Joulun jälkeisen ajan kirkkain suomalaistähti on ehdottomasti Florida Panthersin Aleksander Barkov. Panthersin kapteeni löysi pukinkontista jotain todellakin inspiroivaa, sillä joulun jälkeen pelattuihin 17 otteluun ovat syntyneet hirviötehot 8+17=25, jotka riittävät koko sarjan pistepörssin jaetulle toiselle sijalle kyseisellä ajanjaksolla.
Kyljessä vipeltää New Jersey Devilsin Jack Hughes, ja pisteen päässä edellä ovat Edmonton Oilersin Connor McDavid sekä seurakaveri Matthew Tkachuk. Barkov pelaa noin 21 minuuttia ottelua kohden ja laittaa 18,6 prosenttia laukomistaan kiekoista reppuun. Hän on myös ollut vaarallinen erikoistilanneuhka tehden pisteistään 11 ylivoimalla.
Kesken kauden Nashville Predatorsin NHL-rinkiin noussut Juuso Pärssinen on tullut tarunhohtoiseen jäädäkseen. Vuoden 2019 seitsemännen kierroksen varaus on aiheuttanut hänet löytäneille kykyjenetsijöille selkääntaputuksia ja hyväksyviä nyökkäyksiä tehden joulun jälkeen pelaamiinsa 16 otteluun 14 pistettä.
Pärssinen saa keskimäärin 14 minuuttia ja kymmenen sekuntia vastuuta ottelua kohden ja on pelannut ympäri Predatorsin keskikaistaa ensimmäisestä ketjusta kolmanteen saakka.
Pärssisen nosto on toiminut Predatorsin kannalta ihanteellisesti, sillä nyt joukkue pystyy muodostamaan uskottavan tuloksentekoyksikön, ja heillä on potentiaalinen huippuhyökkääjä tulevaisuutta varten.
Puhuttaessa Predatorsista on mahdotonta jättää välistä Juuse Sarosta. 12 ottelun aikana Saros on pysäyttänyt 92,9 prosenttia kohtaamistaan vedoista, ja selän taakse on mennyt vain 2,6 osumaa ottelua kohden. Mukaan mahtuu kahdeksan voittoa ja yksi nollapeli.
Patrik Laineen Columbus Blue Jackets on ollut verrannollinen ainoastaan painokelvottomiin asioihin, mutta Laine itse on osoittanut heräämisen merkkejä. Hänen pistetahtinsa alkaa lähentyä odotettua vähintään yhtä pistettä ottelua kohden.
Laine on pelannut joulun jälkeen 15 ottelua tehden tehot 5+9=14. Hänen laukaisuprosenttinsa on vain 9,6, joten hänen tasoiselta laukojalta sopii odottaa vielä mittavaa maalitehokkuuden nostoa kauden loppua kohden.
Ennen joulua Carolina Hurricanesin Teuvo Teräväinen kävi neljännessä ketjussa saakka hakemassa lisävauhtia. Vauhtia on löytynyt, ja Teräväinen on ilmoittautunut paikalle vanhana tuttuna tulosyksikön itsenään. Teräväisen 15 ottelua ovat tuottaneet tehot 2+8. Hurricanes ja Teräväinen näyttävät tällä hetkellä hyvältä.
Tämä lista ei olisi julkaisukelpoinen ilman mainintaa Eeli Tolvasesta. 13 ottelun tehottoman rämpimisen jälkeen Nashville Predators asetti Tolvasen siirtolistalle, josta Seattle Kraken kävi hakemassa hänet talteen.
Tolvanen on löytänyt uuden valon tehden 15 otteluun kahdeksan maalia ja tarjoillen kavereille kaksi. Maininnan ansaitsee hänen tulikuuma lapansa, josta lähtevät kiekot löytävät maaliin 22,9 prosentin takuulla.
Philadelphiassa joulupöytä on ollut koreana. Rasmus Ristolainen on saanut lyhyellä otannalla kuntoon yhden häntä koko uransa eniten piinanneista pelillisistä puutteista eli puolustamisen. Tehot 2+6 on massiivinen parannus ennen joulua tehtyyn yhteen tehopisteeseen.
Pudotuspelit lienevät Flyersille liian kaukainen haave, mutta Ristolaisen heräämisen jälkeen John Tortorellan ryhmä on ottanut 16 ottelusta mukaansa 22 pistettä.
Toimivaa kaavaa on turha muuttaa
Dallas Stars on koti useammalle suomalaiselle. John Klingbergin lähdön jälkeen lisää kiekollista roolia saanut Miro Heiskanen on lähes piste per peli -vauhdissa tehtyään 16 peliin 15 pistettä.
Starsin ykkösketjun keskellä pelaava Roope Hintz on yhtälailla ollut vakuuttavan laadukas. Joulun jälkeiset 9 ottelua ovat tuoneet mukanaan 8 tehopistettä, vaikka Hintz on pelannut vain 16 minuuttia ottelua kohden.
