Kanadan Kamloopsissa herättiin viime viikolla suru-uutiseen, joka tuli lopulta harvalle yllätyksenä. Alkuperäiskansoille tarkoitetun sisäoppilaitoksen mailta löydettiin maatutkan avulla 215 lapsen jäänteet.
Alkuperäiskansojen edustajien mukaan jäänteitä voi löytyä tulevina päivinä ja viikkoina lisää. Nuorimmat lapset olivat kolmevuotiaita.
Suru-uutinen järkytti maata. Se avasi muistot menneeseen historiaan, jonka moni kanadalainen oli jo halunnut unohtaa. Pääministeri Justin Trudeau kommentoi uutista mikroblogi Twitterissä.
– Tämä särkee sydämeni. Se on tuskallinen muistutus synkästä ja häpeällisestä jaksosta maamme historiassa.
Kamloopsin sisäoppilaitos oli yksi monista oppilaitoksista, jonne Kanadan valtio lähetti alkuperäiskansojen lapset "sulautumaan kanadalaiseen kulttuuriin". He eivät saaneet pitää yhteyttä omiin perheisiinsä, paikallisten kielen käyttö oli kiellettyä ja joutuivat usein myös henkisen ja fyysisen väkivallan uhreiksi. Satoja lapsia katosi ja kuoli kouluissa.
Lapset pakotettiin kääntymään kristinuskoon ja useat kouluista olivatkin katolisen kirkon ylläpitämiä – valtion käskystä. Kamloopsissa sisäoppilaitos oli toiminnassa 79 vuoden ajan ja se suljettiin vasta 1969. Yhteensä 150 000 lasta pakotettiin näihin sisäoppilaitoiksiin.
Alkuperäiskansojen johtajien mukaan kouluissa koettu fyysinen ja henkinen väkivalta on yksi pääsyistä siihen, että alkoholi- ja huumeongelmat ovat varsin yleisiä reservaateissa asuvien asukkaiden kohdalla.
Rosanne Casimir, Tk'emlups te Secwépemc -heimon päällikkö kutsui Kamloopsin löytöä "käsittämättömäksi menetykseksi, josta ei ole aiemmin jäänyt jälkeä historian kirjoihin". Kanadan hallitus esitti vuonna 2008 virallisen anteeksipyynnön sisäoppilaitoisten vuoksi ja maksoi samalla 1,9 miljoonaa dollaria korvauksia entisille oppilaille.
Uutinen on herättänyt keskustelua myös jääkiekkomaailman puolella. NHL-joukkue Vancouver Canucks otti kantaa asiaan Twitterissä julkaisemalla lausunnon, jossa organisaatio nimeää alkuperäiskansojen kohtelun kansanmurhaksi. He vaativat myös julkista keskustelua asian tiimoilta, jotta häpeällinen historia ei unohdu nuorempien sukupolvien mielestä.
OHL-joukkue Oshawa Generals meni omassa kannanotossaan vielä astetta pidemmälle. Organisaation mukaan Kamploopsin tapaus ei kerro vain maan surullisesta menneisyydestä, mutta myös sen nykyisyydestä. Generalsin mukaan muutoksen täytyy lähteä alkuperäiskansojen ulkopuolelta.
— Oshawa Generals (@Oshawa_Generals) May 31, 2021
Alkuperäiskansojen edustajiin kohdistuva rasismi on edelleen tosiasia. Kun Edmonton Oilers putosi NHL:n pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella suoraan neljässä ottelussa Winnipeg Jetsille, kritiikki oli odottelua ja tietyssä mielessä sallittua.
Oilers-puolustaja Ethan Bearin, Ochapowace-heimon edustajan, saamat rasistiset viestit olivat valitettavasti niin ikään odotettuja, mutta eivät missään nimessä hyväksyttäviä.
"I'm here to stand up to this behaviour... I'm proud of where I come from. I'm proud to be from Ochapowace First Nation. I'm not just doing this for myself. I'm doing this for all people of colour & for the next generation."
Ethan Bear's statement in response to racist comments. pic.twitter.com/3CK6DENnHC
— Edmonton Oilers (@EdmontonOilers) May 26, 2021
Ydinongelma on edelleen sama. Alkuperäiskansojen edustajia ei enää pakoteta sisäoppilaitoksiin, mutta he kohtaavat päivittäin syrjintää ja erilaisia haasteita elämässään. Kanada ei ole ainoa maa, jossa epämiellyttävä historia on yritetty unohtaa.
Teoilla ja päätöksillä on aina seurauksia ja tässä tapauksessa alkuperäiskansojen edustajat kärsivät niistä edelleen.