisen varaa. Blues karvasi aktiivisesti ja pelasi JYPiltä tilan pois. Torstain ottelussa onkin mielenkiintoista nähdä miten TPS puolustaa keskialueella.

HIFK:ta vastaan TPS oli melko passiivinen ja jätti vastustajalle paljon tilaa pelinrakenteluun. Jos TPS pelaa samoin JYPiä vastaan, niin se kerjää itselleen ikävyyksiä.

Jos TPS onnistuu tasakentällisin pitämään puolustuksensa tiiviinä, niin tehtävää riittää myös kentän toisessa päässä. JYP puolustaa oman alueensa keskustaa todella tiiviisti. Iskun paikka piilee JYPin puolustajien liikenopeudessa. TPS:n on pystyttävä haastamaan JYPin kookasta ja kankeaa pakistoa. Blues onnistui tässä ja JYP-pakisto joutui alati rikkomaan jäähyn arvoisesti.

Vilkaisu tilastoihin tosin kertoo sen karun faktan, että ylivoimapeli ei ole TPS:lle automaattinen oikotie onneen. JYP on sarjan neljänneksi paras alivoimajoukkue ja TPS puolestaan liigan toiseksi huonoin ylivoimajoukkue. Asiaa ei auta se, että Hannu Pikkaraista lukuun ottamatta kaikki TPS:n ylivoimapaletin viivamiehet ovat poissa kokoonpanosta.

Kotijoukkueen täytyy myös malttaa pysyä pelin alla ja puolustaa järkevästi, sillä jäähyihin sillä ei ole missään tapauksessa varaa. Vaikka TPS on liigan toiseksi paras alivoimajoukkue, niin siihen on turha tuudittautua, kun JYPillä on heittää vastapalloon liigan kovin ylivoima, joka tekee tulosta huikealla tehokkuudella 24,46 %.

Kokoonpanot

TPS:n kokoonpanosta ovat poissa jo mainittujen Russellin, Ristolaisen ja Shattenkirkin lisäksi puolustajat Travis Ehrhardt, Alec Martinez ja Markus Palmroth sekä hyökkääjät Timo Salo ja Marko Virtala.

JYPin sairastupa on tyhjä, joten vierasjoukkue pääsee peliin parhaalla kokoonpanollaan.

Seuraa Heitä

Hannu Pikkarainen #48 |

Puolustaja

TPS:n puolustuskalusto on harventunut viime päivinä rankasti, joten kokeneen Pikkaraisen on astuttava esiin. Hänet hankittiin Turkuun profiilipakiksi, mutta toistaiseksi Pikkaraisen profiili on ollut turhan matala. TPS kaipaa häneltä nyt tekoja.

Kristian Näkyvä #51 | Örebro

Puolustaja

Näkyvä oli tiistaina nimensä mukaisesti varsin näkyvä pelaaja, mutta tällä kertaa negatiivisessa valossa. Näkyvä nimittäin istui JYPin kymmenestä kaksiminuuttisesta neljä. Näkyvällä on myös suuri rooli pelinavaamisessa, joten torstaina hänen pelinsä on palattava takaisin normaalille tasolle.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

JYP M S P
1.Cory Quirk 0 1 1
2.Éric Perrin 0 1 1
3.Jyrki Välivaara 0 1 1
4.Jari Jääskeläinen 1 0 1
5.Ramzi Abid 1 0 1

» Lähetä palautetta toimitukselle