Mikko Rantanen on jatkanut alkukauden loistoaan Colorado Avalanchessa myös joulun jälkeen. Rantanen on ajanjakson toiseksi tehokkain suomalainen tehtyään 16 otteluun 19 pistettä.
Hieman yllättäen hänen teholukemansa on -1. Rantaselta on syytä odottaa vahvaa loppukautta, sillä loukkaantumisista kärsinyt viime kauden mestarijoukkue on alkanut saada rivejään takaisin kuntoon.
Samoilla sanoilla listalle saatellaan myös Rantasen seurakaveri Artturi Lehkonen, joka on hieman yllättäen saanut Rantasta enemmän vastuuta tässä 16 ottelun aikaikkunassa.
Toki ero keskimääräisessä peliajassa Rantaseen nähden on vain muutama sekunti. Lehkosen tilastoista esille pistää laukaistutarkkuus, sillä vaikka hän on tehnyt maalin vain kuusi kertaa, ei hän ole laukonut enempää kuin 33 laukausta. Näillä numeroilla muodostuu pirteä 18,2 laukaisuprosentti.
Lahjojen sijasta risuja
Kaikilla joulun jälkeinen aika ei ole ollut nousukiitoa tai ruusuilla tanssimista. Nimekkäimpänä alisuoriutujana esiin nousee Mikael Granlund, joka on jatkanut kauttaan sanalla sanoen hitaasti. Granlund on pelannut 0,50 pisteen ottelukeskiarvolla eli parannettavaa on paljon.
Granlund on pelannut suuren osan kaudestaan laidalla, mikä saattaa osittain selittää hankaluuksia. Kyseessä ei ole nopein tai voimakkain pelaaja, ja Granlundilla tuntuu tällä hetkellä olevan hankaluuksia sarjan pelinopeuden kanssa.
Jos Barkov on vetämässä Panthersin rekeä kohti pudotuspelejä, Anton Lundell on hidastanut sen liikettä. Lundellin tilastorivi on lähes identtinen aiemmin mainitun Granlundin kanssa, mutta teholukema -8 on kahden suunnan hyökkääjänä tunnetulle nuorukaiselle kiusallinen.
Buffalo Sabresin Henri Jokiharju on palannut sairastuvalta varovasti. 11 otteluun on syntynyt kaksi syöttöpistettä. Sabres ei ole säästellyt Jokiharjua loukkaantumisten jälkeen, vaan hän pelaa 21.49 ottelua kohden.
He pelaavat NHL-uran jatkosta
Jesse Puljujärvi on todennäköisesti jo siirtänyt katseensa tulevaan kauteen. Edmonton Oilersin laituri ei ole ollut joulun jälkeen sen vahvempi kuin ennenkään sitä, ja tasainen alavireinen nollarivi on ollut Puljujärvelle arkea koko kauden.
Pelaaja on hukassa, ja Oilersilla ei ole hänen suhteensa mitään muuta suunnitelmaa kuin myynti. Ennen kauden alkua solmittu sopimus on kuitenkin hankala siirtää, sillä tuolla hinnalla pystyy saamaan paljon vakuuttavampaakin tulosta tekeviä pelaajia.
Kasperi Kapasella on mahdollisesti tämän listan paras mahdollisuus säilyttää NHL-paikka kuluvan sopimuksensa päättymisen jälkeenkin. Se ei silti poista sitä tosiasiaa, että Kapanen ei ole lunastanut potentiaaliaan tai ollut Pittsburgh Penguinsille sitä, mistä he kuvittelivat maksavansa 3,2 miljoonaa dollaria kaudelta.
Kapanen on valahtanut Penguinsin hyökkäyksen pohjaketjuihin, ja hänen päänsä pysyy juuri ja juuri pinnalla kymmenen minuutin peliajalla. Kapanen on tehnyt 11 joulun jälkeiseen otteluun tehot 1+3.
Kaapo Kähkösen NHL-ura on ollut alaspäin viuhuva syöksykierre, joka uhkaa päättyä syvimpään pohjaan. San Jose Sharksin maalivahti on pelannut seitsemän ottelua eikä ole yksinkertaisesti ollut NHL-tasoa.
Kähkönen on torjunut vain 87 prosenttia maalia kohti tulleista vedoista, ja hänen selkänsä taakse on tehty neljä maalia ottelua kohden. Sharks voi luokitella itsensä onnekkaaksi, sillä se on voittanut kolme Kähkösen torjumaa ottelua.
Joel Armia pelaa 29-vuotiaana luultavasti viimeistä NHL-sopimustaan. Taitopelaajana varattu Armia sai luotua itsestään erittäin käyttökelpoisen pohjaketjujen pelaajan ja alivoimaspesialistin, mutta koko Montréal Canadiensin suorittaminen rämpii pohjamudissa jo toista kautta putkeen.
Armian 3,4 miljoonaa dollaria kaudessa maksava sopimus loppuu vuonna 2025, ja tällä hetkellä on vaikeaa nähdä porilaiselle jatkoa Pohjois-Amerikassa.