NHL Top 100, sija 14: Sebastian Aho – jääkiekkoprofessori

NHL / Artikkeli
Sebastian Aho ymmärtää peliä paremmin kuin valtaosa pelaajista.
Kuva © Josh Lavallee / NHLI via Getty Images

Sebastian Aho nostetaan säännöllisesti mukaan, kun keskustellaan Suomen parhaasta pelaajasta. Aho on NHL:ään siirryttyään ollut joukkueensa ylivoimaisesti tehokkain ja tärkein yksittäinen pelaaja. Vaikka Jordan Staal kantaa C-kirjainta, Aho on A-kirjain rinnassaan Carolina Hurricanesin pelillinen johtaja.

Hurricanes varasi Ahon kesällä 2015 toisen kierroksen alussa numerolla 35. Varausvuoro oli harvinaisen hyvin käytetty, sillä Ahoa tehokkaammin kyseisestä varausluokasta ovat suorittaneet vain Connor McDavid, Mitch Marner ja Mikko Rantanen. Myös Jack Eichel ja NHL:ään pari vuotta myöhemmin saapunut Kirill Kaprizov ovat pistekeskiarvolla mitattuna Ahon edellä.

Ahon kohdalla puhutaan joka tapauksessa NHL:n eliittipelaajasta. Jääkiekkoprofessoriksikin tituleerattu, äärimmäisen älykäs keskushyökkääjä on kerännyt pisteitä urallaan lähes piste per peli -tahdilla. Hän on tehnyt vähintään 30 maalia viidellä kaudella ja oli selvästi yli 30 maalin tahdissa myös koronan vuoksi tyngäksi jääneellä kaudella 2020–21. Tuolloin syntyi 24 maalia 56 ottelussa.

Aho on joukkueensa tärkein yksittäinen pelaaja. Joukkueessa riittää laatua Ahon tueksi, mutta toistaiseksi ykkössentteri on jäänyt liian yksin tosipelien alkaessa. Aho ei ole kyennyt johtamaan joukkuettaan menestykseen runkosarjan jälkeen, vaikka miehen henkilökohtainen taso ei ole pudotuspeleissä laskenut.

Ahon kokonaisvaltaisuus on koko liigan eliittiä. Kuten yllä on esitetty, hän kykenee todistetusti pisteiden tekoon. Ahon pistepotentiaali olisi vieläkin suurempi, jos hän ei olisi aivan niin tunnollinen puolustuspelaamisessaan. Aho tekee kentällä voittamisen kannalta tärkeitä asioita, eikä milloinkaan keskity vain tehopisteiden haalimiseen, etenkään voiton kustannuksella.

» Lähetä palautetta toimitukselle