Carolina Hurricanesin ja Boston Bruinsin välinen ensimmäisen kierroksen ottelusarja on kahden Hurricanesin kotiottelun jälkeen sille otteluvoitoissa 2−0. Sarja siirtyy Bostoniin lauantain vastaisena yönä. Jatkoaika arvioi sarjan jatkoa ja joukkueiden menestysmahdollisuuksia pudotuspeleissä.
Kaksi erilaista ottelua, kaksi samanlaista tulosta
Vaikka molemmat ottelut ovat päättyneet Hurricanesin voittoon, ovat tulokset syntyneet erilaisten pelinkuvien kautta. Ensimmäisessä ottelussa Bruins oli kotijoukkuetta vahvempi pelillisesti, mutta Antti Raannan loisto-ottelu ja joukkueen tehokkuus maalipaikoissa ratkaisivat pelin Hurricanesille. Bruins vei peliä kahden erän ajan, mutta toisessa erässä Hurricanes karkasti kahden maalin johtoon, ja teki kolmannessa erässä peräti kolme maalia. Bruins vei avausottelun maaliodottaman 3,26−2,47.
Toisessakin ottelussa peli käynnistyi Bruinsin hallinnalla, mutta siinä Hurricanes onnistui maalinteossa aikaisemmin. Se loi myös maaliodottamaa hurjat 5,41, eli enemmän kuin mitä se teki: viisi maalia.
Pelinkuva erilainen tasakentällisin
Maaliodottaman valossa Bruins on hallinnut sarjaa tasakentällisin. Se vei toisessakin ottelussa maaliodottaman noin maalin erolla Hurricanesiin.
Tämä ei tietenkään ole koko totuus pelitapahtumien valossa. Bruins on näyttänyt parhaimmillaan − esimerkiksi toisen pelin alussa − siltä mitä se huippuvaihdoissaan on, NHL:n pelinopein joukkue. Kiekko kiertää äärimmäisen taidokkaasti lyhyillä syötöillä ja suunnanmuutoksilla kohti vastustajan maalia. Sen kannalta valitettavasti tehokkuus ei ole ollut samalla tasolla, ja hallinta ei auta, jos vastapainoksi Hurricanes saa pitkillä avauksilla ja hurjilla karvauksilla aikaan Bruins-jäähyjä ja ylivoimamaaleja.
Osa tuli myös omista typeryyksistä, kuten David Pastrnakin ajo nyrkki edellä päin Raantaa. Osuma pudotti vastustajan parhaan tuolloin terveenä olevan maalivahdin pois pelistä, mutta Hurricanes iski yhteensä kolme ylivoimamaalia ottelussa. Myös Hurricanes on osallistunut typeryyksiin, mutta Bruinsia se ei ole hyödyttänyt.
Hurricanesin vahvuudet
Erityisen vaarallisen Hurricanesista tekee sen pelaajien hurja taidon ja nopeuden yhdistelmä. Sen ansiosta joukkue voi pelata äärimmäisen vaikeasti puolustettavaa pystysuunnan kiekkoa. Joukkueelta löytyy kiekollista taitoa myös kontrolloituihin kiekotteluihin, mutta yleensä viisikon hyökkääjät ampaisevat pelin puolelta ylös ja puolustajat pystyvät hakemaan erityisen pitkiäkin avauksia onnistuneesti.
Etu on olemassa, vaikka puolustaja nostaisi kiekkoa jalalla, sillä Hurricanesin liike riittää myös päätykiekkoihin ehtimiseen hyvin. Bruinsin karvaus ja 1-2-2-trap eivät ehdi purra näihin riittävästi.
Bruins on ajoittain tämän kanssa vaikeuksissa. Vaikka se pärjää jollain osa-alueella, järjessä, nopeudessa, kamppailuvoimassa, niin sen kannalta valitettavasti alempiin ketjuihin siirryttäessä harvempi pelaaja on useammalla näistä ominaisuuksista varustettu.
Heikoin lenkki: Domi-Trocheck-Teräväinen
Hurricanesin ja koko sarjan heikoin yksittäinen ketju pelinhallinnan suhteen on ollut Vincent Trocheckin johtama hurrikaanien kakkosvitja Max Domin ja Teuvo Teräväisen kanssa. Kolmikko on tehnyt yhteensä kaksi maalia, mutta pelin virtaus on pahasti omiinpäin heidän ollessa jäällä. Teräväinen on koko joukkueen heikoin laukaisuyritysten suhteessa: 13 Bruinsin maalia kohti ja peräti 37 Hurricanesin maalia kohti. Otanta on toistaiseksi lyhyt, mutta virtaus on käännettävä toiseen suuntaan: ketju ei voi olla täysin helisemässä aina, kun se osuu kaukaloon esimerkiksi Patrice Bergeronia tai Charlie McAvoyta vastaan.
Maalivahtierikoisuudet: ikävä Tuukka Raskia
Molempien joukkueiden maalivahtirintamalla on tapahtunut melkoisia mullistuksia viimeisen vuoden aikana. Nyt suurin jännityksen aihe on siinä, säilyykö Bruinsin luotto keskinkertaisesti torjuneeseen Linus Ullmarkiin, vai vaihdetaanko hänet Jeremy Swaymaniin. Kaksikko pelasi samanlaiset määrät pelejä runkosarjassa lähes identtisin tuloksin, molempien päästettyjen maalien jäädessä hieman maaliodottamaa huonommaksi.
Tuukka Raskin menestysvuosina Bruins on ollut siivun kovemmassa iskussa pelillisesti, mutta Rask myös pelasi osan pudotuspelikeväistään erinomaisella tasolla, johon Ullmark ei ole nyt likimainkaan kyennyt.
Hurricanesin puolella odotellaan Raannan ja kenties Fredrik Andersenin tervehtymistä. Loistokaksikkoa pakosta tuuraamaan joutunut Pjotr Kotšetkov on pelannut harvat ottelunsa hyvin, mutta on vielä täysin kirjoittamaton kortti NHL-tasolla.
Johtopäätös: jäähyjen ja virheiden välttelyä
Bruinsin mahdollisuudet piilevät kiekonhallinnassa ja virheiden sekä jäähyjen välttämisessä. Kiekkokontrolli on sen parhaiden ketjujen vahvuus, mutta lopuille pelin jäädyttäminen, kenties passiivisemma trapin kautta saatu paine yksittäisiin Hurricanes-puolustajiin sekä alivoiman välttäminen toimisivat todennäköisesti sen eduksi. Kolmas ottelu on sille käytännön pakkovoitto. Hurricanes on tällä hetkellä sen verran tehokkaassa lyönnissä, että sen voittaminen neljä kertaa peräkkäin olisi tekemätön paikka.
Hurricanesin kevään osalta näkemättä on vielä, kuinka hyvin se onnistuisi otteluissa, joissa se joutuisi enemmän puolustustaisteluun kuin nyt. Vuosi sitten Lightningin kiekonhallinta oli sille liikaa, ja joukkue osoittautui omassa keskustan puolustamisessaan vajaaksi. Nyt tämäkin kestävyys olisi kiinnostavaa nähdä jo Bruins-sarjassa.