Colorado Avalanche on aloittanut kauden kolmella tappiolla, jotka ovat tulleet Vegas Golden Knightsia, Columbus Blue Jacketsia ja viimeisimpänä New York Islandersia vastaan.
Keskisen divisioonan viimeisellä sijalla majaileva Avalanche on kerännyt kolmesta ottelusta nolla pistettä, maalieron ollessa 10 osuman verran pakkasen puolella.
Tarvitseeko Jared Bednarin ryhmästä sitten olla huolissaan? Ei tarvitse.
Loukkaantuneiden puolelta löytyy mm. Artturi Lehkonen, Jonathan Drouin sekä Devon Toews. Rotowire-sivuston mukaan Lehkosen odotetaan palaavan marraskuun alussa, Drouinin lokakuun puolella ja Toewsin lähipäivien aikana. Lisäksi Calvin De Haan oli pois kokoonpanosta Islanders-pelissä, mutta kyse ei tiettävästi ollut sen vakavammasta.
Pelkästään tuo nelikko tulee vahvistamaan ja tuomaan rutiinia rutkasti Avalanchen pelaamiseen, jolloin kokoonpanosta alkaa taas löytymään enemmän syvyyttä.
Pelitapa tuottaa
Vaikka alku ei tuloksellisesti ole ollut mairitteleva, on Avalanche pelannut parhaimmillaan erinomaisesti.
Hyökkäyspelin osalta puhutaan kenties NHL:n monipuolisimmasta joukkueesta. Nathan MacKinnonin johtama joukko pelaa kaikilla rytmeillä aina viivelähdöistä nopeisiin suorahyökkäyksiin. Avauspelaaminen rullaa alakolmion yhteistoiminnan kautta ja keskialue kiihtyy välillä niin paljon, että lähetystä voisi luulla nopeutetuksi.
Tämän ansiosta suorahyökkäyspaikkoja syntyy suoraviivaisen etenemisen kautta sekä toista aaltoa hyödyntämällä, kun vastapuoli joutuu puolustusalueelle saapuessa oman pään täytössä valumaan kohti omaa maalia. Lisäksi Avalanche luo maalipaikkoja monin eri tavoin myös hyökkäysalueen pyöritysten kautta.
Puolustaminen heitä vastaan onkin tuskallista, sillä Avalanchen hyökkäyspelistä löytyy valtavasti variaatioita.
Kolikon kääntöpuoli hyökkäysorientoituneella joukkueella on kuitenkin se, että kiekollisen pelin ollessa huolimatonta, vastapuolelle avautuu aivan huippuluokan tontteja, kuten Islanders-ottelussa nähtiin.
Kotijoukkue hukkaili kiekkoja toistuvasti hyökkäyssiniviivan tuntumassa tai hyökkäysalueella, eikä puolustusvalmius ollut näissä tilanteissa parhaimmillaan.
Hyvä esimerkki tällaisesta oli Islandersin 2–1-maali, jossa Islanders pelasi trapin eikä Avalanchen Josh Manson saanut pelattua kiekkoa päätyyn. Peli kääntyi ja Kyle Palmieri vei läpiajomaalillaan vierasjoukkueen johtoon.
Rantanen kommentoi ottelun jälkeen medialle kokevansa nimenomaan isot virheet sellaisiksi, jotka maksavat pisteitä sen sijaan, että kyse olisi pelitavallisesta ongelmasta.
Joukkueen peliä katsoessa tämä on helppo allekirjoittaa.
Puolustuspelillisesti Avalanche pyrkii olemaan jatkuvasti iholla, eikä joukkue pelaa esimerkiksi trapia erityisen paljoa. Oman pään puolustuspelissä Bednarin joukot pelaavat yksi vastaan yksi –sapluunalla, joka sinänsä toimii luisteluvoimaisilla ja kamppailuvahvoilla pelaajilla hyvin.
Kuitenkin kun puhutaan isoista virheistä, niin myös tällä osa-alueella sellaisia pääsi sattumaan. Räikeimpänä esimerkkinä Islandersin viides maali, jossa Cale Makar hukkasi maalin takana Anthony Duclairin, joka pääsi viimeistelemään kauden toisen maalinsa Aleksandr Georgijevin nenän edestä.
Numerot lupaavat parempaa
Natural Stat Trickin mukaan Avalanche on merkittävimmissä tasakentällisin pelattua peliä mittaavissa tilastoissa selkeästi plussan puolella, mutta PDO-tilastossa joukkue on selvästi alle normaalin lukeman. Syy nykyiseen lukemaan on selvä: alisuorittanut maalivahti sekä kenttäpelaajien virheet.
Avalanche | xGF% | CF% | PDO |
Tasakentällisin | 55,14 | 59,24 | 85,9 |
Joukkueen ykkösmaalivahti Georgijev on torjunut rajusti alle odottaman. 11 maalia selkänsä taakse päästänyt venäläis-bulgarialainen maalivahti on päästänyt Evolving-Hockeyn mukaan 7,87 maalia enemmän selkänsä taakse, kuin olisi pitänyt. Eikä Justus Annunenkaan ole loistanut tolppien välissä.
Islanders-peli oli Georgijevilta jo parempi ja päävalmentaja Bednar puolustelikin maalivahtiaan sillä, että Islanders-ottelu oli puolustuspelillisesti selvästi heikoin alkukauden peleistä.
Vaikka kautta on pelattu vasta kolme ottelua, on maalivahtikeskustelu Avalanchen kannalta kuitenkin sillä tavalla relevantti, että ei Georgijev viime kaudellakaan tilastoissa loistanut. Torjuntaprosentti oli 89,7 ja maaleja selän taakse viuhui keskimäärin 3,02 maalia ottelua kohden.
Annusen näytöt valmiudesta ykkösvahdiksi ovat edelleen antamatta, joten toimitusjohtaja Chris MacFarlandin lähtöä veskarikaupoille kauden aikana ei voida poissulkea mahdollisista ratkaisuista.
Avalanchen kasvojenpesun paikka on Suomen aikaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kun joukkue kohtaa Boston Bruinsin.